Μέσα Ιουλίου διαβεβαιώνει το αρμόδιο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού πως θα λειτουργήσει η εδώ και πέντε χρόνια έτοιμη, αλλά κλειστή, μαρίνα Μυτιλήνης. Κι αυτό θα επιτευχθεί από εξαμελές κλιμάκιο του ΕΟΤ και της ΕΤΑ που σπεύδει στο νησί, για να παραλάβει το έργο και να προετοιμάσει τη λειτουργία της μαρίνας.
Μέσα Ιουλίου διαβεβαιώνει το αρμόδιο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού πως θα λειτουργήσει η εδώ και πέντε χρόνια έτοιμη, αλλά κλειστή, μαρίνα Μυτιλήνης. Κι αυτό θα επιτευχθεί από εξαμελές κλιμάκιο του ΕΟΤ και της ΕΤΑ που σπεύδει στο νησί, όπως τουλάχιστον το υπουργείο ενημέρωσε τον υφυπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, για να παραλάβει το έργο και να προετοιμάσει τη λειτουργία της μαρίνας. Το κατά πόσο βέβαια είναι εφικτό μια υποδομή, που έως πρόσφατα δεν είχε νερό και ρεύμα εξ αιτίας των απλήρωτων λογαριασμών, μέσα σε ένα 20ήμερο από σήμερα να εξοπλιστεί και να στελεχωθεί για να υποδεχθεί τουριστικά σκάφη, θα φανεί στην πράξη. Που μακάρι - αλλά μάλλον δύσκολο - να διαψευσθούν οι όποιοι ενδοιασμοί γεννώνται από τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού ότι επίκειται η λειτουργία του έργου.
Απ’ την αρχή του χρόνου υπήρξαν παρεμβάσεις του Νίκου Σηφουνάκη στον υπουργό Πολιτισμού, Παύλο Γερουλάνο, όπως και επαφές του δημάρχου Μυτιλήνης, Νάσου Γιακαλή, με το γενικό γραμματέα του ΕΟΤ, Γιώργο Πουσσαίο. Το τελευταίο διάστημα με τον κ. Πουσσαίο για το θέμα της μαρίνας Μυτιλήνης υπήρξαν και συναντήσεις της γενικής γραμματέα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Σοφίας Θεολογίτου.
Λίγο μετά το Πάσχα θυμίζουμε ότι υπήρξε και ανακοίνωση απ’ τον κ. Σηφουνάκη, σύμφωνα με την οποία προωθείται ρύθμιση (τροπολογία σε άλλο νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού, που είχε κατατεθεί προς ψήφιση), ώστε να υπάρξει η δυνατότητα άμεσης λειτουργίας της μαρίνας Μυτιλήνης με τη συμμετοχή και του δήμου Μυτιλήνης, προκειμένου να ανοίξει ο τουριστικός λιμένας προσωρινά, μέχρι δηλαδή να υπάρξει διαδικασία διεθνούς διαγωνισμού για την οριστική ανάθεσή του.
Στο μεταξύ, όπως είχε δημοσιεύσει πρωτοσέλιδα το «Ε», η μονάδα είχε αφεθεί σε εγκατάλειψη με απλήρωτους τους λογαριασμούς ύδρευσης και ηλεκτροδότησης - και μάλιστα με απόφαση της ΔΕΥΑΜ αποκαταστάθηκε η υδροδότηση δίχως να πληρωθεί, για να ποτίζονται τα φυτά.
Κλιμάκιο απ’ την Αθήνα
Τις προηγούμενες μέρες υπήρξε η πληροφορία πως σε συνεννόηση του ΕΟΤ με την Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ - πρώην Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων που έχει στην εκμετάλλευσή της και πολλές μαρίνες) θα επιδιωχθεί να λειτουργήσει άμεσα η μαρίνα. Την πληροφορία αυτή, παρ’ ότι επιδιώξαμε, δεν κατέστη δυνατόν να επιβεβαιώσουμε ούτε απ’ τον ΕΟΤ και το γραφείο του κ. Πουσσαίου, ούτε απ’ το γραφείο του διευθύνοντα συμβούλου της ΕΤΑ, Μανώλη Γιαννουλάκη.
Χθες όμως, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, το υπουργείο Πολιτισμού - Τουρισμού ενημέρωσε τον κ. Ν. Σηφουνάκη ότι «κλιμάκιο ειδικών στη λειτουργία και εκμετάλλευση τουριστικών μαρινών εγκαθίσταται στη Μυτιλήνη, προκειμένου να προετοιμάσει και να αναλάβει τη λειτουργία της μαρίνας Μυτιλήνης μέχρι τα μέσα Ιουλίου».
Ταυτόχρονα θα προετοιμασθεί, όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση του κ. Σηφουνάκη, «η δημόσια διακήρυξη, σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να αναδειχθεί ο ανάδοχος της μακρόχρονης λειτουργίας της».
Το κλιμάκιο αποτελείται από τρεις ειδικούς του ΕΟΤ και τρεις της ΕΤΑ και μεταξύ των άλλων «θα μεριμνήσει για την προμήθεια και εγκατάσταση του αναγκαίου εξοπλισμού σ’ όλους τους χώρους της μαρίνας (γραφείων, εστιατορίων-μπαρ, ιατρείου, χώρων εξυπηρέτησης κοινού, σκαφών) κ.ά., καθώς και τη διοίκησή της, αφού προηγουμένως μεριμνήσει για την οριστική παραλαβή του έργου».
Αν το έργο του κλιμακίου ευδοκιμήσει, τότε θα έχει χαθεί μόνο το μισό καλοκαίρι του 2010 για τη λειτουργία της μαρίνας, όσο δύσκολο κι αν είναι δίχως την απαιτούμενη προβολή σε διεθνές επίπεδο να προσελκύσει άμεσα πελάτες και σκάφη για το υπόλοιπο μισό καλοκαίρι.