«Ανάσα» στο πρόβλημα τακτοποίησης των αυθαιρέτων σε παραδοσιακούς οικισμούς, τα οποία είχαν εξαιρεθεί από τον πρόσφατο νόμο, δίνει τροπολογία που έκανε γνωστή χθες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Σηφουνάκης, και αφορά στους παραδοσιακούς οικισμούς.
Ανακοινώθηκε χθες από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Νίκο Σηφουνάκη
«Ανάσα» στο πρόβλημα τακτοποίησης των αυθαιρέτων σε παραδοσιακούς οικισμούς, τα οποία είχαν εξαιρεθεί από τον πρόσφατο νόμο που τακτοποιεί για τις επόμενες τρεις δεκαετίες τα αυθαίρετα σε όλη τη χώρα, δίνει τροπολογία που έκανε γνωστή χθες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Σηφουνάκης, και αφορά στους παραδοσιακούς οικισμούς. Το θέμα έχει αναδείξει εδώ και δύο μήνες περίπου το «Ε» με πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα, λόγω των αντιδράσεων που προκαλούσε σε κατοίκους παραδοσιακών οικισμών σε όλο το νησί και της απαίτησης που είχε εκφραστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο να μην εξαιρεθούν απ’ τη ρύθμιση οι παραδοσιακοί οικισμοί της Λέσβου, που καταλαμβάνουν οικιστικά και το μεγαλύτερο μέρος του.
Ο αναπληρωτής υπουργός απέστειλε έγγραφο προς τους συμβολαιογράφους και τους υποθηκοφύλακες Λέσβου σε απάντηση της επιστολής τους σε σχέση με την εφαρμογή του Νόμου 4014/2011 περί ρυθμίσεως αυθαίρετων κατασκευών και τους παραδοσιακούς οικισμούς, στην οποία κάνει γνωστό ότι ήδη έχει κατατεθεί τροπολογία στο Σχέδιο Νόμου τού ΥΠΕΚΑ «Νέος τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης, ελέγχου κατασκευών και λοιπές διατάξεις», το οποίο εγκρίθηκε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής και αναμένεται την επόμενη εβδομάδα να εισαχθεί στην Ολομέλεια. Η ρύθμιση καθορίζει τις απαραίτητες προϋποθέσεις και τη σχετική διαδικασία, προκειμένου αυθαίρετες κατασκευές σε παραδοσιακούς οικισμούς ή παραδοσιακά τμήματα πόλεων να μπορούν να διατηρηθούν σύμφωνα με τις προβλέψεις τού Ν. 4014/2011.
Ειδικότερα, με την τροπολογία προτείνεται ότι αυθαίρετες κατασκευές, εφόσον αυτές έχουν ολοκληρωθεί πριν τη δημοσίευση της διοικητικής πράξης χαρακτηρισμού του οικισμού ή τμήματος πόλης ως παραδοσιακού, διατηρούνται σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις του Νόμου.
Για αυθαίρετες κατασκευές που βρίσκονται σε παραδοσιακό οικισμό ή τμήμα πόλης και έχουν ολοκληρωθεί μετά τη δημοσίευση της διοικητικής πράξης χαρακτηρισμού του οικισμού ή τμήματος πόλης ως παραδοσιακού, αυτές μπορούν να υπαχθούν σύμφωνα με την ακόλουθη διαδικασία:
Υποβολή αίτησης στην αρχιτεκτονική επιτροπή που προβλέπει ο Νόμος, προκειμένου να εγκρίνει τη συμβατότητα της κατασκευής με τον οικισμό. Επίσης, για οικισμούς μικρότερους των 2.000 κατοίκων η επιτροπή αποφαίνεται μετά τη συγκέντρωση όλων των αιτημάτων και συνολική αξιολόγηση και ένταξη. Για οικισμούς και τμήματα πόλεων άνω των 5.000 κατοίκων, εφόσον οι αυθαίρετες κατασκευές δεν υπερβαίνουν το 50% των επιτρεπόμενων όρων δόμησης, δεν είναι απαραίτητη η τήρηση της διαδικασίας της επιτροπής.
Για τις βεβαιώσεις
Επίσης, στην επιστολή ο αναπληρωτής υπουργός σημειώνει ότι όσον αφορά στις απαραίτητες βεβαιώσεις των μηχανικών, το ηλεκτρονικό σύστημα που λειτουργεί το ΤΕΕ για την υποβολή των σχετικών δηλώσεων, είναι πλέον σε θέση να λαμβάνει τις σχετικές βεβαιώσεις μηχανικών που προβλέπονται από το Ν. 4014/2011 και απαιτούνται για τη μεταβίβαση ακινήτων.
Τέλος, στο ζήτημα της σύνταξης τοπογραφικού διαγράμματος εξαρτημένου από το κρατικό σύστημα συντεταγμένων, επισημαίνεται ότι η σχετική πρόβλεψη συνιστά συνταγματική επιταγή, δεδομένου ότι έτσι διασφαλίζεται η ακριβής αποτύπωση και καταγραφή των ακινήτων και συνακολούθως η προστασία της ιδιοκτησίας και η ασφάλεια των συναλλαγών και αποτρέπεται η καταστρατήγηση των διατάξεων που απαγορεύουν τη μεταβίβαση ακινήτων στα οποία έχουν εκτελεστεί αυθαίρετες κατασκευές ή έχουν εγκατασταθεί αυθαίρετες χρήσεις.