Τις απόψεις της όσον αφορά στο θέμα των συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων εκθέτει με ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Λέσβου. Σύμφωνα με όσα αναφέρει, οι συγχωνεύσεις θα προκαλέσουν μια σειρά προβλημάτων, χωρίς να προσφέρουν ουσιαστική εξοικονόμηση χρημάτων ή προσωπικού.
Τις απόψεις της όσον αφορά στο θέμα των συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων εκθέτει με ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Λέσβου. Σύμφωνα με όσα αναφέρει, οι συγχωνεύσεις θα προκαλέσουν μια σειρά προβλημάτων, χωρίς να προσφέρουν ουσιαστική εξοικονόμηση χρημάτων ή προσωπικού.
Όπως υποστηρίζει η Ένωση, οι σχολικές μονάδες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Νομού έχουν τον απαιτούμενο αριθμό μαθητών κι έτσι όποια συγχώνευση-κατάργησή τους είναι, όπως λέει, άσκοπη. Συμπληρώνει, μάλιστα, πως κατά τη γνώμη της στο Νομό, και ειδικά στην πόλη της Μυτιλήνης, όπου, όπως λέει, χρησιμοποιούνται πολλές λυόμενες αίθουσες διδασκαλίας, δεν υπάρχει σχολική μονάδα με κτηριακή υποδομή που να μπορεί να δεχτεί μαθητικό δυναμικό από σχολεία που ενδεχομένως θα καταργηθούν.
Αυτό που υποστηρίζει, είναι πως η μεταφορά-συγχώνευση-κατάργηση σχολείων δε θα αποδώσει οικονομικά, αφού θα δημιουργηθούν νέα τμήματα σε κάθε τάξη στα σχολεία υποδοχής, ενώ θα πρέπει να εξευρεθούν και οι οικονομικοί πόροι ώστε να γίνεται χωρίς προβλήματα η μεταφορά των μαθητών, κάτι που, όπως εξηγεί, θα συνεπάγεται πολύ μεγαλύτερα έξοδα. «Ας αναλογιστούμε, επίσης, τη θέση όλων εκείνων των συναδέλφων μας που θα μείνουν χωρίς οργανική θέση, με την αβεβαιότητα να κυριαρχεί για το μέλλον τους», προσθέτει, κάνοντας παράλληλα λόγο και για τα προβλήματα που θα δημιουργήσουν οι συγχωνεύσεις στον παιδαγωγικό χαρακτήρα του «νέου» σχολείου, αφού θα λειτουργήσει ως μονάδα «τεραστίων διαστάσεων».
Για Βαρειά και Μουσικό
«Όλες οι σχολικές μονάδες είναι χώροι πολιτισμού και καλλιέργειας ήθους. Είναι πολιτισμικοί οργανισμοί, ιδιαίτερα στην ακριτική επαρχία και στις απομακρυσμένες περιοχές της πατρίδας μας. Είναι το κύτταρο της ζωής του τόπου», αναφέρει η ΕΛΜΕ. «Αντί να στρέφουμε τη συζήτηση για καταργήσεις ή συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, καλύτερα είναι η ηγεσία της Εκπαίδευσης να ασχοληθεί με τη δημιουργία νέας σχολικής μονάδας στη Βαρειά, που θα καταργήσει τη μεταφορά μαθητών από τα νότια προάστια και θα αποσυμφορήσει τις σχολικές μονάδες του κέντρου. Επίσης, άμεσα να λυθεί το κτηριακό του Μουσικού Σχολείου. Ας αναλογιστούμε όλοι την ευθύνη για το μέλλον που θα κληροδοτήσουμε στους μαθητές μας. Η σωστή εκπαίδευση απαιτεί και σωστά σχολεία. Άρτια δομημένα, στελεχωμένα, με το εκπαιδευτικό προσωπικό να ασκεί το λειτούργημά του χωρίς να αναρωτιέται και να αγωνιά.»