Το γεγονός της εβδομάδας στις απέναντί μας πόλεις ήταν η περιοδεία του νέου αρχηγού του CHP (Λαϊκό Κόμμα), της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.
O νέος αρχηγός του CHP στις αντικρινές μας πόλεις
Το γεγονός της εβδομάδας στις απέναντί μας πόλεις ήταν η περιοδεία του νέου αρχηγού του CHP (Λαϊκό Κόμμα), της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Η επίσκεψη είχε ως αφορμή την παρουσία του αρχηγού του CHP στην έναρξη του Πολιτιστικού Φεστιβάλ στη Μπουρχάνια, πραγματοποίησε όμως ανοιχτές ομιλίες με συμμετοχή πολύ κόσμου στο Αϊβαλί, στο Αδραμύττι και σε άλλες πόλεις του νομού Μπαλίκεσιρ. Στις ομιλίες του επιχειρηματολόγησε κυρίως για τη θέση τού «όχι» που έχει το κόμμα του στο επικείμενο δημοψήφισμα στις 12/9/10, όπου καλείται ο λαός να αποφασίσει για τις συνταγματικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση Ερντογάν. Οι συνταγματικές αλλαγές αφορούν σε άρθρα που έχουν να κάνουν με τη Δικαστική Εξουσία. Η βούληση των ισλαμιστών είναι να περιοριστούν οι υπερεξουσίες των δικαστών, ενώ οι κεμαλικοί ισχυρίζονται ότι έτσι καταπατείται το κράτος δικαίου. Ο Κιλιτσντάρογλου, παρ’ όλο που αναρριχήθηκε στο CHP ως «υπηρεσιακός» στην αρχή αρχηγός, σταδιακά και μεθοδικά ενισχύει τη θέση του και έχει προβεί σε σημαντικές «εκκαθαρίσεις» στελεχών του κλίματος του προκατόχου του, Ντενίζ Μπαϊκάλ.
Καραγκιόζης - Χατζηαβάτης, σύμβολο της Προύσσας
Όσοι έχουν επισκεφθεί την Προύσσα ασφαλώς και θα ξεναγήθηκαν στο σημείο με την πανοραμική θέα της πόλης, όπου υπάρχει μνημείο (τάφος) στο οποίο κατά την παράδοση έχει ταφεί ο Καραγκιόζης. Αυτή την παράδοση θέλησαν να εκμεταλλευθούν για διαφημιστικούς λόγους οι παράγοντες της Προύσσας και υπέβαλαν πέρυσι αίτηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για κατοχύρωση του σχετικού σήματος. Την περασμένη βδομάδα η αρμόδια επιτροπή της Ε.Ε. αποφάσισε την κατοχύρωση ως επίσημου εμπορικού σήματος της πόλης, της φιγούρας του Καραγκιόζη και του Χατζηαβάτη, όπως εδώ και αιώνες τις έχουμε συνηθίσει στο Θέατρο Σκιών. Εμείς οι Νεοέλληνες τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούμε τον όρο «Καραγκιόζης» μάλλον αρνητικά, υποδηλώνοντας τον ψεύτη και το μικροαπατεώνα. Στην Τουρκία η λέξη «Καραγκιόζης» έχει ιστορική και καλλιτεχνική διάσταση. Μάλιστα, στο γειτονικό μας Αϊβαλί η μία και μόνη γκαλερί (εκθετήριο) που υπάρχει έχει το όνομα του Καραγκιόζη. Θα δούμε τώρα πώς οι Προυσσανιοί θα αξιοποιήσουν την πατέντα που ζήτησαν και πήραν απ’ την Ε.Ε..
Η Έφεσος στη λίστα της UNESCO
Ο δήμος Σελτσούκ (στην περιοχή του οποίου υπάγεται η αρχαία Έφεσος) και το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Τουρκίας, με υπόμνημά τους ζητούν ο αρχαιολογικός χώρος της Εφέσου να ενταχθεί στην οριστική (επίσημη) λίστα των προστατευόμενων απ’ την UNESCO μνημείων της ανθρωπότητας. Σήμερα η επίσημη λίστα στη γειτονική χώρα περιλαμβάνει εννέα μνημεία, ανάμεσα στα οποία είναι η Ιεράπολις (Παμούκ καλέ), η Καππαδοκία και η Τροία. Στην ανεπίσημη λίστα, μεταξύ άλλων, συγκαταλέγονται η Έφεσος, η Πέργαμος, οι Τάφοι της Λυκίας, τα Μύρα, η Αφροδισιάδα και η Σαλαγασσός, που έχουν ιδιαίτερη σημασία για μας τους Έλληνες επισκέπτες.
Κούρδοι εργάτες γης
Έξω απ’ το Δικελί, στην περιοχή Σαλιχλέρ, Κούρδοι περιπλανώμενοι εργάτες έχουν στήσει τον παραγκομαχαλά τους για να διαμένουν όσο καιρό διαρκεί η συλλογή των κρεμμυδιών απ’ τα χωράφια της περιοχής. Η αμοιβή τους είναι δύο λίρες για κάθε τσουβάλι κρεμμυδιών, δηλαδή ημερήσια αμοιβή περίπου 20 λίρες (10 ευρώ). Ο ταϊφάς των Κούρδων εργατών σχεδιάζει μετά το Δικελί να πάει στην Προύσσα για τη συλλογή βιομηχανικής ντομάτας και άλλων αγαθών. Οι Κούρδοι αυτοί είναι οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι της ανατολικής Τουρκίας και επειδή τη θερινή περίοδο τα κοπάδια τους είναι στα βουνά και δεν έχουν πολλές δουλειές, μετακινούνται ομαδικά για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην.