Ανοίγει τις πύλες της αύριο Τετάρτη 15 Ιουλίου, για τρίτη συνεχή χρονιά η «Γιορτή της Αιολικής Γης». Μια γιορτή που θα διαρκέσει ως και την Κυριακή 19 Ιουλίου και η οποία φιλοδοξεί να γίνει πολιτιστικός θεσμός.
Ανοίγει τις πύλες της αύριο Τετάρτη 15 Ιουλίου, για τρίτη συνεχή χρονιά η «Γιορτή της Αιολικής Γης». Μια γιορτή που θα διαρκέσει ως και την Κυριακή 19 Ιουλίου και η οποία φιλοδοξεί να γίνει πολιτιστικός θεσμός, στοχεύει δε στο να δώσει ένα άλλο επίπεδο στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης. Στο εγχείρημα αυτό του δήμου Μυτιλήνης συμμετέχουν πλήθος γυναικείων αγροτουριστικών συνεταιρισμών, τοπικών επιχειρήσεων και πολιτιστικών συλλόγων που μοιράζονται με τους διοργανωτές το ίδιο όραμα, για μία αξέχαστη έκθεση, μέσα στο πανέμορφο δάσος στα Τσαμάκια, που θα προβάλει τα τοπικά προϊόντα, τις παραγωγικές δομές καθώς και την ιδιοσυγκρασία του νησιού.
Η «Γιορτή της Αιολικής Γης» διοργανώνεται από το δήμο Μυτιλήνης σε συνεργασία με το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων και φέτος πραγματοποιείται υπό το χαρακτηριστικό τίτλο «Τσαμάκια, ξανά η αυλή της πόλης». Μάλιστα, την πρώτη μέρα της γιορτής θα εγκαινιαστεί από το δήμαρχο Μυτιλήνης, Νάσο Γιακαλή, και θα παραδοθεί στους δημότες το έργο της ανάπλασης του άλσους «Τσαμάκια». Ήδη συνεργεία του δήμου Μυτιλήνης εργάζονται πυρετωδώς για να στήσουν τα καλαίσθητα ξύλινα σπιτάκια στο χώρο του δάσους που θα στεγάσουν πλήθος δραστηριοτήτων.
Το πρόγραμμα εκδηλώσεων είναι το ακόλουθο:
Τετάρτη 15 Ιουλίου
19:30 Παρουσίαση των βιβλίων «Ανάμισης ντενεκές» και «Η δεξιά τσέπη του ράσου» του Χιώτη συγγραφέα Γιάννη Μακριδάκη, που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «Εστία»
20:00 Εγκαίνια του έργου της ανάπλασης του άλσους από το δήμαρχο Μυτιλήνης, Νάσο Γιακαλή - Επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων
21:00 Ρεμπέτικη-λαϊκή βραδιά με το συγκρότημα «Ντουζένι»
22:30 Εργαστήρι κατασκευής ποπ-κορν και
23:00 Κινηματογραφική βραδιά
Πέμπτη 16 Ιουλίου
20:00 Παρουσίαση της έκδοσης «Για τα μανιτάρια της Λέσβου» που εξέδωσε ο Σύλλογος «Μανιταρόφιλοι Λέσβου»
20:30 Παρουσίαση από το γιατρό και ερευνητή Μάκη Αξιώτη των ερπετών και των αμφιβίων της Λέσβου
20:30 Βραδιά γευσιγνωσίας και προβολής τοπικών προϊόντων σε συνεργασία με τους συνεταιρισμούς γυναικών και επιχειρήσεις της Λέσβου
21:00 Συναυλία με μουσική της Ανατολής από το συγκρότημα «Motivasyon»
23:00 Κινηματογραφική βραδιά
Παρασκευή 17 Ιουλίου
19:00 Συμμετοχική παράσταση παραδοσιακών παραμυθιών από τη θεατροπαιδαγωγό Νάσια Δαφιώτη
21:30 Συναυλία από το συγκρότημα «Vour SP Band»
23:30 Κινηματογραφική βραδιά
Σαββάτο 18 Ιουλίου
11:00 - 13:30 Εργαστήρι πηλοπλαστικής και ζωγραφικής στη Δημοτική Πινακοθήκη (αρχοντικό Χαλήμ Μπέη)
20:00 Παράσταση καραγκιόζη από το θέατρο σκιών «Αθανασίου»
21:30 Μουσικοχορευτική βραδιά από την «Πάραλο Πολιτιστική παρέμβαση»
23:00 «Νύχτα μαγεμένη» - Βραδιά αστροπαρατήρησης από του Απελή
24:00 Βραδιά μεταμεσονύκτιου κινηματογράφου
Κυριακή 19 Ιουλίου
11:00 - 13:30 Εργαστήρι πηλοπλαστικής και ζωγραφικής στη Δημοτική Πινακοθήκη (αρχοντικό Χαλήμ Μπέη)
21:30 Συναυλία με Γιάννη Βαρδή και Γιώργο Λιανό στην πλαζ «Τσαμάκια». Γενική είσοδος 12 ευρώ
Στη διάρκεια του πενθημέρου των εκδηλώσεων θα λειτουργήσουν:
Έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Παλιοί γνώριμοι της Μυτιλήνης» οργανωμένη από το Σύλλογο των κατοίκων της Επάνω Σκάλας.
Εργαστήρια πηλοπλαστικής, ζωγραφικής και δημιουργικής απασχόλησης στην εστία του 2ου Συστήματος Προσκόπων μέσα στο άλσος, κάθε μέρα από τις 7 το απόγευμα
Οι κινηματογραφικές βραδιές και οι παρουσιάσεις βιβλίων θα πραγματοποιούνται στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο δίπλα από τη εστία των Προσκόπων. Μπροστά από την προσκοπική εστία θα λειτουργεί το εργαστήριο πηλοπλαστικής και δημιουργικής απασχόλησης.
Θα υπάρξει, τέλος, και κλήρωση για τους επισκέπτες της γιορτής με πλούσια δώρα.
Οι λογοτεχνικές παρουσιάσεις
«Για τα μανιτάρια της Λέσβου»
Οι Μανιταρόφιλοι Λέσβου με αφορμή την έκδοση «Για τα μανιτάρια της Λέσβου» από το Σύλλογο και τη νομαρχία Λέσβου παρουσιάζουν τη μέχρι τώρα δράση του Συλλόγου. Στην παρουσίαση από μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου θα γίνει αναφορά στα μανιτάρια του νησιού μας, στην περιβαλλοντική και οικολογική σημασία τους, καθώς και στους κινδύνους που κρύβει η συλλογή και κατανάλωσή τους.
Ο Περιβαλλοντικός - Μυκητολογικός Σύλλογος «Μανιταρόφιλοι Λέσβου» ιδρύθηκε το 2007, με σκοπό τη μελέτη και προστασία της μυκοχλωρίδας του νησιού μας. Είναι ο πέμπτος σύλλογος με το αυτό αντικείμενο που ιδρύεται πανελλαδικά. Ήδη μέλη του έχουν συμμετάσχει σε πανελλήνιες και τοπικές γιορτές μανιταριών σε όλη τη χώρα. Η δράση του Συλλόγου και των μελών του έχει ήδη καταφέρει να αναδείξει το μεγάλο μυκητολογικό πλούτο της Λέσβου, μετρώντας μάλιστα και δυο πρώτες πανελλήνιες καταγραφές μανιταριών.
Το έργο του Γιάννη Μακριδάκη
Ένα μυθιστόρημα-έκπληξη, που ξεφεύγει από τα γνωστά σχήματα της σύγχρονης εκδοτικής παραγωγής, είναι το βιβλίο «Ανάμισης ντενεκές» του Γιάννη Μακριδάκη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Εστία». Αναφέρεται στην ιστορία ενός ανθρώπου που πέρασε στην παρανομία για ένα έγκλημα πάθους, ή στο πώς ένας άνθρωπος μετατρέπεται σε θρύλο. Και πώς αυτός ο θρύλος επιζεί, αυθεντικός ή παραλλαγμένος, μέσα στο χρόνο.
Ένα χρόνο μετά τον «Ανάμιση ντενεκέ» κυκλοφορεί μια έντονα σημειολογική νουβέλα που ακροβατεί μεταξύ προσωπικού και συλλογικού πένθους, προσωπικής και συλλογικής ελπίδας, «Η δεξιά τσέπη του ράσου».
Ο Γιάννης Μακριδάκης, συγγραφέας των δύο παραπάνω βιβλίων, γεννήθηκε το 1971 στη γειτονική Χίο και σπούδασε Μαθηματικά. Από το 1997, που ίδρυσε το Κέντρο Χιακών Μελετών με σκοπό την έρευνα, αρχειοθέτηση, μελέτη και διάδοση των τεκμηρίων της Χίου, οργανώνει τα ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα του Κέντρου, επιμελείται τις εκδόσεις του και διευθύνει το τριμηνιαίο περιοδικό «Πελινναίο». Έχει γράψει τα βιβλία:
«Συρματένιοι, ξεσυρματένιοι, όλοι. Χιώτες πρόσφυγες και στρατιώτες στη Μέση Ανατολή: Μαρτυρίες 1941 - 1946» (εκδ. Κ.Χ.Μ., Πελινναίο 2006)
«10.516 μέρες: Ιστορία της νεοελληνικής Χίου 1912 - 1940», ιστορικό αφήγημα (εκδ. Κ.Χ.Μ., Πελινναίο 2007)
Το μυθιστόρημα «Ανάμισης ντενεκές» («Εστία» 2008) έχει ήδη κάνει τέσσερις εκδόσεις και μεταφράστηκε και στα τουρκικά. Το τελευταίο μυθιστόρημα είναι «Η δεξιά τσέπη του ράσου» («Εστία» 2009).