Τοποθέτηση-παρέμβαση υπέρ της νησιωτικότητας έκανε ο νομάρχης Λέσβου και πρόεδρος της Επιτροπής Νήσων και Νησιωτικής Πολιτικής, Παύλος Βογιατζής, που μιλώντας στο συνέδριο της ΕΝΑΕ ζήτησε μέσα στο σχέδιο «Καλλικράτης» να ακουστεί η φωνή των νησιών.
Ο Παύλος Βογιατζής μιλώντας στο συνέδριο της ΕΝΑΕ
Τοποθέτηση-παρέμβαση υπέρ της νησιωτικότητας έκανε ο νομάρχης Λέσβου και πρόεδρος της Επιτροπής Νήσων και Νησιωτικής Πολιτικής, Παύλος Βογιατζής, που μιλώντας στο συνέδριο της ΕΝΑΕ ζήτησε μέσα στο σχέδιο «Καλλικράτης» να ακουστεί η φωνή των νησιών. Όπως επεσήμανε ο νομάρχης Λέσβου, όλα είναι πιο δύσκολα στη νησιωτική χώρα κι ακόμη πιο δύσκολη θα είναι η διαμόρφωση περιφερειακής συνείδησης, αφού οι νησιώτες δεν έχουν μάθει καν να λειτουργούν σε επίπεδο νομού, αλλά αποκλειστικά σε επίπεδο νησιού.
Η ομιλία του κ. Βογιατζή ήταν απ’ τις τελευταίες στο συνέδριο της ΕΝΑΕ κι επικεντρώθηκε στο νησιωτικό χώρο, ένα δύσκολο χώρο, όπως τον περιέγραψε ο ομιλητής που τόνισε ότι στα νησιά «δεν υπάρχει περιφερειακή συνείδηση, πολλές φορές δεν υπάρχει και συνείδηση νομού. Έχει συνείδηση νησιού.».
Είναι πάρα πολύ τυχερή η Κρήτη, όπως είπε ακολούθως ο κ. Βογιατζής, γιατί έχει μια περιφερειακή διάσταση με όλες τις ιδιαιτερότητες τις οποίες έχει η Κρήτη και τα τοπικά προβλήματα, αλλά λένε «είμαστε Κρήτη». Σε άλλους νησιωτικούς νομούς δε συμβαίνει αυτό, για αυτό η διοικητική μεταρρύθμιση αποτελεί «ένα δύσκολο στάδιο, το οποίο θα πρέπει να το περάσουμε. Ούτως ή άλλως δεν υπάρχει περιφερειακή συνείδηση στην Ελλάδα, είναι κάτι καινούργιο το οποίο θέλει χρόνο για να εμπεδωθεί από τον κόσμο.».
20% μεγαλύτερο κόστος
Μια ακόμη διάσταση της νησιωτικότητας που έδωσε ο κ. Βογιατζής στους συνέδρους είναι ότι στα νησιά τίποτε δεν κοστίζει το ίδιο με ό,τι στην υπόλοιπη Ελλάδα, άρα - όπως συνέχισε - «νομίζω ότι σε αυτό το νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί, αυτή η ιδιαιτερότητα στα οικονομικά θα πρέπει να αποτυπωθεί. Είναι όλα επιβαρυμένα περίπου με το 20% τού ό,τι κοστίζουν στην υπόλοιπη Ελλάδα και αυτό το πράγμα πρέπει να αποτυπωθεί ξεκάθαρα.».
Ο κ. Βογιατζής έθεσε το θέμα της ενδοεπικοινωνίας στα νησιά, τονίζοντας πως στις στεριανές περιφέρειες παίρνει κάποιος το αυτοκίνητό του και μπορεί πολύ εύκολα να μετακινηθεί σε όλη την Περιφέρεια. Αντιθέτως, στο νησιωτικό χώρο υπάρχουν μεγαλύτερες δυσκολίες να πάει κάποιος από τη Σάμο στη Μυτιλήνη από το να πάει κάποιος από την Κεφαλονιά π.χ. στην Κέρκυρα.
Κάνοντας την παρατήρηση ότι τα σκυμμένα και προβληματισμένα, αν κι όχι αδίκως, κεφάλια δεν ταιριάζουν στους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης, ο κ. Βογιατζής υπογράμμισε πως «οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης δίνουν μάχες, μάχες καθημερινές και εμείς θα πρέπει να δώσουμε τη μάχη για να πετύχει αυτός ο θεσμός, είτε ασχοληθούμε είτε δεν ασχοληθούμε». Είπε ακόμη πως μικραίνει ο χώρος των ανθρώπων που ασχολούνται με τα κοινά, ενώ γενικότερα η αυτοδιοίκηση απομακρύνεται απ’ τον πολίτη, αφού τα σχήματα τα περιφερειακά είναι κάπως πιο απόμακρα.
Ακόμη ο κ. Βογιατζής ανέφερε ότι το βασικό θέμα στα νησιά και στο νησιωτικό χώρο είναι να υπάρξουν σαφείς αρμοδιότητες, αρμοδιότητες του κεντρικού κράτους που είναι βέβαιο ότι αν άνηκαν σε περιφερειακή μορφή αυτοδιοίκησης θα λειτουργούσαν καλύτερα, γιατί οι νησιώτες γνωρίζουν τα προβλήματα. Ως τέτοια αρμοδιότητα ανέφερε ο κ. Βογιατζής τις άγοντες γραμμές, ενώ καταλήγοντας ζήτησε στο τελικό ψήφισμα να συμπεριληφθεί ότι στους νησιωτικούς χώρους «οι πόροι πρέπει να έχουν προσαύξηση κατά 20% γιατί είναι μια πραγματικότητα και αν δεν το βλέπουμε, κλείνουμε τα μάτια μας. Ξέρω ότι η οικονομική συγκυρία δεν είναι καλή, αλλά κάποτε πρέπει να ακουστεί και αυτή η φωνή των νησιών και τα νησιά έχουν φωνή και αυτή η φωνή πρέπει να ακούγεται.».