Τρεις απεργιακές πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Μυτιλήνη και μια στη Λήμνο την Παρασκευή. Οι απεργιακές συγκεντρώσεις της Μυτιλήνης ξεκινούσαν όλες στις 10:30 το πρωί.
Τρεις απεργιακές πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Μυτιλήνη και μια στη Λήμνο την Παρασκευή. Οι απεργιακές συγκεντρώσεις της Μυτιλήνης «κοντραρίστηκαν» στα ίσια, καθώς όλες ξεκινούσαν στις 10:30 το πρωί.
Για ακόμη μια φορά, η απεργιακή συγκέντρωση που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ την πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης κέρδισε τη μάχη των εντυπώσεων, καθώς ήταν η μεγαλύτερη και η καλύτερα συγκροτημένη. Δεύτερη σε μέγεθος, αλλά με αρκετό δυναμισμό, ήταν η συγκέντρωση που διοργάνωσαν το Σωματείο των Συμβασιούχων του υπουργείου Πολιτισμού, το Σωματείο των Εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Λέσβου και το Παράρτημα του Πανελλήνιου Σωματείου Αδιορίστων Εκπαιδευτικών. Μικρότερη από όλες ήταν η απεργιακή συγκέντρωση που διοργάνωσε το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ, μπροστά από το Δημοτικό Θέατρο της Μυτιλήνης.
Στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ οι ομιλητές υπογράμμισαν ότι «στο νομό Λέσβου η ανεργία κρέμεται πάνω από το κεφάλι κάθε εργαζομένου. Η μετατροπή των συμβάσεων εργασίας από αορίστου χρόνου σε τετράωρα και τρίωρα χρησιμοποιούνται κατά κόρον και στον τόπο μας. Οι εικονικές απολύσεις, πετσόκομμα των μισθών. Η χρήση των διαφόρων δουλεμπορικών προγραμμάτων τύπου Stage, η εξαγορά συνείδησης, από τα δουλεμπορικά γραφεία των πολιτικάντηδων, για μια δουλειά για το χαρτζιλίκι, βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη.».
Μεταξύ άλλων, στη συγκέντρωση αυτή συμμετείχαν ο βουλευτής του Κ.Κ.Ε. Σταύρος Σκοπελίτης, ο δήμαρχος Αγιάσου, Χρύσανθος Χατζηπαναγιώτης, και ο νομαρχιακός σύμβουλος Βαγγέλλης Παλαιόλογος.
Μετά το τέλος των ομιλιών ακολούθησε πορεία προς το Άγαλμα της Ελευθερίας, όπου έγινε κατάθεση στεφάνων.
Το ΠΑΜΕ οργάνωσε απεργιακή συγκέντρωση και στη Μύρινα.
Η συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ
Με περίπου μισή ώρα καθυστέρησης ξεκίνησε η συγκέντρωση του νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης. Κεντρική ομιλήτρια ήταν η πρόεδρος του νομαρχιακού τμήματος, Μυρσίνη Κανλή. Η οποία, μεταξύ άλλων, τόνισε πως «η οικονομική κρίση και ο πολλαπλασιασμός των επιπτώσεών της από την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική: όπως αύξηση της ανεργίας, άδικη φορολογική πολιτική, πάγωμα των μισθών και των συντάξεων, λιτότητα, αποδυνάμωση των κοινωνικών παροχών και εγγυήσεων στην υγεία, την πρόνοια, την παιδεία, αντιμετωπίζεται μόνο με ανάπτυξη των αγώνων για να μην επιτραπεί η επάνοδος στον “καζίνο-καπιταλισμό”, με επανέκδοση με νέα μορφή του νεοφιλελεύθερου πολιτικού, οικονομικού, κοινωνικού μοντέλου που χρεωκόπησε».
Στη συγκέντρωση συμμετείχαν και οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παρευρέθηκαν ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Νάσος Γιακαλής, και ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λέσβου, Αλέκος Γιαζιτζόγλου. Μετά το τέλος των ομιλιών δεν πραγματοποιήθηκε πορεία, καθώς οι αριθμός των συγκεντρωμένων ήταν εξαιρετικά μικρός.
Η συγκέντρωση των σωματείων
Στο χώρο που συγκεντρώνονται καθημερινά οι Αλβανοί εργαζόμενοι που ψάχνουν για δουλειά (έξω από τα Κεντρικά Λύκεια της Μυτιλήνης) επέλεξαν να κάνουν την πρωτομαγιάτικη απεργιακή τους συγκέντρωση το Σωματείο των Συμβασιούχων του υπουργείου Πολιτισμού, το Σωματείο των Εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Λέσβου και το Παράρτημα του Πανελλήνιου Σωματείου Αδιορίστων Εκπαιδευτικών. Στην ίδια απεργιακή συγκέντρωση συμμετείχαν οι δυνάμεις του ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. και η ανοιχτή συνέλευση μαθητών, φοιτητών και εργαζομένων. Σε αντίθεση με τις άλλες δύο συγκεντρώσεις, σε αυτή δεν πραγματοποιήθηκαν ομιλίες, αλλά οι συλλογικότητες που συμμετείχαν μοίρασαν τις προκηρύξεις τους σε όσους βρέθηκαν εκεί αλλά και στους περαστικούς. Στις 11:30, με επικεφαλής το πανό των τριών Σωματείων, ξεκίνησε πορεία προς το κέντρο διανομής των ΕΛΤΑ στη Μυτιλήνη, όπου έγινε αφισοκόλληση και ειπώθηκαν συνθήματα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των δημόσιων επιχειρήσεων. Στη συνέχεια, η πορεία πήγε στα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, όπου οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί κρέμασαν ένα πανό διαμαρτυρόμενοι για το καθεστώς εργασιακής ομηρίας στο οποίο βρίσκονται.
Στην προκήρυξη του Σωματείου καταγγέλλεται ο πελατειακός τρόπος πρόσληψης των ωρομισθίων, κυρίως στο Πρόγραμμα Διδακτικής Στήριξης (Π.Δ.Σ.). «Γνωστά “γαλάζια παιδιά” έχουν σαν ωρομίσθιοι 24 ώρες την εβδομάδα (13 στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και 11 στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση) και συνάδελφοι της ίδιας ειδικότητας, με τα ίδια ή και περισσότερα προσόντα, δεν έχουν καμμία ώρα. Γι’ αυτό και η διοίκηση αρνείται να δώσει στην ΕΛΜΕ στοιχεία για το ποιοι εργάζονται στην Π.Δ.Σ.», αναφέρει χαρακτηριστικά το Σωματείο. Επίσης καταγγέλλονται ως συμμέτοχοι και συνένοχοι αυτής της κατάστασης οι συνδικαλιστές εκπρόσωποι στο ΠΥΣΔΕ του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ.. Η πορεία από τα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης πήγε στην πλατεία Σαπφούς, όπου και διαλύθηκε.