Επάνω Σκάλα… κούκλα!

01/07/2012 - 05:56
Θερμά καλωσορίζουν οι κάτοικοι και οι μαγαζάτορες της Επάνω Σκάλας τούς δύο αρχαιολογικούς χώρους, που ήρθαν στο φως με τις εργασίες ανάδειξης και τις συμπληρωματικές ανασκαφές του τελευταίου έτους.
Θερμά καλωσορίζουν οι κάτοικοι και οι μαγαζάτορες της Επάνω Σκάλας τούς δύο αρχαιολογικούς χώρους, που ήρθαν στο φως με τις εργασίες ανάδειξης και τις συμπληρωματικές ανασκαφές του τελευταίου έτους. Αυτό που τονίζουν ως πιο θετικό για την ανάδειξη, τόσο του αρχαιολογικού χώρου δίπλα στο ΙΚΑ, όσο και αυτού που βρίσκεται πίσω από την ταβέρνα «Το Κάστρο», είναι ότι τα δύο σημεία των ανασκαφών έχουν πάψει πλέον να αποτελούν «έλη» και έχουν φύγει από την περιοχή τους τα κουνούπια, αλλά και ότι η περιοχή θα αναβαθμιστεί, αποτελώντας πλέον ένα κομμάτι της πόλης που θα έχει περισσότερους λόγους να είναι επισκέψιμο.

Η Επάνω Σκάλα είναι μια από τις ιστορικότερες περιοχές της πόλης. Κάτι τέτοιο καταδεικνύει το πλήθος αρχαιολογικών ευρημάτων που ανακαλύπτονται συνεχώς από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.
Ένα χρόνο περίπου κλείνουν τα έργα ανάδειξης των αρχαιολογικών χώρων της Επάνω Σκάλας. Έχοντας, πλέον, φέρει τα ευρήματα στο φως, οι ενέργειες αντιμετωπίζονται θετικά από τους κατοίκους της περιοχής.

«Το μέρος έχει γίνει, πλέον, αξιοθέατο!»
Τα έργα, τα οποία ξεκίνησαν πριν από ένα χρόνο περίπου και εξακολουθούν, έχουν φέρει στο φως, στο σημείο δίπλα στην ταβέρνα «Το Κάστρο», μία ρωμαϊκή πολυτελή κατοικία, τμήμα του τείχους της πόλης της Μυτιλήνης της Ελληνιστικής Περιόδου, καθώς και εργαστήρια αγγειοπλαστικής. Πρόκειται για ευρήματα βαρυσήμαντης πολιτιστικής αξίας και για το λόγο αυτό ο χώρος αξίζει να γίνει επισκέψιμος.
Η κ. Παναγιώτα Κανελλάκη διαμένει στην περιοχή της Επάνω Σκάλας κάθε καλοκαίρι. Το σπίτι της είναι ακριβώς δίπλα στο χώρο των ανασκαφών και γι’ αυτό έχει πλήρη άποψη: «Το σημείο αυτό ήταν παρατημένο», μας λέει. «Πολύ παλιά υπήρχαν εδώ χτισμένες μικρές προσφυγικές παράγκες, οι οποίες με τα χρόνια και με τους σεισμούς γκρεμίστηκαν και αφέθηκαν στην τύχη τους, όπως και ο υπόλοιπος χώρος. Έτσι, τα τελευταία πολλά χρόνια, εδώ ήταν μια χωματερή, που με τη βροχή γινόταν σαν έλος, με βρόμικα νερά, κουνούπια, ακόμη και φίδια», εξιστορεί.
Όσο για τα έργα ανάδειξης που έχουν γίνει και συνεχίζονται, η κ. Παναγιώτα είναι ενθουσιασμένη: «Οι κάτοικοι εδώ γύρω, ευχαριστούμε πολύ τους υπευθύνους, που ανέλαβαν να φτιάξουν το μέρος. Τα νερά και τα σκουπίδια έφυγαν, τα κουνούπια επίσης. Έχει διαμορφωθεί το μέρος, αξιοποιήθηκε, βγαίνουμε και χαιρόμαστε που το βλέπουμε. Ειδικά το βράδυ, με το φωτισμό, έχει γίνει πανέμορφο, είναι πλέον ένα αξιοθέατο!»

«Πολύ καλή κίνηση»
Ο Γιώργος Σιάντσης, ιδιοκτήτης της ταβέρνας «Το Κάστρο» τα τελευταία 19 χρόνια, είναι κι αυτός πολύ ικανοποιημένος από την ανάδειξη και ανάπλαση του χώρου. «Πριν 19 χρόνια, όταν πρωτοήρθα εδώ, η περιοχή της Επάνω Σκάλας ήταν ιδιαίτερα υποβαθμισμένη. Το σημείο όπου σήμερα βρίσκονται τα αρχαία, ήταν σκαμμένο για πάνω από 25 χρόνια, με αποτέλεσμα να συγκεντρώνονται μέσα λιμνάζοντα ύδατα, να φυτρώνουν καλαμιές και να απαιτείται αντλία μεταφοράς του νερού στη θάλασσα. Τώρα έχει αλλάξει σε κάτι που μου αρέσει πολύ, έχουν τονιστεί τα αρχαία και έτσι ο κόσμος τα βλέπει περνώντας, ενώ έχουν τη δυνατότητα να γίνουν επισκέψιμα. Ήταν μια πολύ καλή κίνηση από την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Είναι καλό που σταδιακά αξιοποιείται η περιοχή και έπεται και συνέχεια. Άλλωστε, υπάρχει ανάγκη για συνολική αναβάθμιση της περιοχής, με τρόπο που να συμβαδίζει με το περιβάλλον.»
Τονίζει, πάντως, την ανάγκη να μπει σήμανση για τον αρχαιολογικό χώρο πάνω σε κεντρικά σημεία ή στον κεντρικό δρόμο της Επάνω Σκάλας, ώστε να είναι πιο εμφανές στον κόσμο το τι μπορεί να συναντήσει και πού, στην περιοχή.
Της ίδιας άποψης είναι και ο κ. Ευάγγελος Κατσίλας, ο οποίος, δηλώνοντας και ο ίδιος ικανοποιημένος από τις επεμβάσεις, τονίζει την ανάγκη ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της περιοχής, αλλά και πεζοδρόμησή της, ώστε να αναδειχθούν περισσότερο τα αρχαία για τους πεζούς. «Είναι σημαντικό, τουλάχιστον τις ώρες που δε λειτουργούν τα καταστήματα, να μη διέρχονται αυτοκίνητα από κει.»

«Η Μυτιλήνη έχει ιστορία…»
Οι κ.κ. Στέλλα Κουγιανού και Αρχοντία Παπαδάκη λένε για το χώρο δίπλα στο ΙΚΑ: «Τα αρχαία ήταν τελείως παραμελημένα, ο χώρος παλιά μάζευε νερά, είχε πολλά κουνούπια και είχε μορφή “χαβούζας”. Με τη διαμόρφωση που έχει γίνει, τα πράγματα είναι πλέον πολύ καλύτερα, ενώ η περιοχή, που ήταν υποβαθμισμένη για πολλά χρόνια, θα βοηθηθεί στο να αναδειχθεί και η ίδια. Η Μυτιλήνη έχει ιστορία…»
Για θετικά αποτελέσματα, όσον αφορά στην πρώην φυσιογνωμία και κατάσταση του αναδεδειγμένου - πια - αρχαιολογικού χώρου δίπλα στο ΙΚΑ, μιλούν και ο κ. Στρατής Βύρας, ιδιοκτήτης συνεργείου ποδηλάτων πίσω από το πάρκο του ΙΚΑ, αλλά και η κ. Μύριαμ Πατρέλλη και ο κ. Νίκος Κουτσαγιώργης, κάτοικοι της περιοχής.
«Έχουν φύγει τα κουνούπια και οι μυρωδιές που υπήρχαν όσο η περιοχή ήταν υποβαθμισμένη», λένε, έχοντας ωστόσο να κάνουν και κάποιες παρατηρήσεις: «Θα έπρεπε να υπάρξει μέριμνα και για την περαιτέρω συντήρηση και προστασία του αρχαιολογικού χώρου. Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει πρόσβαση στο εσωτερικό του και θα είναι δύσκολος ο καθαρισμός του. Επιπλέον, καλό θα ήταν να γίνει και μια στέγη, η οποία θα προφυλάσσει τα αρχαία από το νερό της βροχής.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey