Οκτώ εκατομμύρια χρέη στις τέσσερις νομαρχίες υποδοχής μεταναστών. Αποκλειστικές δηλώσεις του προέδρου της ΕΝΑΕ, Δ. Δράκου, στο «Ε» για την «εθνική υπόθεση» των προσφύγων:
Συνολικά τα προβλήματα που δημιουργεί το κύμα προσφύγων στις νομαρχίες υποδοχής, εξετάστηκαν χθες σε σύσκεψη που έγινε στην Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ) υπό τον πρόεδρο της Ένωσης, Δημήτρη Δράκο, κατόπιν πρότασης του νομάρχη Λέσβου, Παύλου Βογιατζή. Μιλώντας αμέσως μετά τη σύσκεψη στο «Ε», ο κ. Δράκος ανέφερε ότι η ΕΝΑΕ είναι αποφασισμένη να διεκδικήσει μόνιμες λύσεις για το ζήτημα των προσφύγων, που λαμβάνει ήδη μόνιμο χαρακτήρα και θα απασχολήσει όλα τα επόμενα χρόνια τις νομαρχίες. Το ίδιο ζήτημα, δε, ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ χαρακτήρισε ως εθνική υπόθεση, τονίζοντας πως τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου έχουν γίνει οι συνοριοφύλακες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Είναι αξιοσημείωτο και ενδεικτικό του όγκου του προβλήματος το γεγονός ότι οι τέσσερις νομαρχίες υποδοχής έχουν να λαμβάνουν οκτώ εκατομμύρια ευρώ που καταγράφονται ως χρέη του τελευταίου διαστήματος, απ’ τη φιλοξενία προσφύγων.
Πέραν των οικονομικών, στη χθεσινή σύσκεψη της ΕΝΑΕ εξετάστηκαν θέματα λειτουργικά, όπως και θεσμικά για το πώς θα διοικούνται και θα συντονίζονται τα κέντρα. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ακόμη ο Α΄ αντιπρόεδρος της ΕΝΑΕ, Κωνσταντίνος Τάτσης, και οι νομάρχες Έβρου Νίκος Ζαμπουνίδης, Σάμου Μανώλης Κάρλας και Χίου Πολύδωρος Λαμπρινούδης, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας, Πάτροκλος Γεωργιάδης.
Προσωπικό και γρήγορα
«Παρά τα βήματα που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα για τη θεσμική και οργανωτική ρύθμιση των ζητημάτων που αφορούν τα κέντρα υποδοχής, υπάρχουν θέματα που εκκρεμούν και απαιτούν άμεση λύση», ανέφερε ο κ. Δράκος, μιλώντας στο «Ε». Ως τέτοιο ανέφερε τη χρηματοδότηση των νομαρχιών που έχουν αναλάβει τη λειτουργία των κέντρων, προσθέτοντας πως προχθές ο κ. Γεωργιάδης υπέγραψε απόφαση για πίστωση ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ τις επόμενες μέρες θα υπάρξει ακόμη μία χρηματοδότηση της τάξης των 2,5 εκατ. ευρώ απ’ τα χρέη συνολικά οκτώ εκατομμυρίων που έχουν δημιουργηθεί.
«Το αίτημα», συνέχισε ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ, «που επιτακτικά τίθεται και αφορά το προσωπικό είναι να μας δοθεί η δυνατότητα για γρήγορες αποφάσεις σύναψης συμβάσεων έργου, ώστε να μπορούμε όποτε χρειαστεί να αντεπεξέλθουμε σε προσωπικό.»
Μελέτη για τα κέντρα
Ο κ. Δράκος επεσήμανε ότι η ΕΝΑΕ δεσμεύτηκε να εκπονήσει μελέτη που ολοκληρωμένα θα αντιμετωπίζει τα κέντρα υποδοχής. Τι προσωπικό χρειάζονται, τι υποδομές, τι κτήρια. Παράλληλα, θα προωθηθεί και η ψήφιση οργανισμού λειτουργίας των κέντρων, ενώ η ΕΝΑΕ διεκδικεί να υπάρξει και μια αναβαθμισμένη δομή, ένας κεντρικός συντονιστικός φορέας που θα έχει συνολικά την ευθύνη και θα χειρίζεται το θέμα των κέντρων.
«Δεν είναι, αν μη τι άλλο, αποδοτικό», τόνισε ο κ. Δράκος, «να επεμβαίνουν οι νομάρχες πυροσβεστικά, πρόχειρα και αποσπασματικά, αναζητώντας να δίνουν λύσεις σε ένα πρόβλημα που δεν τελειώνει και δε βλέπω να τελειώνει τα επόμενα χρόνια, όσο τα νησιά θα παραμένουν οι συνοριοφύλακες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για αυτό και θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση απ’ την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς τη χώρα μας, γιατί αν δεν υπάρξουν αυτές οι αναγκαίες χρηματοδοτήσεις, ειδικά τα νησιά θα αντιμετωπίσουν μεγάλα αναπτυξιακά, κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα. Το θέμα των προσφύγων αποτελεί εθνική υπόθεση κι ως τέτοια όλοι μαζί πρέπει να την αξιολογήσουμε και να τη χειριστούμε, στηρίζοντας τις κοινωνίες που υποδέχονται τους πρόσφυγες.»
Ουτοπικό…
Στην ίδια χθεσινή σύσκεψη ετέθη απ’ τους νομάρχες και το θέμα της αντικειμενικής αδυναμίας κράτησης των προσφύγων για ένα εξάμηνο. Παρ’ ότι από μετέχοντες χαρακτηρίστηκε ως ουτοπικό να κρατούνται με τις υποδομές που έχουν ήδη διαμορφωθεί, τόσο μεγάλο διάστημα, τόσοι πολύ πρόσφυγες, αντιλέχθηκε ότι η περίοδος κράτησης είναι επιλογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Οι νομάρχες ζήτησαν και απ’ τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης το όλο θέμα να εξεταστεί με την προσήκουσα σοβαρότητα, διότι είναι αδιανόητο να μπορέσουν οι νομαρχίες να αντεπεξέλθουν σε κέντρα που ήδη έχουν φρακάρει και θα υποδέχονται όλο και νέους πρόσφυγες, αν τους κρατούν για τόσο μεγάλο διάστημα.