Ζωντάνεψαν νανουρίσματα - τραγούδια του παρελθόντος
01/07/2012 - 05:56
Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και με μεγάλη προσέλευση κόσμου, πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις για την Προσφυγοπαναγιά την Αψηλή, που διοργάνωσε την Κυριακή 22 και τη Δευτέρα 23 Αυγούστου, ο Σύλλογος Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών «Το Δελφίνι».
Γέμισε ο αύλειος χώρος του «Μουσείου Προσφυγικής Μνήμης» της Σκάλας Λουτρών, από κόσμο που παρακολούθησε συγκινημένος τις αφηγήσεις
Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και με μεγάλη προσέλευση κόσμου, πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις για την Προσφυγοπαναγιά την Αψηλή, που διοργάνωσε την Κυριακή 22 και τη Δευτέρα 23 Αυγούστου, ο Σύλλογος Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών «Το Δελφίνι».
Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες που συγκεντρώθηκαν στον αύλειο χώρο του «Μουσείου Προσφυγικής Μνήμης» της Σκάλας Λουτρών, αμέσως μετά την περιφορά της εικόνας της Παναγίας, είχαν την ευκαιρία να μάθουν για την ιστορία της προσφυγιάς και να θυμηθούν μνήμες του παρελθόντος, μέσα από νανουρίσματα, τραγούδια του γάμου και της κούνιας και ρίμες (παραλογές), που παρουσίασαν οι γυναίκες του χωριού.
Το σημαντικό ήταν, μάλιστα, πως τα περισσότερα από αυτά, παρουσιάζονταν για πρώτη φορά, ύστερα από καταγραφή τους σε κασέτα που είχε γίνει μέσα στη δεκαετία του ΄70, μέσω αφηγήσεων Μικρασιατών της Σκάλας Λουτρών, της πρώτης γενιάς. Ανάμεσά τους ένα νανούρισμα από τον Τσεσμέ (Σμύρνη), «Το Λέμπι της Ερυθραίας» (έθιμο της κούνιας), το τραγούδι της κούνιας «Γαριφαλιά μου πράσινη καλέ», οι ρίμες «της μικροπαντρεμένης», «του Μικροκωνσταντή» και «της Γιαννούλας της όμορφης» και τρία τραγούδια από το γάμο («Ώρα καλή να δώσει ο θειος», «Παινέματα για τη νύφη και το γαμπρό» και «Γαμπρέ μου να τη χαίρεσαι»). Τα κομμάτια του «πάζλ» που έλειπαν από τις ηχογραφήσεις αυτές, ήρθαν να συμπληρώσουν ζωντανά, ηλικιωμένες κάτοικοι του χωριού, που προσέθεσαν τις δικές τους πολύτιμες αναμνήσεις και γνώσεις.
Οι γυναίκες του χωριού, παρουσιάζουν το έθιμο «της κούνιας»
Γιορτή που θα καθιερωθεί
Ο κόσμος ξεναγήθηκε, επιπλέον, στο Μουσείο και είδε τα εκθέματα, ενώ δοκίμασε τον καβουρμά (ρεβίθια με κρέας), παραδοσιακό μικρασιάτικο φαγητό, που είχαν ετοιμάσει όλες οι γυναίκες του χωριού και μοιράστηκε στο τέλος της παράστασης. Τη βραδιά έκλεισε με μουσική, η παραδοσιακή ορχήστρα «Τα φώτα απέναντι», που κράτησε συντροφιά στους παραβρισκόμενους μέχρι τη 1 το πρωί.
Να σημειωθεί πως η εκδήλωση αυτή, την επιμέλεια της οποίας είχαν τα μέλη του συλλόγου «Το Δελφίνι», Σταύρος Βαλαχής και Ευθαλία Τουρλή, διοργανωνόταν για πρώτη φορά από το σύλλογο. Σε ένα τμήμα της είχε ξεκινήσει από πέρυσι, με εσπερινό, περιφορά της εικόνας και μοίρασμα του καβουρμά, ωστόσο για πρώτη φορά εμπλουτιζόταν με το πολιτιστικό κομμάτι των αφηγήσεων. Όπως, μάλιστα, είπε στο «Ε», ο πρόεδρος του συλλόγου Μικρασιατών «Το Δελφίνι», Δημήτρης Παπαχρυσός, φιλοδοξία των διοργανωτών, είναι του χρόνου να περιληφθούν στην παρουσίαση, και παραδοσιακές μικρασιάτικες στολές.