Οι κάτοικοι αντιδρούν…

01/07/2012 - 05:56
Επανέρχεται στην επικαιρότητα το θέμα της λειτουργίας του πεδίου βολής στην περιοχή Φαλακρά του δήμου Ατσικής, καθώς ο δήμος και οι κάτοικοι της περιοχής εμμένουν στην απόφασή τους να απομακρυνθεί.
Επανέρχεται στην επικαιρότητα το θέμα της λειτουργίας του πεδίου βολής στην περιοχή Φαλακρά του δήμου Ατσικής, καθώς ο δήμος και οι κάτοικοι της περιοχής εμμένουν στην απόφασή τους να απομακρυνθεί. Ήδη όμως τις προηγούμενες ημέρες, από τη στρατιωτική διοίκηση Λήμνου, στάλθηκε στο δήμο Ατσικής επιστολή με την οποία ανακοινώνεται η πραγματοποίηση βολών για το τριήμερο 9, 10 και 11 Μαρτίου.

Όμως, το περασμένο Σάββατο 27 Φεβρουαρίου, περιβαλλοντολόγοι και φυσικοί, μαζί με τον πρόεδρο του Ομίλου Φίλων Βουνού και Θάλασσας, επισκέφτηκαν την Ατσική και την περιοχή όπου γίνονται οι βολές και στη συνέχεια ενημέρωσαν τους κατοίκους, σε ανοικτή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το βράδυ στο δημαρχείο Ατσικής, για τα θέματα της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης από τη λειτουργία του πεδίου.

Σε τρία μέτωπα
Η τριμελής επιτροπή του δήμου Ατσικής, που έχει συσταθεί για το θέμα του πεδίου βολής και αποτελείται από τον αντιδήμαρχο Γιώργο Σκαφίδα και τους δημοτικούς συμβούλους Μάκη Χρυσάφη και Χαράλαμπο Μουστάκα, αποφάσισε να κινηθεί σε τρία μέτωπα, για να ξεκινήσει η διεκδίκηση για την απομάκρυνση του πεδίου.
Αρχικά αποφασίστηκε να στηριχθεί όλη αυτή η προσπάθεια με την εκπόνηση περιβαλλοντικής μελέτης, για να αναδειχθούν τα ιδιαίτερα περιβαλλοντικά στοιχεία της περιοχής και κυρίως τα σπάνια, στον ελλαδικό χώρο, πετρώματα, ενώ για τη συνέχεια έχει αποφασιστεί να διεκδικήσουν νομικά την απομάκρυνση του πεδίου. Ένας ακόμη στόχος είναι να υπάρξει κινητοποίηση από πλευράς κατοίκων και να ενημερωθούν όλοι οι φορείς και οι σύλλογοι που δραστηριοποιούνται για θέματα προστασίας της φύσης. Ήδη έχει εκδηλώσει την υποστήριξή του ο Όμιλος Φίλων Βουνού και Θάλασσας και ο πρόεδρός του, Σεραφείμ Σταύρου, μαζί με τον καθηγητή Γεωλογικής Φυσικής των Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Αιγαίου Νίκο Δαναλάτο και την καθηγήτρια Φυσικής Σπυράνα Βαλεντή, που επισκέφτηκαν το Σαββατοκύριακο τη Λήμνο και το δήμο Ατσικής για την ενημέρωση των φορέων και των κατοίκων.
Το κλιμάκιο των επιστημόνων επισκέφτηκε όλη την περιοχή όπου διεξάγονται οι βολές και συγκεκριμένα από την τοποθεσία Τρυγές μέχρι την περιοχή Φαλακρά, μια απόσταση έξι περίπου χιλιομέτρων. Αυτό το σημείο αποτελεί και το μεγαλύτερο μέρος της παραλιακής περιοχής του δήμου Ατσικής, μέχρι το Γομάτι. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης έγινε η χαρτογράφηση και βιντεοσκόπηση όλης της περιοχής του πεδίου βολής, ενώ αποφασίστηκε άμεσα να ξεκινήσει η εκπόνηση περιβαλλοντικής μελέτης, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσής της τους επόμενους τρεις μήνες.

Σπάνια πετρώματα
Ο δημοτικός σύμβουλος και μέλος της τριμελούς επιτροπής Μάκης Χρυσάφης, μιλώντας στο «Ε» μετέφερε την πρώτη εικόνα που αποκόμισαν οι επιστήμονες κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στο πεδίο βολής. «Από την πρώτη εκτίμηση», τόνισε ο κ. Χρυσάφης, «υπήρξε η διαπίστωση από πλευράς των επιστημόνων ότι τα συγκεκριμένα πετρώματα είναι σπάνια και δε συναντούνται πουθενά στην Ελλάδα. Θα πρέπει να σταματήσουν άμεσα οι βολές και, όπως είπαν οι επιστήμονες, αυτά τα πετρώματα δε θα πρέπει να τα πυροβολούμε αλλά ούτε καν να τα ακουμπάμε. Υπάρχει και μια αγανάκτηση από τον κόσμο για να μετακινηθεί το πεδίο βολής. Εμείς θα το συζητήσουμε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά μας ζήτησαν να κάνουν βολές και εμείς δε θα τους επιτρέψουμε.»
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την παραλαβή του εγγράφου από τη στρατιωτική διοίκηση, για την πραγματοποίηση βολών μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, θα συνεδριάσει αύριο Τετάρτη το Δημοτικό Συμβούλιο για να αποφασίσει τη στάση που θα κρατήσει τις ημέρες πραγματοποίησης των βολών.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey