Δίνοντας ξεκάθαρες και πολιτικές απαντήσεις για το πώς βλέπει το «αύριο» της Ν.Δ., αλλά και γιατί στηρίζει την υποψηφιότητα της Ντόρας Μπακογιάννη, ο Άρης Σπηλιωτόπουλος κατέθεσε με την ομιλία του το στίγμα της τοποθέτησής του.
Δίνοντας ξεκάθαρες και πολιτικές απαντήσεις για το πώς βλέπει το «αύριο» της Ν.Δ., για το τι θέλει για το κόμμα του, αλλά και γιατί στηρίζει την υποψηφιότητα της Ντόρας Μπακογιάννη, ο Άρης Σπηλιωτόπουλος κατέθεσε με την ομιλία του ολοκληρωμένα το στίγμα της τοποθέτησής του, ότι κατά την άποψή του πρέπει να προσδιορίσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να επιστρέψει στην εξουσία. Γιατί η Ν.Δ., όπως πολλές φορές επανέλαβε, είναι κόμμα εξουσίας και όχι κόμμα διαμαρτυρίας.
Από πολύ νωρίς, και παρ’ ότι η ώρα και η συγκυρία - ανοιχτή αγορά, λίγο πριν από ματς του Ολυμπιακού - δεν ευνοούσαν, πολύς κόσμος, ως επί το πλείστον του ισχυρού φύλου, συγκεντρώθηκαν μέσα κι έξω απ’ τον κινηματογράφο «Αρίονα». Στελέχη, μέλη και φίλοι της Ν.Δ. γέμισαν την αίθουσα και συνέχισαν να προσέρχονται ακόμη κι όταν ο βουλευτής ήταν στο βήμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον ομιλητή προσκάλεσε στο βήμα ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Λέσβου, Στρατής Κυρατζής, ενώ η αντίστοιχη εκδήλωση στήριξης του Αντώνη Σαμαρά, με ομιλητή το Δημήτρη Αβραμόπουλο, δε χαιρετίστηκε από κομματικό στέλεχος.
«Το κόμμα που θέλω»
Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος είπε στην ομιλία του ότι οι νεοδημοκράτες θέλουν ένα κόμμα πολυσυλλεκτικό, υπερβατικό και πολυτασικό, το οποίο με αναφορά στο φιλελευθερισμό, θα μπορεί να διατυπώσει πειστική, ρεαλιστική και εφαρμόσιμη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Γιατί, όπως τόνισε: «Ισχυρή Νέα Δημοκρατία είναι η Μεγάλη Νέα Δημοκρατία. Και ισχυρή Νέα Δημοκρατία είναι η Νέα Δημοκρατία που δε συμπιέζεται στις ετικέτες του παρελθόντος. Γιατί δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε τη Νέα Δημοκρατία τού “αύριο”, στηριγμένοι σε αναφορές τού “χθες”.»
Μπροστά στην κρίσιμη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, το χρέος του - όπως είπε - «ως πολιτικός μιας άλλης γενιάς αντιλήψεων, είναι να τοποθετηθώ ξεκάθαρα και με αποκλειστικό γνώμονα όχι τα πρόσωπα αλλά την πολιτική. Δεν έκρυψα τις φιλίες ή τις συμπάθειές μου. Όμως, την κρίσιμη στιγμή, ξεπερνάς τα πρόσωπα και βλέπεις τις προτάσεις. Επιλέγεις με βάση ποια Νέα Δημοκρατία θέλεις και για ποια Ελλάδα μάχεσαι. Η τοποθέτησή μου, λοιπόν, σε αυτήν την πορεία προς την εκλογή νέου αρχηγού, έλαβε υπ’ όψιν της το πολιτικό περιεχόμενο και την προοπτική διακυβέρνησης που δίνει στη Νέα Δημοκρατία η πολιτική πρόταση που κατέθεσε η Ντόρα Μπακογιάννη. Μια πρόταση αρχών, ένα “Συμβόλαιο Τιμής” με την ελληνική κοινωνία, το οποίο υιοθετεί σειρά προτάσεων που είχα αποστείλει στους υποψηφίους.».
Μεταξύ του πολυπληθούς ακροατηρίου ήταν οι Σπύρος Γαληνός, Παύλος Βογιατζής, o πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Ανδρέας Τρούμπης, οι δήμαρχοι Μανταμάδου Στέφανος Αποστόλου, Γέρας Σωτήρης Ζαμτράκης, Καλλονής Δημήτρης Φαναραδέλλης με τους Νίκο Καραθανάση και Νίκο Χήρα, Πέτρας Απόστολος Αλατζάς, Ευεργέτουλα Μιχάλης Πολυπαθέλλης, οι αντινομάρχες Χάρης Γραμμός, Μαρία Τσουβελεκάκη - Τσιφτσή και Θεόδωρος Βαλσαμίδης, οι νομαρχιακοί σύμβουλοι Ιωάννη Κατανάκη και Παρασκευάς Φραντζέσκος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Μυτιλήνης Γιώργος Παλαιολόγος και Μιχάλης Παπαναγιώτου, η δημοτική σύμβουλος Αγιάσου Ουρανία Δουκάρου, στελέχη της ΔΑΠ-Ν.Δ.Φ.Κ. και της ΟΝΝΕΔ, όπως ο Γιώργος Βογιατζής αλλά και ο Δημήτρης Παραδέλλης, κομματικά στελέχη όπως ο πρόεδρος της δημοτικής οργάνωσης Μυτιλήνης, Δημοσθένης Χατζηγιάννης, και οι Δημήτρης Μαντζαβίνος, Χρήστος Κουρούσης, Στρατής Τζιμής, Νίκος Κατράνης, Γιώργος Παλαιολόγος, Απόστολος Βαρελτζής, μέλη της ΝΟΔΕ και πολλά στελέχη και μέλη της Ν.Δ..
Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας
«Είμαι εδώ για να κάνω τη “γέφυρα”, να κάνω την υπέρβαση»
Μιλώντας σε ένα γνώριμο κοινό, αφού ο Άρης Σπηλιωτόπουλος όχι μόνο ως υπουργός αλλά κι ως στέλεχος του κόμματος έχει έρθει πολλές φορές στη Λέσβο, δουλεύοντας μάλιστα όλη την προεκλογική περίοδο του 2002 στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ήταν ιδιαίτερα ήρεμος και φιλικός. Ακόμη κι όταν ο λόγος του είχε σημεία κορύφωσης προκαλώντας τα χειροκροτήματα του ακροατηρίου, ο κ. Σπηλιωτόπουλος ήξερε πως δεν έπρεπε να πείσει, αλλά να εξηγήσει. Να δώσει επιχειρήματα και κυρίως να επιδιώξει να υπάρξει μαζική προσέλευση στις κάλπες την Κυριακή 29 Νοεμβρίου.
«Η Νέα Δημοκρατία, μετά την ιστορική ήττα της 4ης Οκτωβρίου, καλείται την επόμενη εβδομάδα να αποφασίσει για τη νέα της πορεία στο “αύριο”. Να αποφασίσει για τη Μεγάλη Νέα Δημοκρατία. Στην πορεία μας προς την εκλογή του νέου αρχηγού της παράταξής μας, είμαι βέβαιος πως ένα δημοκρατικό κόμμα όπως η Ν.Δ., που ως τώρα στην ιστορία της έχει εκλέξει πέντε φορές αρχηγό, θα το κάνει για άλλη μια φορά με όρους πολιτικούς και αναδεικνύοντας τον πολιτικό πολιτισμό που την χαρακτηρίζει», είπε για να αναφερθεί αμέσως μετά στην ανάγκη ενότητας της παράταξης, η οποία για να επιτευχθεί χρειάζεται αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές. «Γιατί θα είμαστε όλοι μαζί την επόμενη μέρα. Και για να είμαστε μαζί ενωμένοι, χρειάζεται και ψυχική ενότητα. Όμως, ψυχική ενότητα δεν υπάρχει όταν μιλάς εσύ πολιτικά και σου απαντούν με προσωπικές επιθέσεις, όπως διαβάζω τις τελευταίες ημέρες στα blogs.»
Ο ίδιος θύμισε ότι, απ’ την πρώτη στιγμή της ήττας, μίλησε πολιτικά και για τα αίτια που οδήγησαν σε αυτό το οδυνηρό αποτέλεσμα. Ζήτησε, μάλιστα, αυτές τις πολιτικές, να τις συζητήσει ανοιχτά το κόμμα, να γίνει αυτοκριτική και «να ζητήσουμε συγγνώμη από τον κόσμο της παράταξής μας και με γενναιότητα να προχωρήσουμε μπροστά. Να αναζητήσουμε τις πολιτικές εκείνες που θα επιτρέψουν την ανασυγκρότηση, την αναγέννηση της παράταξής μας.».
Υπενθύμισε ακόμη ότι ήταν ο πρώτος ο οποίος κατέθεσε πολιτικές προτάσεις και συγκεκριμένα οκτώ αρχές που πρέπει να διέπουν τη σχέση με την κοινωνία, αλλά και 18 προτάσεις για την ανασυγκρότηση της παράταξης. «Γιατί μόνο έτσι η Μεγάλη Νέα Δημοκρατία τού “αύριο” μπορεί να είναι ζωντανή, επίκαιρη, ισχυρή και χρήσιμη. Δηλαδή μια παράταξη-θεσμός. Μίλησα για ιδεολογία και όραμα. Μίλησα για άνοιγμα στην κοινωνία και κοινωνική συμμετοχή στις αποφάσεις μας. Μίλησα για τις αρχές της αξιοσύνης και της αλληλεγγύης. Αρχές που λησμονήσαμε. Αλλά μόνο με αυτές μπορούμε να υπάρχουμε ως κόμμα αρχών. Γι’ αυτό και από την πρώτη στιγμή ζήτησα με επιμονή να μιλήσουμε πολιτικά. Γιατί η πολιτική δεν ασκείται με συμπάθειες και αντιπάθειες. Η πολιτική ασκείται με όρους πολιτικούς. Γι’ αυτό και στο έκτακτο Συνέδριο του κόμματός μας ζήτησα να απαντήσουμε σε κεντρικά ζητήματα πολιτικής. Και κυρίως στο τι κόμμα θέλουμε.»
«Στις ημέρες που απομένουν», είπε κλείνοντας ο κ. Σπηλιωτόπουλος, «όλοι καλούμαστε να δώσουμε τη μάχη με όρους πολιτικούς. Η αναμέτρηση μεταξύ μας πρέπει να είναι πολιτική. Γιατί μόνο έτσι η Νέα Δημοκρατία θα βγει πιο δυνατή, πιο ισχυρή. Γιατί αν στο παρελθόν υπήρχαν εβερτικοί, καραμανλικοί και μητσοτακικοί, είναι ξεκάθαρο ότι κι εγώ - με όρους παρελθόντος - καραμανλικός ήμουν. Όμως, τώρα είναι η ώρα να σταθούμε στο “σήμερα” και να αποφασίσουμε με σύγχρονους όρους για το “αύριο”. Εγώ είμαι εδώ, λοιπόν, για να κάνω τη γέφυρα, για να κάνω την υπέρβαση. Συνεχίζω αυτό για το οποίο αγωνιστήκαμε από το 1997 με τον Κώστα Καραμανλή. Να σταματήσει η διάκριση των δύο στρατοπέδων με βάση -ικούς και να μπούμε στη λογική της ενότητας με βάση ιδέες, αρχές, αξίες και απόψεις. Αυτή την πολιτική συνεχίζω. Την πολιτική που μας χάρισε λαμπρές νίκες μαζί με όλους εσάς, τους απλούς αγωνιστές της παράταξής μας. Γιατί όλοι μαζί προχωράμε Γρήγορα, Σίγουρα, Μπροστά για τη Μεγάλη Νέα Δημοκρατία. Τη Μεγάλη Νέα Δημοκρατία που μπορεί να μας δώσει και πάλι προοπτική διακυβέρνησης.»