Οι εκλογές για το Δήμο Λέσβου ολοκληρώθηκαν και οι πολίτες ψήφισαν. Ο κάθε συμπολίτης μας επέλεξε μια από τις προτάσεις που είχε τη δυνατότητα να επιλέξει.
Υπάρχει, όμως, ένα μεγάλο αναπάντητο ερώτημα. Γιατί στη Λέσβο σημειώθηκε ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά αποχής σε όλη την Ελλάδα;
Οι εκλογές για το Δήμο Λέσβου ολοκληρώθηκαν και οι πολίτες ψήφισαν. Ο κάθε συμπολίτης μας επέλεξε μια από τις προτάσεις που είχε τη δυνατότητα να επιλέξει.
Υπάρχει, όμως, ένα μεγάλο αναπάντητο ερώτημα. Γιατί στη Λέσβο σημειώθηκε ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά αποχής σε όλη την Ελλάδα; Ποιο είναι το μήνυμα αυτής της στάσης των συμπολιτών μας;
Για κάποιους το μήνυμα αυτό ερμηνεύτηκε ως αδιαφορία, για άλλους ως έκφραση θυμού, οργής και αγανάκτησης για το πολιτικό σύστημα συνολικά και για κάποιους τρίτους ως απαξίωση της διαδικασίας η οποία αδυνατεί να αναδείξει αξιόπιστες προτάσεις ικανές να ενεργοποιούν τους πολίτες για την ανάπτυξη του νησιού μας.
Το βέβαιο είναι ότι και από αυτούς που επέλεξαν αποχή, άκυρο ή λευκό, αλλά και από τους πολίτες που συμμετείχαν και ψήφισαν, η πλειοψηφία συμφωνεί ότι το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί έκφραση της αίσθησης που έχουν οι πολίτες ότι το πολιτικό σύστημα όχι μόνο δεν επέτρεψε να προκύψουν εναλλακτικές λύσεις, αλλά και απέτρεψε να συγκροτηθούν λύσεις ικανές να συσπειρώσουν την πλειοψηφία των πολιτών και να οδηγήσουν σε κάτι καινούργιο.
Τα φαινόμενα αυτά αδικούν την προοπτική της Λέσβου και της λεσβιακής κοινωνίας. Μιας κοινωνίας που ασφυκτιά στο ιδιαίτερα δύσκολο σημερινό περιβάλλον της κρίσης και προσβλέπει στην ανατροπή κατεστημένων πρακτικών, νοοτροπιών και αντιλήψεων, πελατειακών σχέσεων και παλαιοκομματικών πρακτικών, που οδήγησαν μεγάλο μέρος συμπολιτών μας στην απομάκρυνση και την αδιαφορία για τα κοινά. Είναι πλέον αναγκαίο να αναζητηθούν καινούργιοι δρόμοι άμεσης έκφρασης των απόψεων και καθημερινής και ενεργής συμμετοχής της πλειοψηφίας των πολιτών.
Συνεπώς, πριν αρχίσει να κατακτά τη λεσβιακή κοινωνία η αίσθηση του αδιεξόδου, του «δεν αξίζει τον κόπο» και του «τίποτα δε γίνεται», οφείλουμε όλοι να ενεργοποιήσουμε κάθε δυνατότητα συμμετοχής μας μέσα από νέες πρωτοβουλίες, που να εξασφαλίζουν τη δυνατότητα να προωθούνται και να υλοποιούνται ενέργειες από όλους μας!
Ως ενεργοί πολίτες μπορούμε οργανώσουμε την παρέμβασή μας μέσα από κοινωνικούς, αναπτυξιακούς και επιστημονικούς φορείς, αλλά και «κινήσεις πολιτών», ώστε η διαχείριση των δημοτικών υποθέσεων στο νέο Δήμο Λέσβου να οδηγεί στην αξιοποίηση των ευκαιριών για το καλό όλων και στην επίλυση των προβλημάτων, και όχι στη μεγιστοποίησή τους και στην απώλεια των ευκαιριών!
Και μια τέτοια ευκαιρία - που κινδυνεύει να μείνει αναξιοποίητη - είναι οι αναπτυξιακές δυνατότητες που μας προσφέρει ο «Καλλικράτης», εφόσον αξιοποιηθούν με σωστό τρόπο.
Διάλογος για το Δήμο Λέσβου
Σήμερα που έχει εκλείψει από τη δημόσια συζήτηση το άγχος της εκλογής των υποψηφίων, είναι καιρός να προκληθεί ένας ουσιαστικός, νηφάλιος διάλογος γύρω από τη μεγάλη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη». Την θεσμική μεταρρύθμιση που αδικήθηκε κατάφορα σε όλη την προεκλογική περίοδο, καθώς ούτε συζητήθηκαν ούτε αναδείχθηκαν με επιχειρήματα οι θετικές του πλευρές και οι όποιες αδυναμίες του.
Με ευκολία -και προσβλέποντας στο θυμικό των ψηφοφόρων- έκαναν σημαία την αντίθεση στο χωροταξικό των νέων δήμων, χωρίς όμως να θεμελιώσουν με επιχειρήματα τους ουσιαστικούς λόγους για τους οποίους αντιτίθενται στον ενιαίο Δήμο Λέσβου -εκείνοι που θα κληθούν από τις θέσεις της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης να τον διοικήσουν!
Ποια είναι άραγε τα πλεονεκτήματα ή τα μειονεκτήματα του ενιαίου Δήμου Λέσβου - αναπτυξιακά, κοινωνικά, διοικητικά ή άλλα - και γιατί υπονομεύεται, πριν καν την εφαρμογή του το εγχείρημα της λειτουργίας του Δήμου Λέσβου, με την εξαγγελία άκαιρων δημοψηφισμάτων χωρίς καμμιά ουσιαστική συζήτηση στις τοπικές κοινωνίες του νησιού μας;
Τι μπορεί με σοβαρότητα να αντιτάξει κανείς στο επιχείρημα ότι το κάθε νησί - η πλήρης χωροταξική ενότητα, όπως δέχεται η επιστήμη - απαιτεί ένα ενιαίο επίπεδο διοίκησης, που να υπηρετεί την αυτονομία του (και όσοι, βέβαια, επιχειρηματολογούν συγκρίνοντας τη Λέσβο με την Κρήτη με τους πολλούς δήμους, λησμονούν ότι εκεί το ενιαίο επίπεδο διοίκησης και αποφάσεων για το νησί είναι η περιφέρεια);
Βοηθά, αλήθεια, την εξυπηρέτηση του πολίτη η πρόταση για τρεις δήμους ή τρία διοικητικά κέντρα; Δε βοηθάει πολύ περισσότερο η ουσιαστική αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων στις 23 Δημοτικές Κοινότητες και στις 50 Τοπικές Κοινότητες; Δε θα είναι πολύ αποτελεσματικότερη η άμεση αντιμετώπιση των τοπικών προβλημάτων που ταλανίζουν τους κατοίκους των οικισμών της Λέσβου;
Δεν εξυπηρετεί την αποτελεσματική υλοποίηση των έργων υποδομής η δημιουργία μιας εύρωστης και αποτελεσματικής ενιαίας τεχνικής υπηρεσίας, που θα αναλάβει τη μελέτη και επίβλεψη κατασκευής του συνόλου των έργων υποδομής; Είναι προτιμότερη η διάσπαση σε μια στελεχωμένη υπηρεσία που θα καλύπτει το ανατολικό τμήμα της Λέσβου και δύο υποστελεχωμένες υπηρεσίες οι οποίες θα αδυνατούν στοιχειωδώς να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις υλοποίησης έργων - όπως συμβαίνει σήμερα στους μικρούς δήμους;
Υπηρετεί την αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων, τη διαχείριση των υδρευτικών πόρων και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος ο ενιαίος δήμος ή το σημερινό καθεστώς, που αδυνατεί να λειτουργήσει ο κεντρικός ΧΥΤΑ, καθώς ο μεγαλύτερος οφειλέτης του αρνείται πεισματικά να καταβάλει τα ανταποδοτικά τέλη που εισπράττει από τους δημότες του;
Υπηρετεί την αποτελεσματική προβολή της Λέσβου και την ανάπτυξη του τουρισμού στο νησί - που αποτελεί μια βιομηχανία άμεσης απόδοσης, ιδιαίτερα πολύτιμη σε συνθήκες κρίσης - η πολυδιάσπαση των διαθέσιμων πόρων όπως γίνεται έως σήμερα;
Να αναλάβουμε δράση
Είναι καιρός να αναλάβουμε ενεργή δράση, με ιδέες και συγκεκριμένες προτάσεις για υλοποίηση πρωτοβουλιών, που θα συμβάλλουν σε μια καλύτερη προοπτική για το νησί μας.
Είναι καιρός ως ενεργοί πολίτες να οργανώσουμε έναν ουσιαστικό διάλογο για τα προβλήματα του τόπου μας και να αναλάβουμε πρωτοβουλίες που θα βοηθήσουν να προχωρήσουμε μπροστά, δημιουργώντας προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της Λέσβου και την κοινωνική συνοχή.
Σε αυτή την κατεύθυνση ελπίζουμε να συναντηθούμε ενεργοί πολίτες και συλλογικότητες που εκφράζουν μια προοδευτική και οικολογική οπτική για το νησί μας και την ανάπτυξή του, κάθε πολίτης που αγαπάει τη Λέσβο και κάθε νέος άνθρωπος που ασφυκτιά απ’ το σημερινό σύστημα και αποξενώνεται από τη συμμετοχή στα κοινά. Υπόσχομαι σε όλους ότι άμεσα θα συμβάλω στην ανάληψη πρωτοβουλίας για τη συγκρότηση μιας μεγάλης κίνησης πολιτών, που θα στοχεύει να ενώσει τις τοπικές κοινωνίες όλων των πόλεων και των χωριών της Λέσβου μας και θα εκφράζει μια ισχυρή κοινωνική δυναμική, θα αξιοποιεί και θα προβάλλει κάθε δημιουργική πρόταση και θα στοχεύει στην προσφορά και την αλληλεγγύη.
* Ο Νίκος Ζούρος είναι αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου.