Τρία σχολεία της Λέσβου ξεχωρίζουν ανάμεσα σε 3.500 γυμνάσια και λύκεια, για τους πολύ καλούς δικτυακούς τους τόπους. Στον τρίτο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Σχολικών Ιστοσελίδων, το Γυμνάσιο της Ερεσού βραβεύεται με το τρίτο βραβείο.
Τρία σχολεία της Λέσβου ξεχωρίζουν ανάμεσα σε 3.500 γυμνάσια και λύκεια απ’ όλη τη χώρα, για τους πολύ καλούς δικτυακούς τους τόπους. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του τρίτου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Σχολικών Ιστοσελίδων που ανακοινώθηκαν χθες, το Γυμνάσιο της Ερεσού βραβεύεται με το τρίτο βραβείο, ενώ την έκτη κατά σειρά καλύτερη βαθμολογία συγκεντρώνει η ιστοσελίδα του 3ου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης και την όγδοη, ο δικτυακός τόπος του Γυμνασίου Πλωμαρίου.
Δεν είναι τυχαίο, που οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές των σχολικών μονάδων του νησιού, αναζητώντας ένα παράθυρο στον κόσμο, μια διέξοδο στη γεωγραφική απομόνωση, δημιούργησαν και συντηρούν μερικές απ’ τις καλύτερες σχολικές ιστοσελίδες της χώρας.
Η βράβευση των σχολείων θα γίνει στη Σύρο την επόμενη βδομάδα και ενδεχομένως να υπάρξει εκπρόσωπος του Γυμνασίου Ερεσού να παραλάβει το βραβείο. Σημειωτέον δε, πως την ευθύνη της ιστοσελίδας στο συγκεκριμένο Σχολείο δεν έχει, όπως στη συντριπτική πλειοψηφία των σχολείων, καθηγητής Πληροφορικής, αλλά… φιλόλογος. Άλλωστε και η κατασκευή της ιστοσελίδας έγινε πέρυσι μέσω του πολιτιστικού προγράμματος του Σχολείου.
Όλη η Ερεσός
Ο Θεσσαλονικιός, και για δεύτερη χρονιά φέτος στο Σχολείο της Ερεσού, καθηγητής φιλόλογος Μιχάλης Παπαδόπουλος, είναι ο υπεύθυνος δημιουργίας και συντήρησης της ιστοσελίδας του Γυμνασίου Ερεσού. «Η σελίδα - μας είπε ο κ. Παπαδόπουλος - έγινε για να καλύψει μια υπαρκτή ανάγκη του Σχολείου και των μαθητών του, να δημοσιοποιούν τις πολύ ενδιαφέρουσες εργασίες τους. Πολλά παιδιά, περίπου 20 συστηματικά, κάνουν εργασίες που ανεβάζουμε στην ιστοσελίδα μας, όπως και ειδήσεις απ’ τις εκδηλώσεις του Σχολείου, απ’ τις εκδρομές, απ’ τα προγράμματα που υλοποιούνται.»
Με δεδομένο ότι η Ερεσός είναι τουριστική περιοχή, το Σχολείο, με την ευθύνη της καθηγήτριας Αγγλικής Φιλολογίας, Πολυξένης Σκλεπάρη, προχώρησε και σε αγγλική έκδοση της ιστοσελίδας του, στην οποία και φιλοξενούνται μεταφρασμένες οι εργασίες των μαθητών.
Ο σχολικός δικτυακός τόπος ενημερώνεται τουλάχιστον τρεις φορές τη βδομάδα, ενώ φιλοξενεί μεγάλο αριθμό φωτογραφιών. Συγκεντρώνει δε, μεταξύ άλλων, πολύτιμα στοιχεία για την ιστορία και το περιβάλλον της περιοχής, για το Θεόφραστο, τη Σαπφώ, τα μονοπάτια, τα φυτά, ακόμη και τις συνταγές της Ερεσού. Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε το λεξικό ντοπιολαλιάς ή λεξικό της ερεσιώτικης γλώσσας όπως χαρακτηρίζεται, το οποίο ολοένα και ανανεώνεται.
Με ξεχωριστό χρώμα, παρ’ ότι δεν έχουν τόσο έντονο τοπικό χαρακτήρα όπως της ιστοσελίδας του Γυμνασίου Ερεσού, είναι και οι δύο άλλες σελίδες των σχολείων της Λέσβου που διακρίθηκαν. Την κατασκευή και συντήρηση της ιστοσελίδας του 3ου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης έχει ο καθηγητής Πληροφορικής του Σχολείου, Ευριπίδης Χατζηπαρασκευάς, ενώ του Γυμνασίου Πλωμαρίου, ο επίσης καθηγητής Πληροφορικής, Σπύρος Γκολφινόπουλος.
Στο διαδίκτυο όλα τα σχολεία
Δουλειά με μεράκι…
Η «Ελληνική Ένωση για την Αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην Εκπαίδευση» και η Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών «Μιχάλης Δερτούζος», σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΔΣ), προκήρυξαν τον τρίτο κατά σειρά διαγωνισμό για τη βράβευση των καλύτερων σχολικών δικτυακών τόπων δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων, οι οποίοι φιλοξενούνται σε διακομιστές του ΠΣΔ. Ο σκοπός του διαγωνισμού είναι η ηθική και υλική επιβράβευση των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών τους-δημιουργών, που διατηρούν ενδιαφέροντες δικτυακούς τόπους.
Εδώ και αρκετά χρόνια, όπως σημειώνουν οι διοργανωτές, το υπουργείο Παιδείας, μέσω του ΠΣΔ, προσφέρει σε όλες τις σχολικές μονάδες της χώρας τη δυνατότητα να αποκτήσουν παρουσία στο διαδίκτυο. Η αξιοποίηση της αξιόλογης προσφοράς του δικτύου από τα σχολεία επαφίεται στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς και όποτε υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα, αυτό επιτυγχάνεται κυρίως με το μεράκι ενός εκπαιδευτικού.
Ο έλεγχος και η αξιολόγηση των δικτυακών τόπων διεξήχθη το διάστημα από 1η Φεβρουαρίου έως 10 Απριλίου 2009. Αρχικά, με έναν αυτοματοποιημένο τρόπο, επιλέχθηκαν οι ενεργοί σχολικοί δικτυακοί τόποι, δηλαδή όσοι την 31η Δεκεμβρίου 2008 είχαν ενημερωθεί επαρκώς μέσα στο 2008. Απ’ το σύνολο των 3.500 σχολικών ιστοσελίδων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, μόνο ένα ποσοστό της τάξης περίπου του 10% ήταν ενημερωμένες. Η επιτροπή αξιολόγησης σε δεύτερο στάδιο επέλεξε τις 20 καλύτερες ιστοσελίδες, οι οποίες πέρασαν στην τελική φάση αξιολόγησης. Στη φάση αυτή επιλέγηκαν οι τρεις καλύτερες από κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης. Σημειωτέον πως στις δέκα καλύτερες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ο νομός Λέσβου δε διέθετε κανένα δικτυακό τόπο δημοτικού σχολείου. Αντιθέτως, στην τελική δεκάδα των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, το τρίτο βραβείο παίρνει το Γυμνάσιο Ερεσού (http://gym-eresou.les.sch.gr/), ενώ αντίστοιχα την έκτη και όγδοη θέση καταλαμβάνουν το 3ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης (http://3lyk-mytil.les.sch.gr/) και το Γυμνάσιο Πλωμαρίου (http://gym-plomar.les.sch.gr/).
Η βράβευση των τριών πρώτων καλύτερων ιστοσελίδων θα πραγματοποιηθεί σε παράλληλη εκδήλωση στο πλαίσιο του 5ου Πανελλήνιου Συνεδρίου των Εκπαιδευτικών για τις ΤΠΕ στην Εκπαίδευση «Αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας στη Διδακτική Πράξη» που θα γίνει στις 8 - 9 - 10 Μαΐου 2009 στη Σύρο.