Για να αντιμετωπιστεί έλλειμμα 793.000 ευρώ απ’ το 2010, η ΔΕΥΑΛ εξετάζει μείωση αποδοχών των υψηλόμισθων υπαλλήλων της κατά 10%, αλλά και 5% αύξηση των τελών ύδρευσης στη Δημοτική Ενότητα Μυτιλήνης.
Μετά τις αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη φωτισμού και καθαριότητας, φαίνεται πως έρχεται η ώρα να υπάρξει αύξηση και στο νερό, σε πρώτη φάση για τους δημότες της Μυτιλήνης και στη συνέχεια για τις συνδέσεις στις υπόλοιπες περιοχές. Ταυτοχρόνως, για να αντιμετωπιστεί και το έλλειμμα του 2010, συζητιέται ακόμη και η μείωση των μισθών κατά 10% όσων υπαλλήλων τής ΔΕΥΑΛ λαμβάνουν καθαρές αποδοχές πάνω από 2.500 ευρώ μηνιαίως - σημειωτέον, αποτελούν το ένα έκτο του συνόλου των εργαζομένων. Όλα αυτά θα συζητηθούν βάσει εισήγησης της οικονομικής υπηρεσίας τής ΔΕΥΑΛ, στη συνεδρίαση της διοίκησής της την προσεχή Δευτέρα.
Χωρίς να υπολογίζεται το ύψος του χρέους του τέως Δήμου Μυτιλήνης προς τη ΔΕΥΑΜ (το οποίο και αφορούσε στην υδροδότηση των σχολείων του και ξεπερνούσε το 1,5 εκατ. ευρώ), σύμφωνα με πληροφορίες, ο οικονομικός απολογισμός τής ΔΕΥΑΜ για το 2010 έκλεισε με έλλειμμα της τάξης των 793.000 ευρώ, το οποίο έχει προκύψει ως επί το πλείστον από ανείσπρακτους λογαριασμούς που επηρεάζουν σοβαρά τα έσοδα. Στον αντίποδα των εξόδων, ως το ισχυρότερο μέγεθος παραμένει η μισθοδοσία των 59 εργαζόμενων στην επιχείρηση. Παρ’ ότι δε τον προηγούμενο χρόνο υπήρξε σοβαρή μείωση των αποδοχών, λόγω των κυβερνητικών κατευθύνσεων, όπως αποτυπώνεται στα οικονομικά δεδομένα τής ΔΕΥΑΛ «περίπου το 70% των εσόδων της εξακολουθεί να αφορά στη μισθοδοσία».
Τοπικό… μνημόνιο
Εν όψει της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της διάδοχης κατάστασης της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης - Αποχέτευσης Λέσβου (ΔΕΥΑΛ) για την έγκριση του προϋπολογισμού τού 2011, έχει ζητηθεί και συντάχθηκε απ’ τις οικονομικές υπηρεσίες της ΔΕΥΑΛ εισήγηση. Στην εν λόγω εισήγηση προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι (ή τουλάχιστον ο εισηγητής) προτείνουν περικοπή των μισθών των υψηλόμισθων κατά 10% ή πιο συγκεκριμένα, όσοι παίρνουν πάνω από 2.550 ευρώ να χάσουν μηνιαίως 50 ευρώ. Μεταξύ των 59 εργαζόμενων στο νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, 10 περίπου εμφανίζονται (μαζί με το ειδικό επίδομα εξόδων κίνησης, αλλά χωρίς τις υπερωρίες) να λαμβάνουν από 2.500 έως 3.200 καθαρές αποδοχές μηνιαίως. Η ίδια εισήγηση θεωρείται βέβαιο πως θα προκαλέσει αντιδράσεις απ’ τους εργαζομένους, αφού οι περικοπές θα είναι προσθετικές αυτών που έγιναν προσφάτως στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πολιτικής για το μνημόνιο.
Σε ό,τι αφορά στο σκέλος των εσόδων, η εισήγηση προτείνει αύξηση του νερού κατά 5% στην πόλη και στα χωριά του καποδιστριακού δήμου Μυτιλήνης. Η αύξηση αυτή «αιτιολογείται» ως αναγκαία βάσει του πληθωρισμού και των αυξήσεων που έγιναν στα τιμολόγια της ΔΕΗ, μια και μεγάλο μέρος των δαπανών της υδροδότησης αφορά στη λειτουργία των αντλιοστασίων, που γίνεται με ηλεκτρικό ρεύμα. Όσο για την επιβάρυνση των καταναλωτών, εκφράστηκε η άποψη πως η όποια αύξηση για το 2011 θα ξεκινήσει απ’ το δεύτερο τρίμηνο και μετά, ενώ επί της ουσίας δε θα έχει κόστος μηνιαίως πάνω από 50 λεπτά του ευρώ για κάθε κατοικία ή 1,5 ευρώ για κάθε λογαριασμό νερού.
Σύντομα αναμένεται να υπάρξει απόφαση και για τη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ της Επιχείρησης και του Δήμου Λέσβου για την παροχή υπηρεσιών ύδρευσης και στις υπόλοιπες 12 δημοτικές ενότητες του νησιού. Οπότε σε επόμενη φάση, μετά τη Δημοτική Ενότητα Μυτιλήνης, θα υπάρξει απόφαση για την τιμολόγηση και των υπόλοιπων χωριών.
Απόφαση…
Την εισήγηση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, εξέτασε η δημοτική αρχή σε σύσκεψη που έγινε υπό το δήμαρχο Δημήτρη Βουνάτσο και τη συμμετοχή των αντιδημάρχων Απόστολου Πατέστου και Γιάννη Βατού, αλλά και του προέδρου τής ΔΕΥΑΛ, Σωτήρη Μαρινάτου. Όλα μάλιστα δείχνουν πως σχεδόν έχει υιοθετηθεί και με ελάχιστες αλλαγές θα αποτελέσει την πρόταση προς το διοικητικό συμβούλιο που θα συνεδριάσει την προσεχή Δευτέρα. Η απόφαση του συμβουλίου τής ΔΕΥΑΛ για τυχόν αυξήσεις στο νερό, για να ισχύσει, θα πρέπει να γίνει αποδεκτή απ’ το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου.
Θυμίζουμε ότι στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΛ μετέχουν, εκτός του κ. Μαρινάτου, οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας Απόστολος Πατέστος, Παναγιώτης Ζαφειρίου - πήρε τη θέση του ανεξαρτητοποιημένου Στρατή Αλεξίου - και Προκόπης Γυμνάγος και της μειοψηφίας Κώστας Ψαρρόπουλος, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Στρατής Αντώνας, ο εκπρόσωπος των Εργαζόμενων στη ΔΕΥΑΛ, Παναγιώτης Τσίγγουρας, και οι ορισμένοι πολίτες Άγγελος Μουζάλας, Χρήστος Καραγιαννόπουλος, Δημήτρης Μουτζούρης και Παναγιώτης Σεκερτζής.