Νέο διαγωνισμό για τη σίτιση των μεταναστών ετοιμάζει η νομαρχία, βάζοντας πλέον τον όρο να είναι νωπά τα κρέατα που χρησιμοποιούνται, για να διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα η τιμή όπως ήταν μέχρι τώρα, στα 16 ευρώ.
Νέο διαγωνισμό για τη σίτιση των μεταναστών ετοιμάζει η νομαρχία, βάζοντας πλέον τον όρο να είναι νωπά τα κρέατα που χρησιμοποιούνται, για να διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα η τιμή όπως ήταν μέχρι τώρα, στα 16 ευρώ. Πρόκειται για ένα ζήτημα που είχε τεθεί και στο παρελθόν, καθώς στη γειτονικό Σάμο - σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η νομαρχία - το συσσίτιο χρεώνεται με 14 ευρώ το άτομο την ημέρα, ενώ περιλαμβάνει νωπά κρέατα.
Η σίτιση των μεταναστών στην Παγανή εκτιμάται ότι στοιχίζει στη νομαρχία 1,460 εκατ. ευρώ το χρόνο. Στο ημερήσιο πρόγραμμα σίτισης περιλαμβάνεται πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό, ενώ ο αριθμός των μερίδων αλλάζει ανάλογα με τον αριθμό των μεταναστών που κρατείται κατά καιρούς εκεί.
Το μενού καθορίζεται από τη νομαρχία, που βάζει μέσα στους όρους του διαγωνισμού το κρέας και τα λαχανικά και πόσες φορές την εβδομάδα θέλει να εντάσσονται στο μενού. Στο παρελθόν έχουν εκδηλωθεί αντιρρήσεις για το κόστος του φαγητού.
Από την άλλη μεριά, όμως, η μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στις πληρωμές των προμηθευτών του Κέντρου Κράτησης, λειτουργεί αποτρεπτικά για τους επιχειρηματίες να συνεργαστούν με τη νομαρχία. Η κάλυψη, βέβαια, αυτών των εξόδων γίνεται με χρηματοδοτήσεις από τα αρμόδια υπουργεία που πάντα καθυστερούν.
Χρέος 1,5 εκατομμύριο
Η εταιρεία catering που προμηθεύει φαγητό στους μετανάστες της Παγανής, εδώ και ενάμιση χρόνο μένει απλήρωτη και μόλις πριν λίγο καιρό έλαβε ένα μικρό μέρος της συνολικής οφειλής. Όπως λέει ο ίδιος ο κ. Μανώλης Τζανέτος, υπολείπονται τουλάχιστον 1,5 εκατ. ευρώ (!).
Η σύμβαση με την εταιρεία catering, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη, λήγει το Δεκέμβριο, ενώ από το νόμο αυτή μπορεί να παραταθεί άλλους δύο μήνες. Ήδη η νομαρχία ξεκίνησε από χθες διαδικασίες προκειμένου να προκηρύξει νέο διαγωνισμό, σκληραίνοντας ακόμη περισσότερο τους όρους, αφού η πρόταση που συζητήθηκε χθες στη νομαρχιακή επιτροπή είναι να είναι νωπά τα κρέατα και όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται, διατηρώντας την ίδια τιμή στο φαγητό.
«Θα δω τη νέα σύμβαση και θ’ αποφασίσω αν θα συμμετάσχω. Νομίζω ότι οι τιμές που έχουμε βάλει είναι οι καλύτερες δυνατές και αν θα μπουν πιο αυστηροί όροι δε νομίζω ότι θα υπάρξει επιχειρηματίας που με αυτές τις συνθήκες θα εκδηλώσει ενδιαφέρον», δήλωσε ο κ. Μανώλης Τζανέτος.
Άποψη Παλαιολόγου
Ικανοποιημένος από τους νέους όρους που τέθηκαν στο διαγωνισμό, δήλωσε ο νομαρχιακός σύμβουλος, επικεφαλής της ΝΑΣ, Βαγγέλης Παλαιολόγος, ο οποίος πριν από ένα χρόνο είχε καταγγείλει το γεγονός ότι σερβίρονται κατεψυγμένα κρέατα, καθώς και ότι οι μερίδες είναι μικρές και δεν επαρκούν.
Μετά το τέλος της συνεδρίασης της νομαρχιακής επιτροπής, ο κ. Παλαιολόγος, ο οποίος συμμετέχει και ως μέλος στην Επιτροπή, είπε: «Είναι σίγουρα θετικό το γεγονός ότι αποδέχθηκαν αυτό που ζητούσαμε από πέρυσι, να μπουν φρέσκα κρέατα στο μενού, ενώ επίσης προστέθηκε στους όρους να μπει και φρέσκο ψάρι. Μέχρι τώρα σερβίρονταν μόνο κατεψυγμένα. Όσον αφορά στις μερίδες, μας διαβεβαιώνουν ότι είναι ικανοποιητικές, ενώ θέσαμε ένα ζήτημα για τον περιορισμό της συμμετοχής μόνο επιχειρήσεων catering στο διαγωνισμό, όμως μας είπαν ότι αυτό προβλέπει ο νόμος. Όπως και να έχει, το γεγονός ότι μπήκε στους όρους του διαγωνισμού το φρέσκο κρέας είναι πολύ σημαντικό και θα ενισχύσει και την ντόπια αγορά», τόνισε ο ίδιος.