Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή οι εργασίες του 7ου Διεθνούς Συνεδρίου «Μέρες Αναλυτικής Χημείας στο Αιγαίο», που διοργάνωσαν στη Μυτιλήνη το Τμήμα Χημείας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και το Περιφερειακό Τμήμα Βορείου Αιγαίου της Ένωσης Ελλήνων Χημικών.
Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή οι εργασίες του 7ου Διεθνούς Συνεδρίου «Μέρες Αναλυτικής Χημείας στο Αιγαίο» («Aegean Analytical Chemistry Days»), που διοργάνωσαν στη Μυτιλήνη το Τμήμα Χημείας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και το Περιφερειακό Τμήμα Βορείου Αιγαίου της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, με συμμετοχή 286 επιστημόνων από όλο τον κόσμο. Το απόγευμα της Κυριακής, με την επίσημη τελετή λήξης, βραβεύτηκαν οι τρεις καλύτερες εργασίες νέων επιστημόνων, ενώ διοργανωτές και σύνεδροι κατέληξαν στο ότι το Συνέδριο στέφτηκε με απόλυτη επιτυχία, ορίζοντας ως τόπο της επόμενης διοργάνωσης τη Σμύρνη.
Το πρόγραμμα του Συνεδρίου, που είχε ως αντικείμενο τις νέες μεθοδολογίες της χημικής ανάλυσης και τις πρόσφατες ανακαλύψεις στο χώρο της επιστήμης της Χημείας με έμφαση στη νανοτεχνολογία και τις εφαρμογές της, περιελάμβανε συνεδρίες κάθε μέρα, πρωί και απόγευμα, με έναρξη την προηγούμενη Πέμπτη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης και συνέχεια στο ξενοδοχείο «Ζαΐρα» της Σκάλας Λουτρών.
Θεματικές και ξεναγήσεις
Οι 286 επιστήμονες που συμμετείχαν, από 32 συνολικά χώρες - όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρώπης, καθώς και από Τουρκία, ΗΠΑ, Ρωσία, Ινδία, αραβικές χώρες κ.ά. -, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για θέματα που αφορούσαν στις ιατροβιολογικές εφαρμογές, τη νανοτεχνολογία, την αρχαιομετρία, τον έλεγχο ποιότητας σε προϊόντα διατροφής και κοινής χρήσης, την περιβαλλοντική χημεία και τη ρύπανση του περιβάλλοντος, την εγκληματολογική χημεία κ.ο.κ..
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου παρουσιάστηκαν συνολικά 306 εργασίες, ενώ πρέπει να σημειωθεί πως μετά τους Έλληνες, σημαντικότερη παρουσία τόσο ως προς τον αριθμό των συνέδρων (73), όσο και ως προς τον αριθμό εργασιών που παρουσίασαν, είχαν οι Τούρκοι χημικοί.
Παράλληλα, οι συμμετέχοντες μπόρεσαν να γνωρίσουν την πόλη της Μυτιλήνης και τα λεσβιακά προϊόντα, αλλά και να επισκεφτούν σημαντικούς χώρους πολιτισμού, όπως το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο Βρανά στον Παπάδο, αλλά και να γνωρίσουν και να χορέψουν τοπικούς χορούς και σκοπούς από τα συγκροτήματα του Αναγνωστηρίου Αγιάσου και της Γιώτας Μιχαλέλλη, σε δύο δείπνα που παραχωρήθηκαν προς τιμήν τους από το δήμο Γέρας και από την οργανωτική επιτροπή.
Οι συμμετέχοντες στο Συνέδριο Αναλυτικής Χημείας, κατά τη διάρκεια των εργασιών του (πάνω) ... και κατά την επίσκεψή τους στο Μουσείο - Ελαιοτριβείο Βρανά
Βραβεύσεις και αποτελέσματα
Σημαντική στιγμή του Συνεδρίου αποτέλεσε η βράβευση για την προσφορά τους στην επιστήμη της Αναλυτικής Χημείας, αλλά και τη γενικότερη υποστήριξή τους στην ανάπτυξη της συγκεκριμένης επιστήμης και των συνεδρίων της στην Ελλάδα, πέντε Ελλήνων και μη επιστημόνων. Ιδιαίτερη τιμή για τη Λέσβο αποτέλεσε το ότι ανάμεσα σε αυτούς ήταν και ο Μυτιληνιός χημικός Απόστολος Γρημάνης, που για πολλά χρόνια έχει προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στο συγκεκριμένο επιστημονικό κλάδο. Μαζί του βραβεύτηκαν επίσης οι καθηγητές Alan Townshend (Ηνωμένο Βασίλειο), Freddy Adams (Βέλγιο), Gürel Nişli (Τουρκία) και ο Έλληνας Μιλτιάδης Καραγιάννης.
Βραβεύσεις έγιναν και κατά την τελετή λήξης του Συνεδρίου, αυτήν τη φορά των καλύτερων εργασιών νέων επιστημόνων σε πόστερ. Παρ’ όλο που, σύμφωνα με τους διοργανωτές, τα αποτελέσματα του Συνεδρίου από τη φύση τους δεν μπορούν να γίνουν άμεσα αντιληπτά από το ευρύ κοινό, από τη στιγμή που αυτά θα περάσουν στην εφαρμογή - διαδικασία που έχει ήδη ξεκινήσει -, όλοι πρόκειται να ωφεληθούν από αυτά.
Μετά από την επιτυχημένη - κατά κοινή ομολογία διοργανωτών και συνέδρων - φετινή διοργάνωση, το επόμενο Συνέδριο Αναλυτικής Χημείας πρόκειται να πραγματοποιηθεί στη Σμύρνη το 2012.