«Ματιές» στα υποθαλάσσια απολιθώματα

01/07/2012 - 05:56
Ένα σκάφος με γυάλινο πυθμένα, που θα μεταφέρει τους επισκέπτες του στη νησίδα της Νησιώπης, απέναντι από τις εγκαταστάσεις του, θα αποκτήσει μέσα στους επόμενους μήνες το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Με σκάφος που θα μεταφέρει επισκέπτες στη νησίδα Νησιώπη, σύντομα το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους

Ένα σκάφος με γυάλινο πυθμένα, που προορισμό του θα έχει να μεταφέρει τους επισκέπτες του στη νησίδα της Νησιώπης, απέναντι από τις εγκαταστάσεις του, πρόκειται να αποκτήσει μέσα στους επόμενους μήνες το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Το έργο δημοπρατήθηκε από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και αναμένεται να τονώσει σημαντικά την τουριστική κίνηση και την προβολή της περιοχής, αφού θα δίνει στους επισκέπτες τη δυνατότητα να βλέπουν τους υποθαλάσσιους απολιθωμένους κορμούς που υπάρχουν στο συγκεκριμένο σημείο.

Πρόκειται για ένα από τα επτά συνολικά υποέργα του έργου συνολικής ανάδειξης του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, που έχει ενταχθεί στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Κρήτη & Νήσοι Αιγαίου», συνολικού προϋπολογισμού 2.421.611,96 ευρώ, ενώ είναι και το πρώτο που εγκρίνεται.
Συνολικός στόχος της συγκεκριμένης πρότασης, που υπέβαλε το Μουσείο μέσα στο χρονικό διάστημα που μας πέρασε, είναι η διατήρηση, προστασία και ανάδειξη των στοιχείων της φυσικής κληρονομιάς που συγκροτούν τεκμήρια της γεωιστορικής εξέλιξης της ευρύτερης περιοχής του βορειοανατολικού Αιγαίου, καθώς και η ανάπτυξη δραστηριοτήτων που θα συμβάλουν στην τουριστική ανάπτυξη μέσω της προώθησης ειδικών μορφών τουρισμού.

Από τη στεριά, στη θάλασσα
Συστηματικές έρευνες στο θαλάσσιο χώρο της περιοχής του Σιγρίου ξεκίνησαν το 2001 και το αποτέλεσμά τους ήταν η ανάδειξη σημαντικών υποθαλάσσιων απολιθωματοφόρων θέσεων, καθώς και γεωμορφών διάβρωσης, στο θαλάσσιο χώρο του κόλπου του Σιγρίου. Όπως περιγράφει και η πρόταση που έχει υποβληθεί από το Μουσείο, το Πάρκο της Νησιώπης περιλαμβάνει ένα σημαντικό δίκτυο γεωτόπων, οι οποίοι ωστόσο δεν έχουν ακόμη αναδειχθεί, ούτε προστατευτεί επαρκώς. Η συγκεκριμένη πρόταση στοχεύει ακριβώς σε αυτό, ώστε η αξιοποίηση της νησίδας να λειτουργεί συμπληρωματικά με τις ήδη υπάρχουσες δράσεις διαχείρισης και ανάδειξης του Απολιθωμένου Δάσους.
Η λειτουργία του Πάρκου της Νησιώπης αναμένεται, άλλωστε, να συμβάλει, μέσα από την προώθηση ειδικών μορφών τουρισμού, στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής και την ενεργοποίηση του τοπικού ανθρώπινου δυναμικού. Θα συντελέσει, επιπλέον, στην προστασία και τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος ως κύριου στοιχείου και όχι ανταγωνιστή της αναπτυξιακής διαδικασίας.

Προϋπόθεση, ωστόσο, για την ανάδειξη και την πρόσβαση στη νησίδα, που μέχρι τώρα είναι δυνατή μόνο για το επιστημονικό προσωπικό του Μουσείου, είναι η εξασφάλιση ενός τουριστικού τύπου σκάφους, που θα μπορεί να μεταφέρει τους επισκέπτες.
«Η συνολική ανάδειξη της περιοχής ήταν κάτι που χρόνια προσπαθούσαμε να καταφέρουμε», εξηγεί στο «Ε» ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους, αναπληρωτής καθηγητής Νίκος Ζούρος. «Με την προμήθεια του σκάφους, που θα κατασκευαστεί σε κάποιο ελληνικό ναυπηγείο, οι επισκέπτες θα μπορούν να μεταφέρονται στη νησίδα, έχοντας παράλληλα τη δυνατότητα να βλέπουν τους υποθαλάσσιους απολιθωμένους κορμούς μέσω του γυάλινου πυθμένα του. Ελπίζουμε μέχρι το επόμενο καλοκαίρι να είναι έτοιμο και να μπορέσει να εξυπηρετήσει τον κόσμο.»
Ο ίδιος τονίζει, μάλιστα, πως, παρ’ όλο που δεν έχει αποφασιστεί ακόμη το πώς θα γίνεται η διαχείριση του σκάφους, δεν πρόκειται να υπάρξει επιπλέον επιβάρυνση για τους επισκέπτες του Μουσείου.



Τα υπόλοιπα υποέργα

Εκτός από το συγκεκριμένο υποέργο της πρότασης, άλλα έξι υποέργα συνολικής ανάδειξης της περιοχής έχουν δρομολογηθεί και βρίσκονται σε εξέλιξη, περιμένοντας και τη δική τους ένταξη.
Σε αυτά περιλαμβάνονται η συντήρηση και τεκμηρίωση των απολιθωμένων κορμών, τόσο εμφανών όσο και θαμμένων, και η χαρτογραφική αποτύπωση των απολιθωματοφόρων θέσεων, η προστασία και ανάδειξη 40 χερσαίων απολιθωματοφόρων θέσεων, η οριοθέτηση ζωνών δραστηριοτήτων στο θαλάσσιο χώρο του Πάρκου, η προμήθεια εξοπλισμού λειτουργίας του, η προμήθεια και τοποθέτηση ειδικών ενημερωτικών πινακίδων και πινακίδων σήμανσης, αλλά και η τελική προβολή των αποτελεσμάτων του έργου.
Η τελευταία θα αφορά στη δημιουργία οδηγών, αφισών, ντοκυμαντέρ κ.ά., που θα παρουσιάζουν όλα τα τμήματα του Απολιθωμένου Δάσους, χερσαία και υποθαλάσσια, καθώς και σε παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού για το Απολιθωμένο Δάσος της νησίδας Νησιώπης.
Τέλος, πρόκειται να διοργανωθεί ημερίδα παρουσίασης των αποτελεσμάτων του έργου, ενώ θα γίνει δημοσίευση στη Διεθνή Έκδοση Εναλλακτικού Τουρισμού στη Γερμανία και την Ιταλία, καθώς και παρουσίαση σε τρία διεθνή συνέδρια του εξωτερικού.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey