Στον 20ό χρόνο της ζωής του μπήκε το πολύ καλό και χρήσιμο περιοδικό «Παιδαγωγικό Βήμα Αιγαίου» που εκδίδει ο Παιδαγωγικός Όμιλος Αιγαίου «Μίλτος Κουντουράς» και διευθύνει με πίστη και προσήλωση ο Αριστείδης Κουτζαμάνης.
Τεύχος 71
Ιανουάριος - Μάρτιος 2009
Στον 20ό χρόνο της ζωής του μπήκε το πολύ καλό και χρήσιμο περιοδικό «Παιδαγωγικό Βήμα Αιγαίου» που εκδίδει ο Παιδαγωγικός Όμιλος Αιγαίου «Μίλτος Κουντουράς» και διευθύνει με πίστη και προσήλωση ο Αριστείδης Κουτζαμάνης. Και στο νέο τεύχος ο αναγνώστης, κυρίως οι εκπαιδευτικοί, θα βρουν μια σειρά από πολύ ενδιαφέρουσες μελέτες που καλύπτουν διάφορα πεδία της παιδαγωγικής, της ψυχολογίας, της ειδικής αγωγής. Αναλυτικότερα δημοσιεύονται οι παρακάτω εργασίες:
Βλαχόπουλος, Λ.Α.: Διαταραχή εξάρτησης από το Διαδίκτυο (Ιnternet Addiction Disorder). Μια σύντομη αναφορά, Παπαδημητρίου, Σ.: Οι Πρωτοπόροι της ειδικής αγωγής στην Ελλάδα, Μακρή, Ο.: Επικοινωνία, πολιτισμική δράση και διασπορά. Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού Τρίπολης Λιβύης, Λιγνός, Δ.: Απόψεις επιμορφούμενων εκπαιδευτικών στο ΠΕΚ Μυτιλήνης για την οργάνωση και αποτελεσματικότητα της επιμόρφωσής τους, Λυκιαρδοπούλου, Στ.: Οι απόψεις των νηπιαγωγών νομού Σάμου για το νέο Α.Π.Σ. για το νηπιαγωγείο, Βαϊνάς, Κ.: Δυνατότητες καλλιέργειας πρακτικής νοημοσύνης, Τριλιανός, Α., Τσιπλητάρης, Α., Μπαμπαλής, Θ. & Καραμηνάς, Ι.: Το παιδί του εκπαιδευτικού στην τάξη του. Απόψεις και Αντιλήψεις των Ελλήνων Δασκάλων, Χειμωνίδης, Ευρ.: Συσχέτιση του επιπέδου της κινητικής ανάπτυξης με το ελεύθερο παιχνίδι, τη γνωστική ανάπτυξη και την αυτοαντίληψη σε μαθητές της ΣΤ΄ Δημοτικού, Καρανίκας, Ι. & Κωνσταντίνου, Π.: Ολοήμερο σχολείο, εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και κοινωνική αναγκαιότητα, Τσομπάνος, Κ.: Σχέση Α.Π.Σ. της Ορθόδοξης Χριστιανικής Αγωγής με τις θεωρίες της γνωστικής ανάπτυξης, Λεπίδα, Γ., Βαμβακούδης, Ε. & Παναγιωτελίδου Συρμ.: Σύγχρονες διαστάσεις της Φυσικής Αγωγής στο Δημοτικό Σχολείο, Πατσαλής, Χρ., & Μπάμπη Αν.: Οι διαπροσωπικές σχέσεις ενηλίκων και παιδιών ως παράγοντας μάθησης, ΡΕΣ.Ι.: Ο ρόλος του πολιτισμικού πλαισίου στη διαδικασία της κοινωνικοποίησης ως αντίβαρο στη θεωρία της καθολικότητας και του φύλου.
Στις σελίδες του βιβλίου ο Παναγιώτης Σκορδάς παρουσιάζει νέες εκδόσεις και στη σελίδα των σχολίων ο Αριστείδης Κουτζαμάνης γράφει με θέμα «Ο ξυλοδαρμός βελτιώνει το μαθητή;».
Πολύ ενδιαφέρον έχει το κείμενο που υπογράφει το Δ.Σ. του Παιδαγωγικού Ομίλου Αιγαίου και έχει ως θέμα του τη μοναξιά της σύγχρονης εποχής. Αντιγράφουμε ένα απόσπασμα: «Εμείς οι μεγάλοι καθόμαστε ώρες μπροστά στο χαζοκούτι και καταναλώνουμε με βουλιμία τα σκουπίδια που μας σερβίρουν σαλαμοποιημένα οι παραγωγοί της πεντάρας κατά άθλια πρότυπα των πάσης φύσεως καναλιών της κοινωνικής, ηθικής και πνευματικής χειραγώγησης. Δε μιλάμε μεταξύ μας, δεν κρίνουμε όσα βλέπουμε κι ακούμε και συχνά διαπληκτιζόμαστε για το τι τελικά θα δούμε. Και τα παιδιά τι κάνουν; Εγκατέλειψαν τις παρέες, γιατί δεν υπάρχουν πια γειτονιές και χώροι παιχνιδιού, και κατάντησαν παρίες. Στις ώρες της σχόλης βρίσκονται κολλημένα στο χαζοκούτι να απολαμβάνουν κινούμενα σχέδια νέας κοπής και σύγχρονης δράσης, με ηλίθια, τάχα μου επιστημονικής φαντασίας τερατίδια, που συνοδεύονται με δεκάδες διαφημίσεις και απευθύνονται σε παιδιά με πάσης φύσεως παιδικά αξεσουάρ και κυρίως παιχνίδια και από τα τελευταία η μεγάλη μερίδα σε παιχνίδια ψηφιακά, ηλεκτρονικά και τα ρέστα.
Είναι καιρός πια να αντιδράσουμε σε όλα αυτά που υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής, τη δική μας και των παιδιών μας. Επιτέλους, και τα τηλεοπτικά προγράμματα μπορούμε να επιλέγουμε και σε άλλες δραστηριότητες, πολιτιστικές και πνευματικές μπορούμε να στραφούμε και στα παιδιά μας μπορούμε να εξασφαλίσουμε χώρους παιδείας, άθλησης, ψυχαγωγίας για να αποδεσμευθούν από όλα όσα τα καθιστούν μηχανές, καταναλωτικά υποκείμενα και τυφλούς μιμητές των φθοροποιών μοντέλων της τεχνολογικής ασυδοσίας.»