Ομάδα φυσιολατρών κατέγραψε 14 καταρράκτες σε όλη τη Λέσβο και ζητά τώρα από το Δήμο να φροντίσει για την ένταξή τους σε κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, ώστε να εξασφαλιστεί η προβολή τόσο των ίδιων, όσο και του νησιού στο σύνολό του.
Ομάδα φυσιολατρών κατέγραψε 14 καταρράκτες σε όλη τη Λέσβο και ζητά την ένταξή τους σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα
Ακόμη και πολλοί λάτρεις της φύσης της Λέσβου δε γνωρίζουν ενδεχομένως πως στο νησί υπάρχουν 14 πανέμορφοι καταρράκτες, που μαζί με το φράγμα της Ερεσού συνθέτουν ένα μοναδικό υδάτινο περιβάλλον. Ομάδα φυσιολατρών επισκέφτηκε και μελέτησε τους καταρράκτες και ζητά τώρα από το Δήμο Λέσβου να φροντίσει για την ένταξή τους σε κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, ώστε να εξασφαλιστεί η προβολή τόσο των ίδιων, όσο και του νησιού στο σύνολό του.
Δύο χρόνια ψάχνει τους καταρράκτες του νησιού, μαζί με μια «παρέα» ουσιαστικά φίλων, ο φυσικός και μαθηματικός και τέως πάρεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Αθηνών, Γιώργος Χουτζαίος.
Όλα ξεκίνησαν με μια επίσκεψή τους στον καταρράκτη τής Μαν’ Κάτσα, λίγο πριν το Μανταμάδο, που εντυπωσίασε τα μέλη της ομάδας. Έκτοτε, σκοπός τους έγινε το να ανακαλύψουν και όλους τους υπόλοιπους καταρράκτες του νησιού. Μετά από επικοινωνία που είχαν με τους προέδρους των τοπικών συμβουλίων, που προθυμοποιήθηκαν να τους δείξουν τα σημεία όπου βρίσκονται οι καταρράκτες, άρχισαν οι εξορμήσεις.
Αποτέλεσμα των τελευταίων ήταν η «ανακάλυψη» 14 συνολικά καταρρακτών σε όλη τη Λέσβο και συγκεκριμένα στις περιοχές Παράκοιλα, Σκουτάρο, Μεσότοπο, Βατούσα, Μανταμάδο, Βασιλικά, Άντισσα, Πελόπη και Ερεσό, όπου βρίσκονται και οι περισσότεροι καταρράκτες, αλλά και το εντυπωσιακό φράγμα της περιοχής. Από αυτούς, ο μεγαλύτερος, σύμφωνα με τον κ. Χουτζαίο, είναι ο καταρράκτης του κτήματος Κρινέλου στην Ερεσό, που φτάνει σε ύψος τα 15 μέτρα.
«Δεν είναι μόνο το αξιοθέατο του καταρράκτη, που χρησιμοποιείται για να αλέθει το σιτάρι στο νερόμυλο του κτήματος, αλλά και η δυνατότητα αξιοποίησής του για ύδρευση και άρδευση που υπάρχει, ειδικά το χειμώνα, που τα νερά της βροχής είναι πολλά», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Χουτζαίος.
Ο καταρράκτης στο κτήμα Κρινέλου, στην Ερεσό (αριστερά). Εντυπωσιακός καταρράκτης στα Παράκοιλα (δεξιά)
Ζητούν ένταξη σε πρόγραμμα
Έχοντας κάνει πλήρη καταγραφή τους, η «ομάδα εξορμήσεων» ζητάει τώρα από το Δήμο Λέσβου την ένταξη της αξιοποίησης, ανάδειξης και προβολής των καταρρακτών σε κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Καλεί, μάλιστα, τη δημοτική αρχή να έρθει σε συνεννόηση με τον περιβαλλοντολόγο Χριστόφορο Μανδηλά, προκειμένου να συντάξει ο ίδιος το σχετικό φάκελο που θα υποβληθεί για έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέσω του ίδιου προγράμματος, οι φυσιολάτρες του νησιού επιδιώκουν να γίνει και η διάνοιξη όλων των μονοπατιών που οδηγούν στους καταρράκτες, ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση των επισκεπτών σε αυτούς.
«Η ανάδειξη των καταρρακτών είναι μια μοναδική ευκαιρία τουριστικής προβολής της Λέσβου σε συνδυασμό με την πρόταση που έχει κάνει ο Δήμος για την ανάδειξη του νησιού σε Γεωπάρκο», εξηγεί στο «Ε» ο κ. Χουτζαίος. «Εμείς έχουμε κάνει πλήρη μελέτη τους, μάλιστα προσεχώς θα τους επισκεφτεί και ο υδρογεωλόγος Δημήτρης Αξιώτης, ώστε να πραγματοποιήσει μια έκθεση από πλευράς νερών.» Σύμφωνα με τον ίδιο, μάλιστα, υπήρξε ήδη η πρώτη ευκαιρία για τουριστική ανάδειξη των καταρρακτών, με την ξενάγηση 15 επισκεπτών από την Αίγινα που βρέθηκαν στη Λέσβο για θρησκευτικό τουρισμό. Όπως υποστηρίζει ο κ. Χουτζαίος, οι τελευταίοι έμειναν κατενθουσιασμένοι από την υδάτινη φυσική ομορφιά του νησιού.
Αυτήν τη στιγμή, η ομάδα περιμένει απάντηση σε σχετικές επιστολές που έχει στείλει τόσο στον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Νάσο Γιακαλή, και τον αντιπεριφερειάρχη Ηρακλή Βερβέρη, όσο και στο δήμαρχο Λέσβου, Δημήτρη Βουνάτσο.