Οι εξ ανατολών... γείτονες

01/07/2012 - 05:56
Η επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα κυριάρχησε στην ειδησεογραφία των ημερών. Κάποιοι έσπευσαν να χαρακτηρίσουν την επίσκεψη αυτή ως το σημαντικότερο γεγονός στις ελληνοτουρκικές σχέσεις απ’ τη δεκαετία του ’30 με τις συμφωνίες Βενιζέλου - Κεμάλ. Ίδωμεν.
Στον απόηχο της επίσκεψης Ερντογάν
Η επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα κυριάρχησε στην ειδησεογραφία των ημερών. Κάποιοι έσπευσαν να χαρακτηρίσουν την επίσκεψη αυτή ως το σημαντικότερο γεγονός στις ελληνοτουρκικές σχέσεις απ’ τη δεκαετία του ’30 με τις συμφωνίες Βενιζέλου - Κεμάλ. Ίδωμεν.
Πάντως, παρά τα μεγάλα λόγια, φαίνεται πως κάτι έμεινε απ’ την όλη ιστορία, ακόμη κι αν δεν υλοποιηθούν σύντομα όσα συμφωνήθηκαν και αναγνωρίστηκαν. Επιχειρώντας έναν τηλεγραφικό απολογισμό των 21 και πλέον συμφωνιών-μνημονίων που συντάχθηκαν, σε σχέση με όσα κυρίως ενδιαφέρουν την καθημερινότητα στην παραμεθόριο περιοχή μας, έχουμε να σημειώσουμε:
- Για το καίριο ζήτημα της βίζας Τούρκων πολιτών στα νησιά σε ολιγοήμερες επισκέψεις, που θα μπορούσε να έφερνε κάποια αμοιβαιότητα και θα βοηθούσε και το χειμαζόμενο τουρισμό μας, θα περιμένουμε κι άλλο, ώσπου να συνεννοηθεί η Ελλάδα με τους εταίρους στην Ε.Ε.. Όμως φαίνεται ότι λύθηκε το ζήτημα με τα «πράσινα» διαβατήρια, που σημαίνει ότι στο εξής όσοι Τούρκοι τα κατέχουν (και είναι αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες), θα μπορούν να επισκέπτονται χωρίς βίζα την Ελλάδα.
- Κάτι κινήθηκε και στη λαθρομετανάστευση, δηλαδή αναγνώρισε (για μια ακόμη φορά;) η τουρκική πλευρά το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε και υποσχέθηκε ένταση των ελέγχων, αλλά και αποδοχή επαναπροωθήσεων. Μάλιστα καθορίστηκε το λιμάνι του Δικελί ως χώρος υποδοχής αυτών που θα πισωγυρίζουμε. Επειδή το Δικελί με τακτική συγκοινωνία συνδέεται μόνο με τη Μυτιλήνη, αν η συμφωνία προχωρήσει φαίνεται ότι δε θα λείψουν στο λιμάνι της πόλης μας οι σχετικές φασαριούλες!
Μένει να δούμε αν θα προκύψει κάτι για τα κοινά πακέτα τουρισμού που εξαγγέλθηκαν, και αν θα βοηθηθούμε καθόλου φέτος, που η Αττάλεια και το Μπόντρουμ βουλιάζουν από ξένους ενώ σε μας οι ακυρώσεις των κρατήσεων πολλαπλασιάζονται. Κατά τα άλλα, γνωστές τουρκικές φίρμες όπως η Iskeder (κεμπάμπ) η Μado (παγωτά), η Simit Seray (αρτοσκευάσματα), η Τράπεζα Ziraat Bank κ.ά., έχουν ολοκληρώσει έρευνα αγοράς και είναι ήδη έτοιμες να ανοίξουν υποκαταστήματα στην Ελλάδα.



Τα αλογάκια μας, οι «Μιντιλήδες»
Οι Μιντιλήδες (στα τούρκικα midilli at) ήταν μια ράτσα μικρόσωμων αλόγων, που ζούσε στο νησί μας και σταδιακά εξαφανίστηκε. Οι Μιντιλήδες ήταν μικρόσωμα ζώα, έμοιαζαν με τα γνωστά «πόνυ» και τα αλογάκια της Σκύρου και ήταν πολύ αποδοτικά στη δουλειά. Κάποιοι παλιοί θυμούνται ότι ως την Κατοχή ’41 - ’44 συναντούσες ακόμη τέτοια άλογα στη Λέσβο, και πως τα τελευταία τα «έφαγαν» οι Γερμανοί! Σήμερα η ράτσα αυτή ευδοκιμεί με το ίδιο ακριβώς όνομα απέναντι και ιδίως στην περιοχή του Αϊβατζίκ και του Τσανάκαλε. Μάλλον πρόκειται για μυτιληνιά αλογάκια, που είχαν μεταφερθεί στη Μικρά Ασία και επέζησαν. Πρόσφατα μάλιστα η πασίγνωστη ποδοσφαιρική ομάδα Galataseray της Πόλης διοργάνωσε μαθήματα ιππασίας για τα παιδιά των μελών της, χρησιμοποιώντας Μιντιλήδες. Οι πληροφορίες λένε πως στα ιπποφορβεία στη θάλασσα του Μαρμαρά μπορεί κανείς να βρει και να αγοράσει ορίτζιναλ Μιντιλήδες.
Μήπως ήλθε καιρός οι φίλιπποι του νησιού μας να επαναπατρίσουν μερικά απ’ αυτά τα πανέμορφα αλογάκια;

Αλί Αγά και Ακουγιού εκκολαπτόμενες περιβαλλοντικές βόμβες
Η αρμόδια κρατική αρχή της Τουρκίας ενέκρινε τη μελέτη περιβαλλοντικών όρων στο υπό ίδρυση θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο του Αλί Αγά, πολύ κοντά στη γειτονιά μας. Η εξέλιξη αυτή πυροδότησε αντιδράσεις και ήδη οι 82 παραλιακοί τουρκικοί δήμοι του Αιγαίου, με κοινό υπόμνημά τους, επισημαίνουν την αντίθεσή τους και τους κινδύνους απ’ τη λειτουργία του εργοστασίου, το οποίο θα χρησιμοποιεί ως καύσιμο φθηνό πετροκάρβουνο, εισαγόμενο απ’ τη Ν. Αφρική. Αντιδράσεις επίσης προκαλεί η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να αναθέσει σε ρωσικό τεχνικό όμιλο την κατασκευή και λειτουργία πυρηνικού ηλεκτροπαραγωγικού εργοστασίου στο Ακουγιού, κοντά στην Αττάλεια, περιοχή με βαθμό σεισμικότητας πάνω από 50%.
Ήδη το Μεσογειακό Παρατηρητήριο για Ατομική Ενέργεια εξέδωσε σχετικές ανακοινώσεις και προχθές έγινε δημόσια διαμαρτυρία μπροστά απ’ το τουρκικό προξενείο της Ρόδου. Θα δούμε τι μέλλει γενέσθαι.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey