Λειτουργία μηδενικού κόστους για τους δημότες

01/07/2012 - 05:56
Στα μέσα Απριλίου αναμένεται να λειτουργήσει ο πρότυπος βιολογικός καθαρισμός Ατσικής, καθώς βρίσκονται στο τελικό του στάδιο οι εργασίες σύνδεσης του βιολογικού με τα δίκτυα.
Στα μέσα Απριλίου αναμένεται να λειτουργήσει ο πρότυπος βιολογικός καθαρισμός Ατσικής, καθώς βρίσκονται στο τελικό του στάδιο οι εργασίες σύνδεσης του βιολογικού με τα δίκτυα. Πρόκειται για ένα βιολογικό καθαρισμό νέας τεχνολογίας, ο οποίος θα λειτουργήσει με φυσικά συστήματα επεξεργασίας και δεν πρόκειται να επιβαρύνει οικονομικά τους δημότες της Ατσικής. Η πρότυπη μονάδα επεξεργασίας λυμάτων θα είναι η δεύτερη που θα λειτουργήσει στη Λήμνο με φυσικά συστήματα επεξεργασίας, μετά την επιτυχημένη προσπάθεια στο δήμο Μούδρου και συγκεκριμένα στο δημοτικό διαμέρισμα του Ροσσοπουλίου.

Ο δήμος Ατσικής υλοποιεί, σε συνεργασία με το ΕΘΙΑΓΕ, πακέτο συγκεκριμένων έργων, ενώ βρίσκονται στη σύνταξη μελετών άλλες τρεις ίδιες μονάδες που πρόκειται να κατασκευαστούν στον Άγιο Δημήτριο, τις Σαρδές και τη Δάφνη.
Παράλληλα με το έργο του βιολογικού καθαρισμού, ο δήμος υλοποίησε και το έργο κατασκευής των δικτύων ύδρευσης-αποχέτευσης, συνολικού προϋπολογισμού 772.000 ευρώ, όπου το χωριό της Ατσικής διαθέτει πλέον ένα σύγχρονο δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης, το οποίο αναμένεται να καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων για τα επόμενα 50 χρόνια.
Ο πρότυπος βιολογικός καθαρισμός θα λειτουργήσει πάνω σε συγκεκριμένη μέθοδο, που αυτή βασίζεται αρχικά σε μια αναερόβια δεξαμενή όπου γίνεται η πρώτη αποδόμηση των λημμάτων και στη συνέχεια σε τρεις άλλες δεξαμενές και στο τέλος σε μία τέταρτη, όπου θα αποθηκεύεται μια μεγάλη ποσότητα νερού που θα χρησιμοποιείται για άρδευση. Με τη μέθοδο αυτή λειτουργεί τα τελευταία επτά χρόνια και ο πρότυπος βιολογικός καθαρισμός στο Ροσσοπούλι, σε έκταση 12 στρεμμάτων, όπου μπορεί να εξυπηρετήσει πληθυσμό μέχρι 1.500 κατοίκους.

«Ικανοποιητικά…»
Σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΕΘΙΑΓΕ, τα συστήματα αυτά λειτουργούν ικανοποιητικά για την αφαίρεση και τον καθαρισμό των υγρών αποβλήτων σε τριτοβάθμιο επίπεδο. Εκτός από το οργανικό φορτίο, απομακρύνουν εξίσου καλά άζωτο, φώσφορο και μικρόβια, κάτι που δεν κάνουν οι περισσότεροι συμβατικοί βιολογικοί καθαρισμοί που λειτουργούν στην Ελλάδα, οι οποίοι σταματούν στην απομάκρυνση οργανικού φορτίου και μόνο. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, εξίσου σημαντικό είναι το στοιχείο της οικονομικής λειτουργίας αυτού του συστήματος, γιατί πρόκειται για μια πολύ οικονομική μέθοδο στη διαχείρισή της, για μικρούς καποδιστριακούς δήμους, διότι υπάρχει η δυνατότητα αυτά τα συστήματα να λειτουργήσουν αποκεντρωμένα, δηλαδή ξεχωριστά σε κάθε οικισμό, χωρίς να επιβαρυνθεί το έργο με την κατασκευή πολύ μεγάλων αποχετευτικών δικτύων τα οποία είναι τα πλέον δαπανηρά στην κατασκευή τους. Το κόστος κατασκευής είναι αρκετά προσιτό, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες εκτάσεις, αλλά το μεγάλο τους πλεονέκτημα είναι το σχεδόν μηδενικό κόστος λειτουργίας τους. Για την κατασκευή τέτοιων βιολογικών καθαρισμών απαιτείται μια αρκετά μεγάλη έκταση, την οποία διέθεσε ο δήμος Ατσικής κοντά στο κτήμα της Μητρόπολης, ενώ οι επιστήμονες του ΕΘΙΑΓΕ έχουν επιλέξει άλλους τρεις χώρους στον Άγιο Δημήτριο, τις Σαρδές και τη Δάφνη για την κατασκευή των άλλων τριών βιολογικών καθαρισμών.

«Με πολλαπλά οφέλη…»
Για ένα πακέτο σημαντικών έργων υποδομής, που παράλληλα προστατεύον και το περιβάλλον, αναφέρθηκε σε δηλώσεις του στο «Ε» ο δήμαρχος Ατσικής, Ανδρέας Καλαϊτζής, τονίζοντας: «Κατασκευάσαμε ένα πρότυπο έργο που έχει πολλαπλά οφέλη για το περιβάλλον και για τους κατοίκους. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο. Είναι ένας πρότυπος βιολογικός καθαρισμός που υλοποιούμε σε συνεργασία με το ΕΘΙΑΓΕ και δε θα έχει κανένα κόστος για τους δημότες μας. Θα υποστηρίξουμε πολύ τη λειτουργία του και ευελπιστούμε πολύ σύντομα να ξεκινήσουμε το ίδιο έργο και στον Άγιο Δημήτριο, τις Σαρδές και τη Δάφνη.»
Ο δήμος Ατσικής έχει προχωρήσει στην κατασκευή των δικτύων ύδρευσης-αποχέτευσης στον Άγιο Δημήτριο, όπου ο προϋπολογισμός του ανήλθε στις 325.000 ευρώ, ενώ έχει ολοκληρωθεί και το δίκτυο ύδρευσης-αποχέτευσης στις Σαρδές, με προϋπολογισμό στις 190.000 ευρώ και στο Κατάλακο με προϋπολογισμό στις 106.000 ευρώ. Τέλος, στο στάδιο της υλοποίησης βρίσκονται τα έργα κατασκευής των δικτύων ύδρευσης-αποχέτευσης στο Βάρος, το Καρπάσι και τη Δάφνη.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey