Ελπίδες λειτουργίας από το ΕΣΠΑ

01/07/2012 - 05:56
Μια ανάσα πριν την έκδοση της έγκρισης της πυρασφάλειας, η έναρξη της λειτουργίας του νέου κτηρίου του Συλλόγου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες «Κυψέλη» στην Επάνω Σκάλα, «παγώνει» και πάλι προσωρινά, αφού οι αρμόδιοι αποφάσισαν την περαιτέρω αναμονή, για ένταξή του στο ΕΣΠΑ.
Πριν από δύο μήνες περίπου γράφαμε για το νέο κτήριο του Συλλόγου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες «Κυψέλη» στην Επάνω Σκάλα, που, έχοντας μπλέξει για καιρό στα γραφειοκρατικά γρανάζια, περίμενε ακόμη, για πάνω από ενάμιση χρόνο, την έγκριση της πυρασφάλειας, ώστε να μπορέσει να πάρει την άδεια λειτουργίας του και να δεχτεί τα ΑμΕΑ ως Μικτό Κέντρο Διημέρευσης. Σήμερα, μια ανάσα πριν την έκδοση της σχετικής έγκρισης, η έναρξη της λειτουργίας του εντυπωσιακού αυτού χώρου «παγώνει» και πάλι προσωρινά, αφού οι αρμόδιοι αποφάσισαν την περαιτέρω αναμονή, για ένταξή του στο ΕΣΠΑ. Και αυτό γιατί, όπως υποστηρίζουν, οι τελικές πινελιές που μένουν για να πληρούνται οι προδιαγραφές δεν μπορούν να καλυφθούν από το ποσό που έχει αυτήν τη στιγμή στα χέρια της η «Κυψέλη».

Συνολικά 70.000 ευρώ είχε συγκεντρώσει ο τηλεμαραθώνιος που πριν από τρία χρόνια είχε γίνει στη Μυτιλήνη για τα ΑμΕΑ. Με αυτό το ποσό, αλλά και με τη συνεισφορά πολλών επαγγελματιών της πόλης που θέλησαν να ενισχύσουν την προσπάθεια, κατασκευάστηκε πριν από ενάμιση χρόνο, σε οικόπεδο που δώρισε ιδιώτης για το σκοπό αυτό, το νέο κτήριο της «Κυψέλης».
Ωστόσο, παρ’ όλο που η κατασκευή του έγινε με γνώμονα τη δημιουργία απλώς ενός ενιαίου και πιο μεγάλου χώρου για το Σύλλογο (που τώρα στεγάζεται σε τρεις διαφορετικούς χώρους - κυρίως «στέγη», εργαστήρι και χώρος εργοθεραπείας - στην περιοχή του Μακρύ Γιαλού), στην πορεία αποφασίστηκε να λειτουργήσει ως «Μικτό Κέντρο Διημέρευσης - Ημερήσιας Φροντίδας για ΑμΕΑ». Κέντρο, δηλαδή, που θα παρέχει ημερήσιες υπηρεσίες φροντίδας και παραμονής όλων των περιπτώσεων ΑμΕΑ, με ανώτατο όριο ημερήσιας λειτουργίας τις 16 ώρες, ανάλογα και με τις ανάγκες που υπάρχουν.
Η απόφαση αυτή πάρθηκε από τους υπευθύνους της «Κυψέλης» λόγω του ότι κρίθηκε πως, από τη στιγμή που είχαν φτάσει να δαπανηθούν πάνω από 200.000 ευρώ για την κατασκευή του κτηρίου, θα ήταν καλύτερο να μπορούσαν να μπουν στο νέο χώρο όχι ως σύλλογος, αλλά ως ανοικτό πλέον κέντρο, που θα έδινε τη δυνατότητα να αναπτυχθούν πολύ περισσότερες δράσεις.
«Η άδεια λειτουργίας ως ανοικτού κέντρου δίνει τη δυνατότητα για πολύ περισσότερα πράγματα, όπως ένταξη σε περισσότερα προγράμματα για άτομα με αναπηρία ή νοσηλεία για ορισμένες ώρες της ημέρας», εξηγεί στο «Ε» η κοινωνική λειτουργός της «Κυψέλης», Ευτυχία Λούκου.


Όργανα σωματικής άσκησης, που έδωσε στην «Κυψέλη» ο ΟΠΑΠ, βρίσκονται στην ειδική αίθουσα και περιμένουν τη χρήση τους

Με το… κλειδί στο χέρι
Μια πρώτη ματιά δείχνει πως όλα είναι έτοιμα για να λειτουργήσει η νέα «στέγη» της «Κυψέλης».
Στο ισόγειο του διώροφου κτηρίου, που αυτήν τη στιγμή είναι ένας μεγάλος ενιαίος χώρος, πρόκειται να κατασκευαστεί με ειδικό διαχωριστικό μια αίθουσα εργοθεραπείας 16 περίπου τ.μ., όπως προβλέπεται από το σχετικό ΦΕΚ. Ο υπόλοιπος χώρος θα είναι χώρος δραστηριοτήτων, αναψυχής και συνεύρεσης των φιλοξενουμένων, καθώς και κυλικείο, το οποίο έχει ήδη φτιαχτεί. Το ισόγειο περιλαμβάνει επίσης δύο τουαλέτες για ΑμΕΑ, εξοπλισμένες με ειδικές λεκάνες και νιπτήρες, στις οποίες μένει μόνο να τοποθετηθούν οι ειδικές μπάρες στήριξης που προβλέπονται, καθώς και χώρο γραφείου και ησυχαστηρίου, αλλά και ένα μέρος του ηλεκτρικού εξοπλισμού (π.χ. ψυγείο).
Ο επάνω όροφος διαθέτει επίσης τουαλέτες για ΑμΕΑ, όπως και για το προσωπικό, αίθουσα υπολογιστών, καθώς και χώρο σωματικής άσκησης, στον οποίο «περιμένουν» για να αξιοποιηθούν τα όργανα που χορήγησε στην «Κυψέλη» ο ΟΠΑΠ πριν από ενάμιση χρόνο περίπου. Τέλος, μια σκάλα οδηγεί στην οροφή, που προορίζεται για καλοκαιρινές δραστηριότητες και στην οποία έχει τοποθετηθεί πέργκολα, για να εναρμονίζεται με την εικόνα του περιβάλλοντος χώρου της γειτονιάς.
Το έργο έχει πάρει εγκρίσεις από την Υγειονομική Επιτροπή της Διεύθυνσης Πρόνοιας της Λέσβου και το ΣΧΟΠ για μια σειρά αλλαγών που έχουν γίνει ήδη στο χώρο (επιπλέον τουαλέτες για ΑμΕΑ κ.ά.).


Ολοκληρωμένο εδώ και ενάμιση χρόνο το νέο κτήριο της «Κυψέλης» στην Επάνω Σκάλα, ακόμη δεν έχει λειτουργήσει περιμένοντας την πυρασφάλεια. Τώρα και το ΕΣΠΑ…

Οι εκκρεμότητες
Ωστόσο, πέρα από επιπλέον μικροεπεμβάσεις στο χώρο (μπάρες στήριξης στις τουαλέτες, κάγκελα στις σκάλες κ.λπ.) και τον απαραίτητο εξοπλισμό σε έπιπλα και ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, εξακολουθεί να εκκρεμεί η άδεια πυρασφάλειας, αλλά και η τοποθέτηση στο δάπεδο ειδικών διαδρόμων για τυφλούς, που θα οδηγούν σε κάθε δωμάτιο. Το νέο εγχείρημα «σκοντάφτει» εδώ και καιρό στις πολλές προδιαγραφές που ορίζει το σχετικό ΦΕΚ, ώστε να καλύπτονται όλες οι περιπτώσεις αναπηρίας και οι οποίες δεν είχαν ληφθεί υπόψη κατά την κατασκευή του κτηρίου.
«Είδαμε ότι έπρεπε τελικά να καταλήξουμε σε πιο εξειδικευμένη διαδικασία, με άλλες δυνατότητες και προοπτικές, αλλά και πιο πολλές απαιτήσεις. Δυστυχώς, όταν είδαμε το σχετικό ΦΕΚ, το κτήριο είχε ήδη προχωρήσει πολύ και οι τροποποιήσεις ήταν δύσκολες. Αναγκαστήκαμε να υποχωρήσουμε πολύ στο χρονικό θέμα προκειμένου να πληρούνται οι προδιαγραφές. Προσπαθούμε να καλύψουμε τις μέγιστες τροποποιήσεις βάσει του πώς έχει κατασκευαστεί ήδη το κτήριο», λέει η κ. Λούκου.


Το ασανσέρ που οδηγεί στην ταράτσα του κτηρίου έχει υποστεί φθορές εξωτερικά από τις καιρικές συνθήκες, ενώ λόγω του ότι είχε ήδη κατασκευαστεί δεν πληροί τις προδιαγραφές για όλες τις περιπτώσεις αναπηρίας. «Προσπαθούμε να καλύψουμε τις μέγιστες τροποποιήσεις», λέει η κ. Λούκου

Περιμένοντας την ένταξη στο ΕΣΠΑ
Η διαδικασία για την πυρασφάλεια έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, όπως υποστηρίζουν τόσο η κ. Λούκου όσο και η πρόεδρος της «Κυψέλης», Άσπα Γραμμού. Ωστόσο, μια νέα απόφαση των υπευθύνων της «Κυψέλης», αυτή του να περιμένουν την ένταξη των εκκρεμοτήτων που απομένουν στο ΕΣΠΑ, αναμένεται από τη μια να δώσει ένα «χέρι βοήθειας» στο Σύλλογο, από την άλλη όμως έρχεται να καθυστερήσει τη διαδικασία ακόμη περισσότερο.
«Είμαστε σχεδόν στο τελείωμα, έχουμε παραγγείλει και τους διαδρόμους για τους τυφλούς, αλλά προσπαθούμε να δούμε μήπως και καταφέρουμε να ενταχθούμε στο ΕΣΠΑ», λέει η κ. Γραμμού, που παρευρέθηκε σε σύσκεψη με τη διαχειριστική αρχή πριν από λίγες μέρες. «Ξεκινήσαμε το κτήριο με διαφορετικά δεδομένα και στην πορεία προέκυψαν πολλά έξοδα. Τα χρήματα που είχαμε στα χέρια μας έχουν τελειώσει, οι προσφορές των συμπολιτών μας έχουν μειωθεί πολύ λόγω κρίσης και για να μπουν οι διάδρομοι για τους τυφλούς και η πυρασφάλεια, χρειαζόμαστε περίπου 10.000 ευρώ. Το ΕΣΠΑ θα είναι σημαντική βοήθεια προκειμένου να καλυφθούν οι εκκρεμότητες.»
Οι δύο υπεύθυνες της «Κυψέλης» τονίζουν τη σημασία που θα έχει το συγκεκριμένο κέντρο για την αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών, τόσο στα ΑμΕΑ, όσο και στις οικογένειές τους. Κάτι που αναγκάζονται να εξηγούν συνεχώς και στους πρώτους, οι οποίοι ρωτούν κάθε τόσο γιατί δεν μπαίνουν στο νέο τους κτήριο.
«Είναι λογικό να ρωτάνε τα παιδιά, αφού οι χώροι που στεγαζόμαστε τώρα δεν είναι οι πλέον κατάλληλοι, είναι διάσπαρτοι και αυτό δε βοηθάει στην εύρυθμη λειτουργία τους», λέει η κ. Λούκου. Κλείνοντας, η κ. Γραμμού σπεύδει να τονίσει: «Τα παιδιά ρωτάνε πότε θα πάμε, αλλά έχουν το χώρο τους εδώ, κάνουν τα προγράμματά τους. Δε στερούνται τίποτα.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey