Δε θα αποτελέσει θέμα στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου η επαναληπτική ψηφοφορία για την εκλογή Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης. Κι αυτό γιατί απ’ το Υπουργείο Εσωτερικών προωθείται νέα τροπολογία για το πώς θα στελεχωθεί ο θεσμός.
Δε θα αποτελέσει θέμα στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου η επαναληπτική ψηφοφορία για την εκλογή Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης. Κι αυτό γιατί απ’ το Υπουργείο Εσωτερικών προωθείται νέα τροπολογία για το πώς θα στελεχωθεί ο θεσμός. Σύμφωνα με τη ρύθμιση, οι εννιά περιφέρειες που δεν εξέλεξαν Συμπαραστάτη, θα προκηρύξουν εκ νέου τη θέση, αυτήν τη φορά όμως θέτοντας συγκεκριμένα κριτήρια που θα πρέπει να πληρούν οι ενδιαφερόμενοι.
Την προσεχή βδομάδα, στις 29 και 30 Μαρτίου, θα συνεδριάσει για δύο μέρες το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου. Όμως στην πρόσκληση που εκδόθηκε, δεν περιλαμβάνεται το θέμα της επαναληπτικής διαδικασίας για την εκλογή του Περιφερειακού Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης Βορείου Αιγαίου. Όπως μας είπε ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Σταύρος Δημηρούδης, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε ο περιφερειάρχης, Νάσος Γιακαλής, απ’ το Υπουργείο Εσωτερικών, συζητείται η κατάθεση και ψήφιση τροπολογίας με την οποία θα γίνει εκ νέου προκήρυξη της θέσης. Κι αυτό γιατί υπήρξαν σοβαρά προβλήματα στην εκλογή Συμπαραστάτη σε πολλές περιφέρειες. Η νέα προκήρυξη θα αφορά σε εννιά περιφέρειες στις οποίες δεν εκλέχτηκε Συμπαραστάτης και όλα δείχνουν πως θα περιέχει κριτήρια που δεν είχαν περιληφθεί στην αρχική προκήρυξη. Για παράδειγμα, φαίνεται ότι θα μπαίνουν προϋποθέσεις για τα προσόντα που θα πρέπει να πληρούν οι ενδιαφερόμενοι, όπως π.χ. πτυχία.
Νέα πρόσωπα;
Με την επαναπροκήρυξη, ειδικά αν μπουν κριτήρια για το μορφωτικό επίπεδο και την επαγγελματική εμπειρία, ή ακόμη και για την ηλικία, ενδεχομένως κάποιοι απ’ τους συμμετέχοντες στην αρχική προκήρυξη να μην έχουν δικαίωμα συμμετοχής. Υπάρχει όμως περίπτωση, δεδομένου του αποτελέσματος που σημειώθηκε στην πρώτη εκλογή, κατά την οποία δε συγκέντρωσε κανείς πάνω από 11 ψήφους, να υπάρξουν και νέες υποψηφιότητες. Όπως φάνηκε στην προηγούμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο θεσμός του Συμπαραστάτη προοιωνίζεται ιδιαίτερα σημαντικός για τη λειτουργία της Περιφέρειας, αρκεί το πρόσωπο που θα τον υπηρετεί να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στον ιδιαίτερα σημαντικό του ρόλο.
Η Χίος ζητά… υπέρβαση απ’ τους γείτονες
Πριν υπάρξει η προαναφερόμενη εξέλιξη που αναγγέλλει επαναπροκήρυξη της θέσης, ο χιακός Τύπος ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το θέμα του Συμπαραστάτη, θεωρώντας πως θα συζητηθεί άμεσα, στις 28 Μαρτίου. Μάλιστα, σε μια προφανή διάθεση στήριξης της χιώτικης υποψηφιότητας του Αντώνη Κοτσακά, η εφημερίδα «Πολίτης» περίπου «τα έβαλε» με τους «Μυτιληνιούς συμβούλους του Γιακαλή», οι οποίοι σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα «προβάλλουν αντιστάσεις στο πρόκριμα Κοτσακά».
Το δημοσίευμα με τίτλο «Απαιτείται υπέρβαση… γείτονες», παραθέτει ένα ολόκληρο σκεπτικό, βάσει του οποίου η εκλογή Κοτσακά εξυπηρετεί τη δημιουργία περιφερειακής συνείδησης στο Βόρειο Αιγαίο, ενώ η εκλογή Μυτιληνιού, εν προκειμένω του Δημήτρη Καπετανά που συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους μετά τον Αντώνη Κοτσακά, όχι. Σε αυτό το σκεπτικό η εφημερίδα προβάλλει ως βασικό το επιχείρημα πως «όλοι θα πρέπει να αντιληφθούν ότι και η Χίος οφείλει να συνδιαμορφώνει τις εξελίξεις, έστω κι αν αυτό είναι δύσπεπτο σε εκείνους που μιλούν για περιφερειακή συνείδηση, αλλά αδυνατούν να την κάνουν πράξη», που σίγουρα δε θα βρίσκει σύμφωνους πολλούς συμβούλους απ’ τους Νομούς Λέσβου και Χίου.
Για το ίδιο θέμα φιλοξενεί δηλώσεις του κ. Κοτσακά, αλλά και του Παύλου Βογιατζή, που δήλωσε σχετικά στον «Πολίτη»: «Το θέμα της εκλογής δεν είναι δικό μας αποκλειστικά. Σημειώθηκαν πολλές διαρροές απ’ το στρατόπεδο Γιακαλή. Στόχος μας είναι η εκλογή του Περιφερειακού Συμπαραστάτη, διότι πιστεύουμε και έχουμε επενδύσει πάνω σε αυτόν το θεσμό, όμως αναμένουμε απ’ τον κ. Γιακαλή να αποφασίσει ποιον θα στηρίξουν και μετά εμείς θα λειτουργήσουμε βοηθητικά προς την κατεύθυνση της εκλογής μέσω της αυξημένης πλειοψηφίας.»
Θυμίζουμε ότι η παράταξη της πλειοψηφίας του κ. Γιακαλή, όπως και της μείζονος αντιπολίτευσης του κ. Βογιατζή, δεν έδωσε «γραμμή» υπέρ κάποιου συγκεκριμένου προσώπου, γιατί και οι δύο είχαν να επιλέξουν ανάμεσα σε πολλούς απ’ τους 20 συνολικά υποψηφίους.