Ολλανδικό μοντέλο ώρα μηδέν (β΄ μέρος)

01/07/2012 - 05:56
Η τολμηρή κυβερνητική πρωτοβουλία ρίχνει προς βοήθεια της καταστολής και τη ναρκω-καταστολή, αφού η νομιμοποίηση των ναρκωτικών που εξήγγειλε η κυβέρνηση με δήθεν δάκρυα για τους χρήστες που φυλακίζονται στοχεύει μόνο στο μυαλό και την ψυχή κυρίως των νέων ανθρώπων, αλλά και όλου του λαού.
Αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών...

Η τολμηρή, ομολογουμένως, κυβερνητική πρωτοβουλία ρίχνει προς βοήθεια της καταστολής και τη ναρκω-καταστολή, αφού η νομιμοποίηση των ναρκωτικών που εξήγγειλε η κυβέρνηση με δήθεν δάκρυα για τους χρήστες που φυλακίζονται στοχεύει μόνο στο μυαλό και την ψυχή κυρίως των νέων ανθρώπων, αλλά και όλου του λαού. Άλλωστε, σε μια νεολαία μισοζαλισμένη, με σκυμμένο το κεφάλι, βολεύει το πέρασμα μιας τέτοιας πολιτικής στον τόσο ευαίσθητο χώρο των ναρκωτικών και του συνδεόμενου προβλήματος της χρήσης νομίμων ή και παρανόμων ψυχοδραστικών ουσιών από τους νέους. Μια νεολαία που στερείται τα δικαιώματά της στην Παιδεία, την Υγεία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, αλλά έχει «δικαίωμα» να καλλιεργεί χασίς σε γλάστρες, είναι ακίνδυνη για το σύστημα.
Στόχος της κυβέρνησης, μεταξύ άλλων, φαντάζει ο περιορισμός του κόστους από την αποδέσμευση τοξικομανών κρατουμένων από τους κόλπους του σωφρονιστικού συστήματος της Χώρας. Η δημιουργία κενού χώρου στις φυλακές, βέβαια, μπορεί να θεωρηθεί και προπαρασκευή για τη φιλοξενία των (μικρο)οφειλετών του Δημοσίου, σε εφαρμογή άλλης σύγχρονης νομοθετικής ρύθμισης, σύμφωνα με την οποία και από 1ης Αυγούστου για το αδίκημα της μη εξυπηρέτησης οφειλών άνω των 5.000 ευρώ προς το Δημόσιο προβλέπεται αυτόφωρο και ποινές φυλάκισης (http://www.megatv.com/megagegonota/summary.asp?catid=17573&subid=2&pubid=27619272).

Με έκπληξη διάβασα στις τοπικές εφημερίδες και τις γνώμες των «ειδικών» μας, που προτίμησαν να υπερασπιστούν το ιατρικό μοντέλο ή το μοντέλο του «σύγχρονου Ρομπέν των Δασών», με κοινή βάση το ό,τι συμφέρει σε κείνους από τη θέση ή τις θέσεις που κατέχουν στο πλαίσιο του μικρόκοσμού τους και των βλέψεων που μπορεί να έχουν ή να φαντάζονται. Όλοι υπέρμαχοι πλουραλιστικών μοντέλων προσδιορισμού των αιτιών της χρήσης ή και της κατάχρησης, της προσέγγισης και της θεραπείας του προβλήματος των ναρκωτικών, αλλά αθόρυβοι υπέρμαχοι της πρόληψης και του ρόλου που διαδραματίζει εδώ και μια δεκαετία το Κέντρο Πρόληψης Κατά των Ναρκωτικών του Ν. Λέσβου «ΠΝΟΗ».
Το σίγουρο είναι ότι αυτό το νομοσχέδιο, μέχρι να ολοκληρωθεί και ψηφιστεί, θα έχει προκαλέσει περισσότερα σχόλια από πολλά αντίστοιχά του. Ήδη στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης έχουν πάρει φωτιά οι τοίχοι από σχετικά χιουμοριστικά μηνύματα, αλλά και πολλή σύγχυση στους νέους που ρωτούν: «Δηλαδή, άμα παίρνω ναρκωτικά και είναι για την πάρτη μου, δεν είναι κακό, δε με πιάνει η Αστυνομία. Ε, τότε να παίρνω, αλλά μη με πούνε και έμπορο και τα βρω σκούρα…»
Κύριοι «ειδικοί», μπορείτε να απαντήστε στο ανήλικο, αλλά θέλω μια απάντηση να την καταλάβει αυτός κι όχι εγώ, μια απάντηση γιατί δεν πρέπει να κάνει χρήση και μια βαθύτερη απάντηση στο γιατί ρωτάει κάτι τέτοιο…

* Ο δρ. Αναστάσιος Γ. Ρούσσης είναι κοινωνιολόγος - εγκληματολόγος Μ.Α. Εγκληματολογίας, Μ.Α. Διεθνών Σχέσεων, διδάκτορας Εγκληματολογίας Πάντειου Πανεπιστημίου, Π.Ε. Κοινωνιολόγων Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey