Ένα χρόνο μετά την επίσκεψη του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλου Γερουλάνου, στη Μυτιλήνη, το Φεβρουάριο του 2012, αναμένεται να ολοκληρωθεί και η διαδικασία απόδοσης του «δώρου» που είχε υποσχεθεί, της νησίδας του Αγίου Γεωργίου Πέτρας.
Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου περνά απ’ το Φεβρουάριο, η νησίδα του Αγίου Γεωργίου Πέτρας
Ένα χρόνο μετά την επίσκεψη του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλου Γερουλάνου, στη Μυτιλήνη, το Φεβρουάριο του 2012, αναμένεται να ολοκληρωθεί και η διαδικασία απόδοσης του «δώρου» που είχε υποσχεθεί, της νησίδας του Αγίου Γεωργίου Πέτρας. Γιατί αυτό είναι και το μόνο ακίνητο που όντως εξακολουθεί να κατέχει ο ΕΟΤ, πλην της μαρίνας Μυτιλήνης, η οποία δεν έχει περιληφθεί στο «πακέτο» των 83 ακινήτων που μεταβιβάζονται συνολικά στις 13 αιρετές περιφέρειες.
Ο Περιφερειάρχης
Νάσος Γιακαλής, σχολίασε πως με την ψήφιση του νόμου, μέσα στο Φεβρουάριο του νέου έτους, θα αποδεχθεί τα τέσσερα συνολικά ακίνητα που θα αποδοθούν σε επίπεδο Βορείου Αιγαίου (τα υπόλοιπα βρίσκονται σε Βολισσό Χίου, Ικαρία και Καρλόβασι Σάμου). Ειδικά για το νησί του Αγίου Γεωργίου, ανέφερε ότι προτίθεται «η Περιφέρεια σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, να προχωρήσει σε ενέργειες αξιοποίησης και ανάδειξής του».
Τι μεταβιβάζεται
Συνολικά, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου για τον αθλητισμό, μεταβιβάζονται 83 ακίνητα τουριστικού ενδιαφέροντος, ιδιοκτησίας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και διαχείρισης της «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε.», σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Οι οποίες θα έχουν την κυριότητα, καθώς και τη διοίκηση και διαχείριση των ακινήτων, που αναφέρονται και παραχωρούνται χωρίς αντάλλαγμα στις Περιφέρειες. Στον κατάλογο που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο φιγουράρουν γνωστά ακίνητα, όπως το Καζίνο και η Ιαματική Πηγή Λουτρακίου, το θέατρο Δώρας Στράτου στου Φιλοπάππου, καθώς και πολλά ακίνητα σε νησιά και κυρίως στο Νότιο Αιγαίο (το ξενοδοχείο Λίνδος Ρόδου, οι Πεταλούδες Ρόδου, κ.ά.).
Σε ό,τι αφορά το νησάκι του Αγίου Γεωργίου στην Πέτρα, το μόνο απ’ το νομό Λέσβου που θα αποδοθεί στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, είναι το σημαντικότερο της συστάδας των νησιών που βρίσκονται απέναντι από την Πέτρα και πήρε το όνομά του από το εκκλησάκι που βρίσκεται πάνω του. Είναι ιδιαίτερης οικολογικής σημασίας σε περιοχή προστατευόμενη και εκτός απ’ εκκλησάκι, διαθέτει βλάστηση με πεύκα και θάμνους, αλλά και πολλά κουνέλια. Στο 168 στρεμμάτων νησί παλιότερα αγρότες απ’ την Πέτρα, έσπερναν στάρια και κηπευτικά.
Για να αξιοποιηθεί απ’ την Περιφέρεια
Ό,τι απέμεινε στον ΕΟΤ
Με τίτλο «Επενδυτές… σπεύσατε!», το «Ε» περιέγραφε την τραγελαφική κατάσταση που είχε δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που έγινε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου με τον Υπουργό Τουρισμού και Πολιτισμού, Παύλο Γερουλάνο. Διότι τότε, το Φεβρουάριο του 2011, ο κ. Γερουλάνος δήλωνε ότι είναι έτοιμος να παραχωρήσει στους τοπικούς φορείς την ακτή του… «Ξενία» Μυτιλήνης, την ακτή της Μήθυμνας, το νησί του Αγίου Γεωργίου απέναντι από την Πέτρα και την πλαζ «Τσαμάκια».
Οι δημοσιογράφοι με τις ερωτήσεις τους, εξήγησαν στον Υπουργό ότι η πλαζ «Τσαμάκια» έχει παραχωρηθεί εδώ και χρόνια στο Δήμο, η ακτή «Ξενία» δεν υφίσταται, αφού έχει μπαζωθεί και έχει γίνει δρόμος, αλλά πλέον ούτε και η κολύμβηση επιτρέπεται λόγω της ρήψης αστικών αποβλήτων, και η ακτή της Μήθυμνας ήταν πάντα ελεύθερη για τους λουομένους. Όσο για το νησί του Αγίου Γεωργίου, όποιες παρεμβάσεις ήταν να γίνουν, έχουν γίνει ήδη, αφού μόνο ένα παρατηρητήριο πουλιών μπορούσε να δημιουργηθεί εκεί. Παρ’ όλα αυτά, ο Υπουργός επέμενε ότι είναι έτοιμος να προχωρήσει στις προαναφερόμενες παραχωρήσεις και να πραγματοποιήσει διαβούλευση με την Περιφέρεια και τους άλλους τοπικούς φορείς για τις δυνατότητες αξιοποίησής τους.
Ευτυχώς, δέκα μήνες μετά στο νομοσχέδιο για τον αθλητισμό, στα προς παραχώρηση ακίνητα, έχει απομείνει, ό,τι πραγματικά είχε απομείνει στον ΕΟΤ και μπορεί να μεταβιβαστεί στην Περιφέρεια, το νησάκι απέναντι απ’ την Πέτρα. Που στην πράξη θα κληθεί να αποδείξει τον ανακοινωθέντα απ’ τον κ. Γερουλάνο, κυβερνητικό σχεδιασμό για «εφαρμογή ενός νέου μοντέλου διοίκησης, σύμφωνα με το οποίο οι αποφάσεις για την ανάπτυξη θα λαμβάνονται στην περιφέρεια και όχι στο κέντρο». |