Ανακοινωθήκαν τα επίσημα στοιχεία της περσινής γενικής απογραφής πληθυσμού στη γειτονική μας χώρα. Σύμφωνα με αυτά, ο συνολικός πληθυσμός ανέρχεται στους 74.724.265 κατοίκους, έναντι 67.803.297 της απογραφής τού 2000).
Ο πληθυσμός της Τουρκίας
Ανακοινωθήκαν τα επίσημα στοιχεία της περσινής γενικής απογραφής πληθυσμού στη γειτονική μας χώρα. Σύμφωνα με αυτά, ο συνολικός πληθυσμός ανέρχεται στους 74.724.265 κατοίκους, έναντι 67.803.297 της απογραφής τού 2000). Σύνθεση πληθυσμού: Τούρκοι 81%, Κούρδοι 9%, άλλοι 10%. Οι μεγαλύτερες πόλεις είναι η Κωνσταντινούπολη με 13.624.240 κατοίκους, η Άγκυρα με 4.890.893 και η Σμύρνη 3.965.232, που σημείωσε και τη μεγαλύτερη αύξηση και τείνει να καταλάβει τη δεύτερη θέση. Ακολουθούν η Προύσσα με 2,7, τα Άδανα με 2,1 και το Ικόνιο και η Αττάλεια με δυο εκατομμύρια κατοίκους. Από τα απέναντί μας παράλια εντυπωσιακή αύξηση καταγράφεται στο Αλή Αγά, τη βιομηχανική εργατούπολη μεταξύ Αϊβαλιού και Σμύρνης, που ο πληθυσμός της πλησίασε τους 70.000 κατοίκους.
Πέργαμος: Αύξηση ρεκόρ στην τουριστική κίνηση
Στους 598.582 (έναντι 432.000 πέρσι) έφθασε ο αριθμός των τουριστών που επισκέφθηκαν την Πέργαμο κατά το 2011. Τα μνημεία της πόλης και συγκεκριμένα η ακρόπολη, όπου φέτος εγκαταστάθηκε και τελεφερίκ, το Ασκληπιείο και η βασιλική του Αγ. Ιωάννη (Κιζίλ αβλού) είναι ο πόλος έλξης των τουριστών. Οι ξένοι επισκέπτες από Άπω Ανατολή, Αμερική και Ευρώπη είναι διαβατικοί, προερχόμενοι κυρίως από Σμύρνη και Δικελί (με κρουαζιερόπλοια). Γι’ αυτό και δεν υπάρχουν μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, όπως στα παράλια της νότιας χώρας. Τελευταία, με παρεμβάσεις του Δήμου και ιδιωτών, αναστηλώνονται και μετατρέπονται σε boutique hotels παλιά ελληνικά σπίτια κυρίως στη συνοικία Ντουμούζ αλάνι, και δημόσια κτήρια, όπως το περίφημο Αρρεναγωγείον της Περγάμου.
Έτοιμη να δημοπρατηθεί η τρίτη γέφυρα στο Βόσπορο
Ολοκληρώθηκε η μελέτη κατασκευής της τρίτης κρεμαστής γέφυρας στο Βόσπορο, που θα συνδέει την ευρωπαϊκή με την ασιατική πλευρά της Πόλης. Το μήκος της θα είναι 1.275 μέτρα, θα στοιχήσει έξι δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες και όταν κατασκευασθεί, θα αποτελεί την ένατη στη σειρά μεγαλύτερη γέφυρα του κόσμου. Με βάση τη μελέτη, αφότου δημοπρατηθεί, το πρώτο τμήμα της θα είναι έτοιμο σε τρία χρόνια και ολόκληρο το έργο σε πέντε χρόνια. Η τουρκική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εκτελέσει το έργο, ακόμη και με εθνικούς πόρους, αν δεν αναδειχθεί ενδιαφερόμενος με το σύστημα κατασκευή - εκμετάλλευση. Προς αποφυγή μεγάλων απαλλοτριώσεων που θα επιβάρυναν οικονομικά το έργο, μετατοπίστηκε ανατολικότερα το σημείο σύνδεσης των δύο ακτών, αφού καθορίστηκε στην είσοδο σχεδόν του Βοσπόρου απ’ τη Μαύρη Θάλασσα. Η νέα αυτή οριοθέτηση δημιουργεί πολλές διαμαρτυρίες στις περιβαλλοντικές οργανώσεις, επειδή υπάρχει ο φόβος ότι με την κατασκευή της γέφυρας και των αυτοκινητόδρομων πρόσβασης σ’ αυτήν θα καταστραφούν παρακείμενα δάση, όπως το περίφημο δάσος του Βελιγραδίου, που αποτελεί πνεύμονα πρασίνου και οξυγόνου της μεγαλούπολης.
Τα Τρίγλια στη θάλασσα του Μαρμαρά
Δημοσιεύτηκε προχθές και πήρε αριθμό ΦΕΚ η πράξη μετονομασίας της παραλιακής κωμόπολης Zeytin Bağı στην Προποντίδα, κοντά στα Μουδανιά. Η ονομασία «Zeitin bağı» είχε δοθεί το 1963 και από τότε πολλοί κάτοικοι εναντιώθηκαν στην αυθαιρεσία της διοίκησης. Ο σημερινός δήμαρχος δηλώνει υπερήφανος για τη μετονομασία και ότι θα φροντίσει για την αναστήλωση της εγκαταλελειμμένης εκκλησίας του Αγίου Στεφάνου που βρίσκεται στο χωριό. Το χωριό έχει κηρυχθεί διατηρητέος οικισμός για να προστατευθεί και αναδειχθεί ο αρχιτεκτονικός πλούτος απ’ τον καιρό των Ελλήνων, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει η εκκλησία των Αγ. Θεοδώρων (σήμερα τζαμί) και το σχολείο που ίδρυσε ο μετέπειτα Μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος, που καταγόταν από εκεί. Τα Τρίγλια ήταν ως το 1922 ένα απ’ τα πιο ξακουστά χωριά της θάλασσας του Μαρμαρά (Βιθυνία), με συμπαγή ελληνικό πληθυσμό και κατοίκους κυρίως ψαράδες. Μετά την ανταλλαγή της Συνθήκης της Λοζάννης, οι Έλληνες πρόσφυγες ίδρυσαν τα Νέα Τρίγλια στη Χαλκιδική, καθώς και τον οικισμό Νέα Τρίγλια στην Ραφήνα.
Κλείνει το ζαχαροπλαστείο «İnci» στην Πόλη
Απ’ την παγωμένη και χιονισμένη Κωνσταντινούπολη μας έρχεται και η είδηση ότι κλείνει το ιστορικό ζαχαροπλαστείο «İnci» (ιντσί: τουρκικά σύκο) στην οδό Πέραν, σήμερα λεωφόρος Ιστικλάλ. Το «Ιντσί» πρωτοάνοιξε το 1944 απ’ τον ομογενή Λουκά Ζαγορίδη, μετά το θάνατο του οποίου ανέλαβε η οικογένεια της κόρης του. Ήταν το πρώτο ζαχαροπλαστείο που έφερε στην Πόλη το προφιτερόλ, γλυκό που ακόμη και ως σήμερα αποτελεί τη σπεσιαλιτέ του καταστήματος, όποτε δε κι αν πας έχει ουρά. Κρίμα, γιατί χάνεται ένα ρωμαίικο στέκι της Πόλης κι ένα απ’ τα ιστορικά και παραδοσιακά καταστήματά της. Η αιτία που κλείνει το «Ιντσί» είναι η ριζική ανακαίνιση όλου του κτηριακού συγκροτήματος στο ισόγειο του οποίου λειτουργεί.