«Ακτινογραφία» τροχαίων

01/07/2012 - 05:56
Την «ακτινογραφία» των ατυχημάτων στην περιοχή της Καλλονής κατέγραψαν σε μια εμπεριστατωμένη έρευνa ο φοιτητής Ιατρικής Σπύρος Κωμαΐτης και ο γιατρός επιμελητής Α΄ Γενικής Ιατρικής Άκης Ζεϊμπέκης.
Μια ενδιαφέρουσα έρευνα για την περιοχή της Καλλονής, από το φοιτητή Ιατρικής Σπύρο Κωμαΐτη και το γιατρό Άκη Ζεϊμπέκη

Την «ακτινογραφία» των ατυχημάτων στην περιοχή της Καλλονής κατέγραψαν σε μια εμπεριστατωμένη έρευνα με βάση τα επίσημα στοιχεία τού 2010 ο φοιτητής Ιατρικής Σπύρος Κωμαΐτης και ο γιατρός επιμελητής Α΄ Γενικής Ιατρικής Άκης Ζεϊμπέκης. Μετά το πρόσφατο ρεπορτάζ τού «Ε» για το πρόβλημα των τροχαίων ατυχημάτων στην ευρύτερη περιοχή της Καλλονής, δημοσιεύουμε σήμερα τα στοιχεία της ενδιαφέρουσας έρευνας, η οποία προσεγγίζει το πρόβλημα των τροχαίων, εντοπίζει τα αίτια, αλλά και το ρόλο του Κέντρου Υγείας στην κάλυψη των περιστατικών. Η έρευνα δεν έχει παρουσιαστεί επισήμως, ενώ, όπως λέει ο κ. Ζεϊμπέκης, στόχος είναι να ετοιμάσουν και νέα έρευνα, με συγκριτικά στοιχεία των τελευταίων χρόνων.

Η περιοχή της Λέσβου μαστίζεται από τα τροχαία ατυχήματα όσο λίγες στον ελληνικό χώρο. Το γεγονός αυτό αποδίδεται κυρίως στο οδικό δίκτυο το οποίο παρουσιάζει σοβαρότατες ανεπάρκειες και στην κακή οδική συμπεριφορά τόσο των ντόπιων όσο και των τουριστών. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την περίοδο 2005 - 2008 περίπου 352 τροχαία ατυχήματα σημειώθηκαν στο Νομό Λέσβου. Οι θάνατοι από τροχαία κατά το διάστημα 2004 - 2007 μόνο στο Νομό ανέρχονται περίπου στους 52, ενώ τραγικές διαστάσεις παίρνει ο αριθμός αυτός για το 2011, που οι νεκροί ανήλθαν σε 15!
Για τις ανάγκες της μελέτης αυτής που εστιάζει στην περιοχή της Καλλονής, καταγράφηκαν από τα βιβλία ασθενών του Κέντρου Υγείας όλα τα περιστατικά τροχαίων που συνέβησαν στο διάστημα από 1/1/2010 έως 31/12/2010, ενώ υπάρχουν και στοιχεία που έχουν χρησιμοποιηθεί από την επίσημη βιβλιογραφία.



Η έρευνα

Με βάση τα στοιχεία της έρευνας, στην ευρύτερη περιοχή της Καλλονής συνέβησαν στο προαναφερθέν διάστημα συνολικά 69 τροχαία, με 72 θύματα, δύο (3%) εξ αυτών θανατηφόρα, με δυο νεκρούς.
Στα 37 (52%) από αυτά εμπλέκονται άντρες, σε 24 (33%) γυναίκες και σε 11 παιδιά (15%). Η μεγαλύτερη συχνότητα εμπλοκής σε τροχαία εμφανίζεται στην ηλικιακή ομάδα 20 έως 40 ετών (50% του συνόλου). Από τα 69 αυτά ατυχήματα, τα 44 συνέβησαν κατά τους θερινούς μήνες (1/6 έως 31/8) και τα 25 κατά τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου.
Από τα 44 ατυχήματα που συνέβησαν κατά τους θερινούς μήνες, ένα ποσοστό λίγο κάτω από το 25% (10 άτομα) αφορούσε ξένους επισκέπτες στο νησί, ενώ το υπόλοιπο 75% αφορούσε ντόπιους.
Τα 29 (44%) εκ των ατυχημάτων συνέβησαν σε απομακρυσμένο οδικό δίκτυο, ενώ 40 (56%) συνέβησαν εντός ή στα περίχωρα της Καλλονής.



Σχετικά με τον τύπο του ατυχήματος, 36 (52%) αφορούσαν αυτοκίνητο, 23 (32%) δίκυκλο και 10 (15%) παράσυρση πεζού. Δύο ατυχήματα αφορούσαν σύγκρουση μεταξύ δύο οχημάτων, ενώ τα υπόλοιπα μεμονωμένα οχήματα.
Σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ, 10 από τα 69 (15%) ατυχήματα σχετίζονταν άμεσα με κατανάλωση ικανής ποσότητος αλκοόλ από τον οδηγό του οχήματος.
Μόλις 29 από τα 61 εμπλεκόμενα άτομα (47%) σε ατύχημα με όχημα (τα 11 από τα 72 υπενθυμίζεται ότι αφορούσαν παράσυρση πεζού) προστατεύονταν με χρήση ζώνης ασφαλείας ή κράνους.
Τέλος, σχετικά με την αντιμετώπιση των περιστατικών, 34 (47%) εκ των θυμάτων αντιμετωπίστηκαν επαρκώς από το Κέντρο Υγείας Καλλονής, ενώ για 37 (53%) που έφεραν βαρύτερες κακώσεις απαιτήθηκε διακομιδή στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο της Μυτιλήνης.



Συμπεράσματα

Όπως σημειώνεται στην έρευνα, το γεγονός ότι από τα 69 ατυχήματα υπήρξαν δυο θάνατοι δίνει ποσοστό θανάτων χαμηλότερο από το μέσο όρο της χώρας, κάτι που αποδίδεται όμως σε ένα βαθμό στις μικρότερες ταχύτητες, αφού το μεγαλύτερο ποσοστό των τροχαίων σημειώθηκαν μέσα ή στα περίχωρα της πόλης της Καλλονής.
Επίσης από την έρευνα τεκμηριώνεται η γενική παρατήρηση που θέλει το φύλο να σχετίζεται άμεσα και τους άνδρες να εμπλέκονται σε μεγαλύτερο βαθμό (52%) σε σχέση με τις γυναίκες σε ατυχήματα που συμβαίνουν στο δρόμο. Το στοιχείο αυτό δικαιολογείται τόσο με βάση την επιθετικότερη συμπεριφορά των ανδρών στο δρόμο, όσο και από το γεγονός ότι σε επαρχιακές περιοχές η αναλογία ανδρών προς γυναίκες οδηγούς είναι ιδιαίτερα μεγάλη.
Η πλειοψηφία των ατυχημάτων καταγράφεται κατά την περίοδο Ιουνίου - Αυγούστου (63%) και από αυτά ένα ιδιαίτερα σημαντικό ποσοστό της τάξης τού 25% αφορούσε τουρίστες-επισκέπτες στην περιοχή. Η απουσία εξοικείωσης των επισκεπτών με το οδικό δίκτυο, σε συνδυασμό με την κακή κατάσταση αυτού, φαίνεται ότι μπορεί να συσχετισθεί σε μεγάλο βαθμό με την αύξηση του αριθμού των τροχαίων ατυχημάτων που παρατηρείται κατά τους θερινούς μήνες στα ελληνικά νησιά.



Σε σχέση με την ηλικία, καταγράφεται σαφής υπεροχή των ηλικιών μεταξύ 20 και 40 ετών ανάμεσα στους εμπλεκόμενους σε τροχαία ατυχήματα. Τα παιδιά συμμετέχουν επίσης σε σημαντικό βαθμό σε τροχαία συμβάντα (15%) και κατέχουν τα πρωτεία σε φαινόμενα παράσυρσης από όχημα (περίπου 50% των παρασύρσεων στην έρευνα αφορούσε σε παιδιά και 40% ηλικιωμένους άνω των 80 ετών).
Η πλειοψηφία των ατυχημάτων που καταγράφονται κατά το έτος 2010 (52%), ήταν αυτοκινητιστικά με ένα εμπλεκόμενο όχημα, το 32% ατυχήματα με δίκυκλο, με ένα εμπλεκόμενο όχημα, το 5% αφορούσε παράσυρση, ενώ μόλις στο 1% εμπλεκόταν σύγκρουση μεταξύ δύο οχημάτων. Τα παραπάνω στοιχεία συγκλίνουν προς το συμπέρασμα ότι η ατομική ευθύνη και η κακή ποιότητα του οδοστρώματος παίζουν καθοριστικό ρόλο.
Το ποσοστό χρήσης αλκοόλ που συσχετίζεται με τροχαία ατυχήματα στην περιοχή φθάνει το 15% και δεν μπορεί σε καμμία περίπτωση να θεωρηθεί αμελητέο.
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται και στη συμμόρφωση με χρήση κράνους για τους οδηγούς δικύκλων και ζώνης ασφαλείας για τους οδηγούς και επιβάτες αυτοκινήτων. Σύμφωνα με την καταγραφή τού ΚΥΚ (Κέντρο Υγείας Καλλονής), μόλις 47% των θυμάτων τροχαίου για το έτος 2010 φορούσαν κατά το ατύχημα ζώνη ασφαλείας ή κράνος. Το ποσοστό αυτό είναι σαφώς χαμηλό και αντικατοπτρίζει ένα ανεπαρκές επίπεδο οδικής παιδείας και συμπεριφοράς.
Όσον αφορά στο ρόλο του Κέντρου Υγείας Καλλονής για την κάλυψη των περιστατικών, αυτός κρίνεται επαρκής, αφού ένα μεγάλο ποσοστό αντιμετωπίζεται εκεί. Σημειώνεται, όμως, το γεγονός ότι σημαντικό ποσοστό περιστατικών με απλές μυοσκελετικές κακώσεις που μεταφέρθηκαν κατά τις απογευματινές ώρες στο Κέντρο Υγείας, διακομίστηκαν υποχρεωτικά στο Νοσοκομείο, καθώς τις ώρες αυτές το ακτινολογικό εργαστήριο του ΚΥΚ δε λειτουργεί. Τονίζεται επίσης η ανάγκη για συνεχή κάλυψη της περιοχής με ασθενοφόρο και η ενίσχυση της κάλυψης τους θερινούς μήνες.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey