«Φυγή προς τα εμπρός…»

01/07/2012 - 05:56
Την επόμενη μέρα της κρίσης έδειξε την Κυριακή το μεσημέρι στο Σίγρι, παρουσιάζοντας τον απολογισμό των δραστηριοτήτων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου για το 2011, καθώς και τον προγραμματισμό των δράσεων του Μουσείου για τo 2012, ο διευθυντής του, Νίκος Ζούρος.
Μοναδική η εκδήλωση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, που έδειξε τη Λέσβο μετά την κρίση

Την επόμενη μέρα της κρίσης έδειξε προχθές Κυριακή το μεσημέρι στο Σίγρι, παρουσιάζοντας τον απολογισμό των δραστηριοτήτων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου για το έτος 2011, καθώς και τον προγραμματισμό των δράσεων του Μουσείου για τo 2012, ο διευθυντής του, αναπληρωτής καθηγητής Νίκος Ζούρος. «Στόχος μας, ανάπτυξη της περιοχής μέσα από την παγκόσμια προβολή του Απολιθωμένου Δάσους, σε αντίθεση με το γενικότερο κλίμα της οικονομικής κρίσης», σημείωσε επιγραμματικά ο κ. Ζούρος μιλώντας στην εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας του Μουσείου, σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα από εκπροσώπους πολιτικών, οικονομικών, πολιτιστικών και άλλων φορέων της κοινωνίας του νησιού. Γεγονός που έδειξε το εύρος της αποδοχής του έργου του Μουσείου, αλλά και της προσφοράς του, από την κοινωνία του νησιού.
 
Λαμβάνοντας υπόψη τη γενικότερη αρνητική συγκυρία η οποία επιδρά καθοριστικά στη λειτουργία του Μουσείου και την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών, αφού, όπως είναι γνωστό, το Μουσείο στηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό όχι στη χρηματοδότηση μέσω του κρατικού προϋπολογισμού αλλά στους ίδιους πόρους, «το Μουσείο επιλέγει», είπε ο κ. Ζούρος, «για την υπέρβαση της κρίσης και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων, με στόχο να εξασφαλίσει και τη μελλοντική επιβίωσή του ως πολιτιστικού, εκπαιδευτικού και αναπτυξιακού φορέα της Λέσβου, το σχεδιασμό δράσεων που συνιστούν μια προσεκτική αλλά θαρραλέα “φυγή προς τα εμπρός”».
Δεδομένου τούτου, το Μουσείο εισέρχεται λοιπόν το 2012 σε νέα φάση ανάπτυξης των δραστηριοτήτων του. Όπως ειπώθηκε:
«Στηρίζεται:
- στην εντατικότερη αξιοποίηση των διατιθέμενων πόρων των Κοινοτικών Προγραμμάτων για την υλοποίηση δράσεων προστασίας και ανάδειξης του Απολιθωμένου Δάσους και γενικότερα της φυσικής κληρονομιάς της Λέσβου,
- στη διατήρηση και επαύξηση της προσέλκυσης επισκεπτών μέσω της παροχής ποιοτικών υπηρεσιών και τη διοργάνωση εκδηλώσεων για την ανάδειξη και προβολή του Απολιθωμένου Δάσους και της Λέσβου,
- στην ουσιαστική συμβολή στη διαχείριση και λειτουργία του Γεωπάρκου Λέσβου,
- στην επέκταση των δραστηριοτήτων του μέσω Προγραμματικών Συμβάσεων με φορείς της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης,
- στην ενίσχυση της συνεργασίας του με επιστημονικούς, εκπαιδευτικούς και αναπτυξιακούς φορείς και επιμελητήρια, με στόχο την ανάδειξη και προβολή της φυσικής κληρονομιάς της Λέσβου,
- στη συμμετοχή του και τη συνεργασία με ευρωπαϊκά και παγκόσμια δίκτυα (το Ευρωπαϊκό και το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων, το Δίκτυο EDEN, το Δίκτυο Eurosite).»
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο βουλευτής Λέσβου Σπύρος Γαληνός αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Μουσείου, που μέσα στις δύσκολες συνθήκες που ζούμε εξακολουθεί να παράγει σημαντικά αποτελέσματα για την ανάδειξη και προβολή του Απολιθωμένου Δάσους.
Ο δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στη συνεργασία με το Μουσείο για την αναγνώριση από την UNESCO του Γεωπάρκου Λέσβου, που αποτελεί τη δεύτερη σημαντική διάκριση του διεθνούς οργανισμού μετά τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
Τέλος, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Μουσείου, αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου και αναπληρωτής καθηγητής του ιδρύματος, Νικόλαος Σουλακέλλης, ευχήθηκε σε όλους καλή και δημιουργική χρονιά και αναφέρθηκε στις δράσεις του διοικητικού συμβουλίου του Μουσείου, οι οποίες έχουν ως στόχο την ανάδειξη του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και γενικότερα της Λέσβου.


Κοπή πίτας (πάνω) και απολογισμός για το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους


Απολογισμός δράσεων 2011
65.000 επισκέπτες σε ένα χρόνο!

Πλούσιος ήταν και τη χρονιά που πέρασε ο απολογισμός δραστηριοτήτων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, το οποίο κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες για την ανάδειξη του μνημείου και την εξυπηρέτηση των 65.000 περίπου επισκεπτών του Μουσείου και των Πάρκων του Απολιθωμένου Δάσους.

Έγιναν πολύ σημαντικές προσπάθειες, τόσο για την ένταξη της Πράξης «Ανάδειξη και αξιοποίηση Απολιθωμένου Δάσους νησίδας Νησιώπης» στο ΕΣΠΑ - ΠΕΠ Κρήτης και Νήσων Αιγαίου, όσο και στη συνέχεια για την έναρξη υλοποίησης της Πράξης, προσπάθειες που τελικά κατέληξαν θετικά στους τελευταίους μήνες τού 2011, οπότε και εγκρίθηκε η πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού.
Συνέχισε με θετικά αποτελέσματα τη μουσειακή του λειτουργία, που το αναδεικνύει σε σημαντικό πολιτιστικό και εκπαιδευτικό φορέα, πόλο έλξης και μοχλό ανάπτυξης για τη Λέσβο, μέσα από σειρά δράσεων που συμβάλλουν στην προστασία και ανάδειξη του Απολιθωμένου Δάσους, της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής, αλλά και στην προβολή της, του τοπίου και των τοπικών προϊόντων, προβάλλοντας το πρότυπο της ποιότητας.
Αποτέλεσμα των προσπαθειών του Μουσείου τη χρονιά που πέρασε, ήταν η ανάδειξη για τρίτη συνεχόμενη φορά του Απολιθωμένου Δάσους ως Κορυφαίου Ευρωπαϊκού Γεωπάρκου για την περίοδο 2011 - 2014.

Τη χρονιά που πέρασε, επίσης, δρομολογήθηκε η προσπάθεια για την ένταξη ολόκληρης της Λέσβου στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων, σε συνεργασία με το Δήμο Λέσβου και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και με τη σύμπραξη του Πανεπιστημίου Αθηνών, των Εφορειών Αρχαιοτήτων και Νεωτέρων Μνημείων και των Μουσείων της Λέσβου. Επιπλέον, το Μουσείο αξιολογήθηκε και από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Μουσείων, ιδιαίτερα θετικά, ενώ τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν εντός τού Μαρτίου 2012.
Τέλος, ο διευθυντής του Μουσείου συμμετείχε στην αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην 36η Γενική Συνέλευση της UNESCO (Παρίσι, 25 Οκτωβρίου - 10 Νοεμβρίου 2011), όπου μίλησε για την υιοθέτηση της απόφασης για τα γεωπάρκα.
Σημαντικές ήταν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε το Μουσείο.
Σημαντική, ήταν, τέλος η προσπάθεια του Μουσείου για διεθνή προβολή και ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο Δίκτυο Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων και το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων τής UNESCO, αλλά και η προβολή του Απολιθωμένου Δάσους μέσα από τα ευρωπαϊκά δίκτυα EDEN και Eurosite, με τα οποία συνεργάζεται το Μουσείο. Ιδιαίτερα επιτυχημένη ήταν, επίσης, η συνεργασία του Μουσείου με όλους τους φορείς και υπηρεσίες της Λέσβου. Αξιόλογη συνεργασία έχει αναπτυχθεί με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης μετά και την υπογραφή συμφώνων συνεργασίας.


Σύμφωνο συνεργασίας και συναντίληψης με το Επιμελητήριο Λέσβου

Στελέχη του Επιμελητηρίου και η διοίκηση του Μουσείου, μετά την υπογραφή του Συμφώνου

Σύμφωνο συνεργασίας και συναντίληψης του Επιμελητηρίου Λέσβου με το Μουσείο υπογράφτηκε προχθές στη διάρκεια της εκδήλωσης στο Σίγρι.
Τα δύο μέρη συμφώνησαν για την άμεση προώθηση δράσεων, όπως:
1. Η προώθηση του μαθητικού τουρισμού και των δράσεων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στη Λέσβο
2. Η προβολή της Λέσβου ως τουριστικού προορισμού ποιότητας και ειδικότερα η προώθηση του γεωτουρισμού και άλλων θεματικών μορφών τουρισμού (οικοτουρισμός, τουρισμός παρατήρησης της φύσης, πολιτιστικός τουρισμός, περιπατητικός τουρισμός κ.λπ.).
3. Η προώθηση της «πράσινης» επιχειρηματικότητας
4. Ανάδειξη της αξίας της λεσβιακής γαστρονομίας και των τοπικών προϊόντων, στο πλαίσιο της ανακήρυξης της μεσογειακής διατροφής σε «Αγαθό της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας» από την UNESCO.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Θράσος Καλογρίδης, αναφέρθηκε στους στόχους της συνεργασίας, καθώς και στην προσπάθεια που ξεκίνησε παλαιότερα για την ίδρυση Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης της Λέσβου, στην οποία προσκαλεί το Μουσείο να συμμετάσχει.
Το Σύμφωνο υπέγραψαν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, κ. Καλογρίδης, και ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, Νίκος Ζούρος.


Βράβευση των Προσκόπων Λέσβου

Από τη βράβευση της Περιφερειακής Εφορείας Προσκόπων

Στο πλαίσιο της προχθεσινής εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε βράβευση της Περιφερειακής Εφορείας Προσκόπων Λέσβου από το Μουσείο για τις εθελοντικές δράσεις τους και την προσφορά τους στην ανάδειξη του Απολιθωμένου Δάσους. Όπως είναι γνωστό, κάθε χρόνο ομάδες ανιχνευτών και άλλων προσκόπων από τη Λέσβο και την άλλη Ελλάδα επισκέπτονται το Απολιθωμένο Δάσος για την πραγματοποίηση εθελοντικών δράσεων στα Πάρκα και στο Μουσείο, συμβάλλοντας στην ανάδειξη αλλά και την προβολή του μνημείου.
Το βραβείο παρέλαβε ο περιφερειακός έφορος Προσκόπων Λέσβου, Στρατής Μπαλάσκας, ο οποίος αναφέρθηκε στο σχεδιασμό της Περιφερειακής Εφορείας Προσκόπων Λέσβου για υλοποίηση εθελοντικών δράσεων στην προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους από μέλη προσκοπικών συστημάτων της Λέσβου και από όλη την υπόλοιπη Ελλάδα, και σημείωσε τον ενθουσιασμό των ομάδων προσκόπων μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής τους στη Λέσβο, μιλώντας χαρακτηριστικά για τις εντυπώσεις της Κοινότητας των Ανιχνευτών της Κοζάνης, που την περσινή χρονιά υλοποίησαν εθελοντικές δράσεις στο Απολιθωμένο Δάσος: «Πρώτη φορά, είπαν, νιώσαμε μια τόσο ζεστή αγκαλιά, που όμως ήταν η αγκαλιά της απολιθωμένης φύσης πριν 20 εκατομμύρια χρόνια.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey