Καταστρέφεται η οδός - είσοδος στο Μουσείο Τεριάντ
01/07/2012 - 05:56
Σε πολύ άσχημη κατάσταση έχει περιέλθει, πλέον, το πλακόστρωτο της οδού - εισόδου του Μουσείου Τεριάντ, που παρουσιάζει εικόνα «βάλτου», με τις πλάκες του να έχουν σπάσει ή μετακινηθεί, αφήνοντας στη θέση τους, λακκούβες με νερό.
Σε πάρκινγκ αυτοκινήτων, έχει μετατραπεί η οδός «Αλίς Τεριάντ», μέχρι και του σημείου της λίγο πριν την είσοδο στο μουσείο. Ανάμεσα σε αυτά, και μεγάλα οχήματα, όπως το τροχόσπιτο της φωτογραφίας
Σε πολύ άσχημη κατάσταση έχει περιέλθει, πλέον, το πλακόστρωτο της οδού - εισόδου του Μουσείου Τεριάντ, που παρουσιάζει εικόνα «βάλτου», με τις πλάκες του να έχουν σπάσει ή μετακινηθεί, αφήνοντας στη θέση τους, λακκούβες με νερό. Την ίδια στιγμή, η απουσία πρόβλεψης χώρου στάθμευσης έξω από την αυλή του μουσείου, επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Και έχει μετατρέψει σε πάρκινγκ και την οδό «Αλίς Τεριάντ», εμποδίζοντας συχνά την πρόσβαση μέχρι το μουσείο, σε πιο ογκώδη οχήματα, όπως το απορριμματοφόρο του Δήμου.
Σύμφωνα με το διευθυντή του μουσείου, Κώστα Μανιατόπουλο, τα πρώτα σημάδια φθοράς στο πλακόστρωτο της αυλής, είχαν αρχίσει να φαίνονται ήδη από το 1998, οπότε και καλύφθηκαν με διάφορες επεμβάσεις. Ωστόσο, όταν πριν από κάποια χρόνια, χτίστηκαν οι τουαλέτες του Μουσείου Θεοφίλου και βρέθηκε μια πηγή από την οποία ανάβλυζε νερό, άρχισαν να δημιουργούνται και προβλήματα διαρροής του στην αυλή του Μουσείου Τεριάντ, τα οποία μέχρι σήμερα δεν έχουν αποκατασταθεί αποτελεσματικά.
Αποκαρδιωτική για τους Μυτιληνιούς και αρνητική για τους επισκέπτες του, η εικόνα που παρουσιάζει η είσοδος του αύλειου χώρου του μουσείου
Χρειάζεται μελέτη απορροής…
Η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η είσοδος του αύλειου χώρου του Μουσείου Τεριάντ, είναι αν μη τι άλλο αρνητική για όποιον το επισκεφτεί. Μεγάλο τμήμα του πλακόστρωτου, έχει καταστραφεί, πλάκες έχουν σπάσει ή μετακινηθεί και στη θέση τους, έχουν εμφανιστεί λακκούβες, που εκτός άλλων, συσσωρεύουν το νερό της πηγής που καταλήγει εκεί. Το ίδιο το νερό, αν μη τι άλλο, συμβάλλει στην επιβάρυνση της κατάστασης, προκαλώντας διάβρωση και καθίζηση του εδάφους και καταστρέφοντας ακόμη περισσότερο τις πλάκες.
Την αποθαρρυντική αυτή για τους επισκέπτες, εικόνα, που δεν τιμάει το μουσείο, έρχονται να συμπληρώσουν οι σφήκες και άλλα έντομα, που έχουν εμφανιστεί στο σημείο -που φέρει πλέον τη μορφή βάλτου- και τα οποία μπορούν εύκολα να τσιμπήσουν όποιον διέρχεται από εκεί.
«Τα τελευταία χρόνια, δεν έχει γίνει κάποιο έργο από κάποιο αρμόδιο φορέα, το οποίο να αφορά την επισκευή ή τη συντήρηση του πλακόστρωτου, παρά μόνο μικρές επεμβάσεις από το προσωπικό του μουσείου. Παρόλο που γνωρίζουμε πως ένα τέτοιο έργο θα πρέπει να ενταχθεί σε πρόγραμμα, χρειάζεται οπωσδήποτε να κατασκευαστεί μια δεξαμενή, ένα δοχείο απορροής των υδάτων, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα», υποστήριξε, μιλώντας στο «Ε», ο διευθυντής του Μουσείου Τεριάντ, Κώστας Μανιατόπουλος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Νάσος Γιακαλής, που βρέθηκε στον αύλειο χώρο του Μουσείου Τεριάντ την προηγούμενη Πέμπτη, για την παρουσίαση του βιβλίου του Τάκη Χατζηαναγνώστου, «Ένα παρελθόν χωρίς μέλλον», έδειξε ενδιαφέρον για να κινήσει το θέμα της αποκατάστασης του πλακόστρωτου.
Μιλώντας στο «Ε», ο ίδιος ο κ. Γιακαλής γνωστοποίησε πως ο Δήμος έχει αναθέσει σχετική μελέτη σε μηχανικό, προκειμένου να διερευνηθούν οι κινήσεις που θα πρέπει να ακολουθηθούν, για να πάψει το νερό της πηγής να αποτελεί πρόβλημα και να αποκατασταθεί η εικόνα της εισόδου του μουσείου. Ωστόσο, το πότε θα οριστικοποιηθεί η μελέτη προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες, είναι ακόμη άγνωστο.
Σωρός από κομμένα κλαδιά, μπάζα και μια σπασμένη πλαστική καρέκλα, δίπλα στο γεμάτο κάδο απορριμμάτων, έξω ακριβώς από την είσοδο του μουσείου, την προηγούμενη Πέμπτη…
…Μια εβδομάδα μετά: τα απορρίμματα έχουν φύγει από τον κάδο. Τα μπάζα, τα κλαδιά και η καρέκλα, παραμένουν…
Πάρκινγκ η οδός «Αλίς Τεριάντ»
Πέρα από τις ζημιές που παρουσιάζει, ωστόσο, το πλακόστρωτο μέσα στην αυλή του μουσείου, υπάρχει και ένα άλλο θέμα, που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί προκειμένου να μην επαναληφθεί η ίδια εικόνα και στο μέλλον, που δεν είναι άλλο από αυτό του χώρου πάρκινγκ για τα αυτοκίνητα των επισκεπτών. Καθώς δεν έχει προβλεφθεί από τους αρμόδιους, χώρος στάθμευσης εκτός του αύλειου χώρου του μουσείου, οι επισκέπτες παρκάρουν τα οχήματά τους μέσα σε αυτόν, καταπονώντας ακόμη περισσότερο το πλακόστρωτο.
Αλλά και το υπόλοιπο τμήμα της οδού «Αλίς Τεριάντ», που πήρε το όνομά της από τη σύζυγο του Στρατή Ελευθεριάδη, έχει μετατραπεί πλέον σε πάρκινγκ αυτοκινήτων των κατοίκων της περιοχής. Σύμφωνα με τον κ. Μανιατόπουλο, παρόλο που κάτι τέτοιο δεν εμποδίζει τη διέλευση πούλμαν, αφού ούτως ή άλλως ο δρόμος είναι στενός και δεν θα μπορούσε να περάσει από εκεί, παρά μόνο από την κάτω είσοδο του μουσείου, ωστόσο συχνά, ιδιωτικά αυτοκίνητα παρκάρουν πάνω στη γωνία του δρόμου και εμποδίζουν το απορριμματοφόρο του Δήμου να μπει μέσα σε αυτόν.
Σε αυτό ίσως να οφείλεται το γεγονός, ότι στον κάδο απορριμμάτων που βρίσκεται ακριβώς μπροστά στην είσοδο της αυλής του Μουσείου Τεριάντ, υπάρχει εδώ και μέρες, ένας σωρός από κομμένα κλαδιά, καθώς και μια πλαστική καρέκλα, που είναι εκεί τουλάχιστον μια εβδομάδα!
Σχολιάζοντας την εικόνα πάρκινγκ που παρουσιάζει η οδός «Αλίς Τεριάντ», ο Αντιδήμαρχος τεχνικών έργων, Παντελής Πατερέλλης, ανέφερε στο «Ε»: «Ο Δήμος δεν εμπλέκεται σε αυτό, είναι αρμοδιότητα πολλών φορέων. Η Πολεοδομία, που βγάζει τις άδειες, θα έπρεπε να έχει προβλέψει χώρο πάρκινγκ. Σε κάθε περίπτωση, έτσι όπως χτίστηκε άναρχα η περιοχή, κόπηκαν οι ελιές και έγιναν μεζονέτες, είναι δύσκολο να γίνει κάτι».