Κατάμεστη ήταν η αίθουσα του Μεγάρου της Παλαιάς Βουλής, στην Αθήνα, κατά την προχτεσινή παρουσίαση του βιβλίου-ντοκουμένου των εκδόσεων «Αιολίδα» «Έναν αιώνα πριν. Η Λέσβος το 1912. Λεπτομερής αποτύπωση της εικόνας του νησιού, από την πρώτη Ελληνική Διοίκηση».
Με επιτυχία η παρουσίαση στην Αθήνα του βιβλίου-ντοκουμέντου «Έναν αιώνα πριν. Η Λέσβος το 1912…», από τις εκδόσεις «Αιολίδα»
Κατάμεστη ήταν η αίθουσα του Μεγάρου της Παλαιάς Βουλής, στην Αθήνα, κατά την προχτεσινή παρουσίαση του βιβλίου-ντοκουμένου των εκδόσεων «Αιολίδα» «Έναν αιώνα πριν. Η Λέσβος το 1912. Λεπτομερής αποτύπωση της εικόνας του νησιού, από την πρώτη Ελληνική Διοίκηση». Για την επανέκδοση μίλησε αναλυτικά ο εμπνευστής της, δικηγόρος και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του «Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία», Αντώνης Βογιατζής.
Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Σηφουνάκης, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Νάσος Γιακαλής, η βουλευτής επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας Ευγενία Τσουμάνη - Σπέντζα, ο πρώην περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Σέργιος Τσίφτης, ο πρώην νομάρχης Λέσβου Αλέκος Μαθιέλλης, η πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Χριστιάνα Καλογήρου, πολλοί εκπρόσωποι του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά και πολλοί πρόεδροι και μέλη των διοικήσεων των συντοπίτικων συλλόγων της Αθήνας και εκπρόσωποι των γραμμάτων και των τεχνών, ήταν ανάμεσα σε όσους τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση.
Η εκδήλωση της παρουσίασης πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, εκ μέρους της οποίας απηύθυνε χαιρετισμό, δίνοντας παράλληλα τα συγχαρητήριά του στις εκδόσεις «Αιολίδα», ο κ. Γιακαλής, ενώ εκ μέρους του εκδοτικού οίκου καλωσόρισε τους παρευρισκομένους ο διευθυντής, Μανόλης Μανώλας.
«Όχι τυχαίο γεγονός η απελευθέρωση»
Το συντονισμό της παρουσίασης είχε αναλάβει ο δημοσιογράφος και διευθυντής Ειδήσεων του ΑΝΤ1, Στρατής Λιαρέλλης, ο οποίος αναφέρθηκε στη συγκεκριμένη έκδοση με τα καλύτερα λόγια.
Μια εκτενή αναφορά στη Λέσβο κατά την περίοδο της απελευθέρωσης, που είναι και το αντικείμενο του βιβλίου, έκανε ο πρώην πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Κώστας Μουτζούρης. Ο ίδιος αναφέρθηκε στην τότε κοινωνική, οικονομική και πολιτική κατάσταση, επισημαίνοντας πως η απελευθέρωση του νησιού το Νοέμβριο του 2012 δεν ήταν ένα τυχαίο γεγονός λόγω της άφιξης του «Αβέρωφ», αλλά πως οι εξελίξεις που είχαν προηγηθεί, είχαν οδηγήσει στην ωρίμανση της κατάστασης. Αναφερόμενος σε αυτές τις εξελίξεις, ο κ. Μουτζούρης έκανε λόγο για το ότι κατέρρεε η Οθωμανική Αυτοκρατορία, με τα πληθυσμιακά δεδομένα να έχουν ανατραπεί υπέρ των Ελλήνων, αλλά και για το ότι ο 19ος αιώνας ήταν ο αιώνας άνθισης του εμπορίου και της παιδείας στη Λέσβο.
Τέλος, επιστρατεύοντας το χιούμορ του και αντιπαραθέτοντας τα στοιχεία που περιέχονται στο βιβλίο, τα οποία προέρχονται από τα αρχεία της Ελληνικής Διοίκησης Βορείου Αιγαίου, ο κ. Μουτζούρης αναφέρθηκε στις… φανταστικές «αναφορές της Γερμανικής Διοίκησης της Ελλάδος, για το 2012», σχετικά με το οδικό δίκτυο της χώρας, τη γεωργική παραγωγή κ.ά..
Γεμάτα τα έδρανα του Μεγάρου της Παλαιάς Βουλής από κόσμο που παρακολούθησε την παρουσίαση (πάνω). Το πάνελ των ομιλητών. Από δεξιά προς αριστερά: Μανόλης Μανώλας, Αντώνης Βογιατζής, Στρατής Λιαρέλλης, Κώστας Μουτζούρης
«Τόπος προικισμένος»
Από πλευράς του, ο δικηγόρος και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του «Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία», Αντώνης Βογιατζής, ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε την επανέκδοση του βιβλίου έχοντας στα χέρια του την πρωτότυπη έκδοση του 1913, ευχαρίστησε όσους κατέστησαν δυνατή την προσπάθεια και πρώτους απ’ όλους τον αείμνηστο Σπύρο Μαρκεζίνη, που του εμπιστεύτηκε το μοναδικό εκείνο βιβλίο.
Η νέα έκδοση δε θα είχε ευοδωθεί, σύμφωνα με τον ίδιο, χωρίς την εμπιστοσύνη του Πέτρου Πιτσιλαδή, μετόχου της «Επικοινωνία Αιγαίου Α.Ε.», ενώ ευχαριστίες εξέφρασε και στους Παναγιώτη Μυριτζή και Μανόλη Μανώλα, από τις εκδόσεις «Αιολίδα», στους ομιλητές αλλά και στον κ. Γιακαλή, που έθεσε την εκδήλωση υπό την αιγίδα της Περιφέρειας.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στους παράγοντες που αναδεικνύουν την αξία του βιβλίου, μεταξύ αυτών, η πλήρης καταγραφή της κατάστασης της Λέσβου την περίοδο της απελευθέρωσης, αλλά και η επιβεβαίωση εκ μέρους όσων στελέχωσαν τη Γενική Διοίκηση Νήσων Αιγαίου για τις δυνατότητες που είχε και έχει το νησί.
Ο ίδιος τόνισε πως αντικειμενικά η Λέσβος είναι τόπος προικισμένος και πως αυτό που θα πρέπει να κάνουν οι Λέσβιοι για να ξεπεράσουν τις «κακές τους συνήθειες», θα πρέπει να είναι η επαναχρησιμοποίηση των όπλων τους, που στα τόσα χρόνια «έχουν αποδειχθεί ακατανίκητα»: τις αξίες, τις αρετές και τις αρχές τους.
«Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι, οι ιστορικές μνήμες και ιδιαίτερα οι πιο οδυνηρές, να μας δυναμώνουν για να ξεπερνάμε τις καταστροφές, όταν αυτές έρχονται», ανέφερε ο κ. Βογιατζής. «Να αντιμετωπίζουμε τα δεινά, να προβάλλουμε αποφασιστικά τις αξίες και τις αρχές μας, να αναδεικνύουμε τις αρετές και τις δυνατότητές μας, όπως ακριβώς έκαναν μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, οι επιχειρηματικές δυνάμεις της χώρας μας […]. Είναι η ώρα να αναζητήσουμε, όπως και τότε, όχι ως ιδεολόγημα και παραμυθία, αλλά ως πραγματική αξία, τη νέα Ελληνικότητα, που θα μας καθοδηγήσει στα νέα υψηλά έργα καθήκοντος και φιλοπατρίας.»