«Δεν είναι λύση τα υποκατάστατα, είναι μέρος του προβλήματος των ναρκωτικών.», υποστήριξε σε συνέντευξη Τύπου, ο ο διευθυντής του Εργαστηρίου Κοινωνιολογίας και επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Στράτος Γεωργούλας.
«Δεν είναι λύση τα υποκατάστατα, είναι μέρος του προβλήματος των ναρκωτικών.» Αυτό υποστήριξε χθες το μεσημέρι, σε συνέντευξη Τύπου, ο διευθυντής του Εργαστηρίου Κοινωνιολογίας και επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Στράτος Γεωργούλας, με αφορμή ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα με θέμα τη χρήση ουσιών. Η δήλωση του καθηγητή Κοινωνιολογίας έρχεται να ταράξει τα νερά, την ίδια στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία δημιουργίας κέντρου υποκατάστατων στη Μυτιλήνη από τον ΟΚΑΝΑ.
Ο κ. Γεωργούλας αναφέρθηκε εκτενώς στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στη συνεργασία του Εργαστηρίου Κοινωνιολογίας, Νεότητας, Ελεύθερου Χρόνου και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου (ΕΚΝΕΧΑ), με το Σταθμό Συμβουλευτικής του ΚΕΘΕΑ, που λειτουργεί στη Μυτιλήνη εδώ και οκτώ μήνες. Ο ίδιος δήλωσε εντυπωσιασμένος από το σημαντικό απολογισμό δράσης του Σταθμού Συμβουλευτικής στο σύντομο διάστημα λειτουργίας του στη Μυτιλήνη, ενώ τόνισε ότι η εφαρμογή «στεγνών» προγραμμάτων είναι μονόδρομος για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών.
«Δε σώζεται ο χρήστης από την εξάρτηση»
«Γι’ αυτό συνεργαζόμαστε με το ΚΕΘΕΑ. Δε συγκρίνονται τα στεγνά προγράμματα με τα υποκατάστατα, που δε σώζουν ουσιαστικά τους χρήστες από την εξάρτηση», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος, συμπληρώνοντας ότι θεωρεί πως τα αποτελέσματα των «στεγνών» προγραμμάτων είναι ουσιαστικώς για τους χρήστες που ολοκληρώνουν τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ. Τόνισε μάλιστα ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στους φορείς να στηρίξουν τη δημιουργία μονάδας απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ στη Μυτιλήνη με στεγνά προγράμματα.
Η επιστημονική υπεύθυνη του Σταθμού Συμβουλευτικής της Μυτιλήνης, Αγγελική Σανδήλου, τόνισε από την πλευρά της πως πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι τα ποσοστά αποχής από τη χρήση, χρηστών που συμμετείχαν μέχρι τέλους στα προγράμματα, είναι πολύ μεγάλα και μπορεί να φθάσουν και το 90%, ενώ είναι μηδενικά τα ποσοστά παραβατικότητας ατόμων που εντάχθηκαν στα προγράμματα.
Η ίδια δεν έκρυψε για μια ακόμη φορά την ικανοποίησή της για την αποδοχή που έχει βρει ο Σταθμός Συμβουλευτικής του ΚΕΘΕΑ από τους κατοίκους του νησιού. «Οι αντιδράσεις του κόσμου είναι υπερβολικά θετικές. Ήταν κάτι που δεν περιμέναμε σε αυτόν το βαθμό. Από την πρώτη μέρα που λειτούργησε ο Σταθμός, όχι μόνο δε μας δημιουργούν προβλήματα, αλλά μας έφεραν και λουλούδια στα εγκαίνια», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Στράτος Γεωργούλας αναφέρθηκε επιγραμματικά στη συνεργασία που έχει αναπτύξει το Εργαστήριο Κοινωνιολογίας με το παράρτημα Μυτιλήνης του ΚΕΘΕΑ εδώ και έξι μήνες, ως προς την παρουσίαση μεταπτυχιακών εργασιών, πρακτική εξάσκηση φοιτητών, έρευνα κ.ά., ενώ το επόμενο βήμα θα είναι η οργάνωση και ανάπτυξη κοινών δράσεων εκτός πόλεως Μυτιλήνης. «Είναι μια συνεργασία που δεν πρόκειται να σπάσει, αντίθετα θα ενισχυθεί και θα έχει και συνέχεια», τόνισε ο κ. Γεωργούλας.