Σε έξαρση βρίσκονται αυτή την εποχή οι ιώσεις, που ταλαιπωρούν κυρίως παιδιά αλλά και ενήλικες. Τα κρεβάτια στην Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Μυτιλήνης εδώ και ένα μήνα είναι συνεχώς γεμάτα ενώ αυξημένη είναι η κίνηση και στις παθολογικές κλινικές.
Σε έξαρση βρίσκονται αυτή την εποχή οι ιώσεις, που ταλαιπωρούν κυρίως παιδιά αλλά και ενήλικες. Τα κρεβάτια στην Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Μυτιλήνης εδώ και ένα μήνα είναι συνεχώς γεμάτα και μάλιστα υπάρχουν παιδιά που νοσηλεύονται και σε τμήμα της Παθολογικής Κλινικής, που παραχωρήθηκε για να καλύψει τις ανάγκες, αφού δεν υπάρχουν άλλα διαθέσιμα κρεβάτια στο Παιδιατρικό. Αυξημένη, όμως, είναι η κίνηση και στις παθολογικές κλινικές, με ιώσεις του αναπνευστικού που ταλαιπωρούν κυρίως ηλικιωμένους.
Ο άστατος καιρός, σύμφωνα με τους γιατρούς, η κύρια αιτία που ευνοεί την εμφάνιση ιώσεων. Σε συνδυασμό με το συνωστισμό στα σχολεία, οι ιώσεις βρίσκουν «εύφορο έδαφος» για να μεταδοθούν με γρήγορους ρυθμούς στα παιδιά. «Καθημερινά, τουλάχιστον 60 παιδιά περνούν από τα τακτικά και έκτακτα εξωτερικά ιατρεία μας, ενώ τα κρεβάτια αυτήν τη στιγμή είναι γεμάτα στην Παιδιατρική Κλινική», λέει η αναπληρώτρια διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, κ. Ντανιέλα Κλέπερ, περιγράφοντας την κατάσταση στο Παιδιατρικό Τμήμα του Νοσοκομείου.
Πρόκειται κυρίως για περιστατικά ιώσεων του αναπνευστικού και του πεπτικού, με χαρακτηριστικά τον επίμονο βήχα, τον υψηλό πυρετό που διαρκεί και πάνω από τρεις ημέρες, καταρροή, αλλά και εμετούς. Οι ιώσεις δεν κάνουν διακρίσεις σε ηλικίες παιδιών, αφού από βρέφη λίγων ημερών μέχρι έφηβοι καθημερινά μεταφέρονται στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης.
«Όταν έχουμε να κάνουμε με αναπνευστικά προβλήματα που χρειάζονται υποστήριξη, έναν πυρετό που δεν υποχωρεί ή περιπτώσεις με επίμονους εμετούς που μπορεί να αφυδατώσουν ένα παιδί, τότε κρίνεται απαραίτητη η νοσηλεία του», λέει η κ. Κλέπερ. Κυρίως στα βρέφη οι βρογχιολίτιδες προκαλούν δυσκολία στην αναπνοή και επιβαρύνουν την κατάστασή τους, ανησυχώντας, όπως είναι λογικό, τους γονείς.
Οι γιατροί συνιστούν, προκειμένου να προστατευτούν τα παιδιά από τις ιώσεις, καθαριότητα, καλό πλύσιμο χεριών, ξεκούραση, άφθονα υγρά, σωστή διατροφή, να αποφεύγονται οι χώροι με συνωστισμό. Ιδιαίτερα για τους γονείς, η παιδίατρος κ. Κλέπερ συμβουλεύει «να είναι ψύχραιμοι, να μην τα χάνουν απλά με έναν επίμονο πυρετό του παιδιού, να επικοινωνούν με τον παιδίατρό τους και να μη χορηγούν αντιβιοτικά αν δεν τους το συστήσει ο γιατρός και να είναι παρατηρητικοί. Εκείνο που θα πρέπει να ανησυχήσει τους γονείς, είναι όταν παρατηρούν υπνηλία στο παιδί, ευερεθιστότητα, κάποιο εξάνθημα, εξάντληση, δυσκολία στην αναπνοή και γενικά οποιοδήποτε σύμπτωμα είναι έντονο και παρατείνεται.».
Ιώσεις και στους ενήλικες
Δεν είναι όμως μόνο τα παιδιά που ταλαιπωρούνται από εποχικές ιώσεις, αλλά και οι μεγάλοι. Τα κρεβάτια στις δύο Παθολογικές Κλινικές του Νοσοκομείου Μυτιλήνης είναι εδώ και 10 ημέρες γεμάτα. «Έχουμε αυξημένη κίνηση τις τελευταίες ημέρες, αλλά και γενικά από το Φεβρουάριο οι ιώσεις βρίσκονται σε έξαρση. Περισσότερο ταλαιπωρούνται οι ηλικιωμένοι από λοιμώξεις του αναπνευστικού, που εμφανίζουν προβλήματα στην αναπνοή και υψηλό πυρετό που κρατάει για ημέρες. Υπάρχουν επίσης και αρκετά περιστατικά με γαστρεντερίτιδες», λέει στο «Ε» ο παθολόγος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης κ. Χαράλαμπος Ανιτσάκης. Σε πολλές περιπτώσεις, στους ηλικιωμένους μια ίωση μπορεί να προκαλέσει και άλλες επιπλοκές και να επιβαρύνει επικίνδυνα την υγείας τους, γι’ αυτό και κρίνεται απαραίτητη η νοσηλεία τους.
Σύμφωνα με τους παθολόγους, η νοσηρότητα που εμφανίζεται αυτή την εποχή και στους ενήλικες δεν είναι συνηθισμένη, αφού το Μάρτιο τα περιστατικά ιώσεων είναι σαφώς μειωμένα σε σχέση με τους χειμερινούς μήνες. Αποδίδουν όμως στις καιρικές συνθήκες και στο ασυνήθιστα υγρό κλίμα την έξαρση στις ιώσεις.
Τρία περιστατικά μηνιγγίτιδας μέσα στο Φεβρουάριο
Ούτε φέτος το χειμώνα δεν έλειψαν τα κρούσματα μηνιγγίτιδας που είναι σύνηθες φαινόμενο μα εμφανίζονται τους χειμερινούς μήνες. Τρία παιδιά στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, ένα βρέφος και δυο νήπια, εμφάνισαν τα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας. Στη μια περίπτωση διαγνώστηκε μηνιγγιτιδόκοκκος και στις δυο πνευμονιόκοκκος. Και τα τρία περιστατικά μεταφέρθηκαν σε Νοσοκομεία της Αθήνας και αντιμετωπίστηκαν πολύ καλά. Οι γιατροί θεωρούν ότι η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να είναι σωτήρια στις περισσότερες περιπτώσεις, αφού με κατάλληλη αγωγή μπορεί να αντιμετωπιστεί ικανοποιητικά. «Η έκβαση μιας μηνιγγίτιδας εξαρτάται κυρίως από τρεις παράγοντες. Την έγκαιρη διάγνωση, τη λοιμογόνο βαρύτητα του στελέχους και ποιο μικρόβιο είναι και, τέλος, την ανοσολογική κατάσταση του ασθενούς», τονίζει η κ. Κλέπερ.