Το άγρυπνο μάτι της Σαμαριάς

01/07/2012 - 05:56
Παρακολούθηση επί 24ωρης βάσης και σε πραγματικό χρόνο υπόσχεται το πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα σύστημα που έχει τοποθετηθεί από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Κρήτης στο φαράγγι της Σαμαριάς.
Παρακολούθηση επί 24ωρης βάσης και σε πραγματικό χρόνο υπόσχεται το πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα σύστημα που έχει τοποθετηθεί από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Κρήτης στο φαράγγι της Σαμαριάς. Στόχος είναι η αποτελεσματικότερη πρόληψη, ο έλεγχος και η καταστολή των δασικών πυρκαγιών - έτσι ώστε να μη θρηνήσουμε ένα ακόμα μοναδικό οικοσύστημα, όπως συνέβη πέρυσι με την Πρέβελη.
Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό εργαλείο, το οποίο αποτελείται από ένα ασύρματο δίκτυο μεταφοράς δεδομένων σε υψηλές ταχύτητες. Το σύστημα, που είχε σχεδιαστεί από την προηγούμενη διοίκηση, προσφέρει εικόνα στιγμής, η οποία φτάνει ταυτόχρονα - μέσω ενός ασύρματου αυτόνομου τηλεματικού δικτύου εικονοληπτών - στο φορέα διαχείρισης Λευκών Ορέων, στο Δασαρχείο και την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Κρήτης, εξηγεί ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Απόστολος Βουλγαράκης.

Πυρανίχνευση

Το έργο παραλήφθηκε το Δεκέμβριο του 2009 και λειτουργεί από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου τού 2010. Το ένα κομμάτι του αφορά στην πυρανίχνευση: για το σκοπό αυτό, έχουν τοποθετηθεί πέντε κάμερες περιμετρικά και μέσα στον Εθνικό Δρυμό.
Ειδικά στο φαράγγι, οι κάμερες έχουν μπει σε τρία σημεία και παρακολουθούνται όλο το 24ωρο επί επτά ημέρες την εβδομάδα, μόνο όμως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. «Θα θέλαμε να επεκτείναμε τη λειτουργία του συστήματος και κατά τον υπόλοιπο χρόνο, καθώς και να το τοποθετήσουμε και σε άλλα περάσματα του Νομού Χανίων. Δυστυχώς, όμως, δεν έχουμε τη δυνατότητα λόγω ελλείψεων σε ανθρώπινο δυναμικό και πόρους», τονίζει ο Απ. Βουλγαράκης.
Το δεύτερο τμήμα του συστήματος περιλαμβάνει πέντε μετεωρολογικούς σταθμούς, οι οποίοι αποστέλλουν σε πραγματικό χρόνο τις μετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή.
Για την καλύτερη λειτουργία του, δημιουργήθηκε ένα αναλυτικό ψηφιακό υπόβαθρο όλης της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, συνολικής έκτασης 2.377.000 στρεμμάτων, στο οποίο θα απεικονίζονται παντός είδους στοιχεία (οδικό δίκτυο, χρήσεις γης, γεωλογικές πληροφορίες).
Το συγκεκριμένο σύστημα, το κόστος του οποίου ανέρχεται στα 700.000 ευρώ, χρησιμοποιείται σε πολλές χώρες της Ευρώπης, ωστόσο, όπως σημειώνει ο Απ. Βουλγαράκης, είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται στην Ελλάδα.

Θωράκιση

Ούτως ή άλλως, διευκρινίζει ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης, φέτος έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη θωράκιση του δρυμού από πιθανή πυρκαγιά. «Οι κρουνοί λειτουργούν, υπάρχει επαρκές προσωπικό για τη φύλαξη, ενώ διαθέτουμε ελικόπτερο για εναέρια παρακολούθηση.» Σημαντικό ρόλο παίζουν και οι ομάδες εθελοντών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.
Πηγή: real.gr

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey