Ο Ροβήρος Μανθούλης έγραψε ένα ιστορικό χρονολόγιο, το οποίο περιλαμβάνει όλα τα καταγεγραμμένα γεγονότα της ελληνικής αρχαιότητας. Αυτός ο εύχρηστος τόμος συνοψίζει την πιο πολύτιμη ιστορία της ανθρωπότητας.
Ροβήρος Μανθούλης
Εκδόσεις Εξάντας
Αθήνα 2010, σελ. 314
Ο Ροβήρος Μανθούλης έγραψε ένα ιστορικό χρονολόγιο, το οποίο περιλαμβάνει όλα τα καταγεγραμμένα γεγονότα της ελληνικής αρχαιότητας. Αυτός ο εύχρηστος τόμος συνοψίζει την πιο πολύτιμη ιστορία της ανθρωπότητας. Η μεγάλη του προσφορά, πέρα από τη χρηστικότητά του, έγκειται στο γεγονός ότι με τη χρονολογική παράθεση των γεγονότων ο μη ειδικός αναγνώστης ξεχωρίζει και ταυτόχρονα κατανοεί τις συγκεχυμένες περιόδους μιας γενικής εικόνας που πιθανόν να έχει για την αρχαιότητα. Δηλαδή συνειδητοποιεί ότι τον Όμηρο από τον Πλάτωνα τον χωρίζουν πάνω - κάτω τέσσερις αιώνες, ότι μετά από πολέμους ακολουθούν κοινωνικές εξελίξεις, δημιουργούνται καλλιτεχνικά ρεύματα, ότι γενικά ο κόσμος αλλάζει πρόσωπο στη διάρκεια μιας χρονολογημένης εξέλιξης. Παρακολουθεί τι σημαίνει η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων του Κλεισθένη, κάτω από ποιες συνθήκες αναδύθηκαν πρόσωπα που καθόρισαν με την παρουσία τους την εποχή τους, αλλά και ολόκληρη τη μελλοντική πορεία της ανθρωπότητας. Συνοψίζοντας την αρχαιότητα στο σύνολο των ιστορικών της γεγονότων σε 314 σελίδες, ο Μανθούλης προσφέρει στον αναγνώστη του τη δυνατότητα των πολλαπλών χρήσεων, πολύτιμων και στοιχισμένων, γενικών αλλά και ουσιαστικών περιστατικών του αρχαίου ελληνικού κόσμου, του οποίου την πορεία καταγράφει βήμα προς βήμα. Ωστόσο, πέρα από τις σύντομες αλλά ακριβέστατες πληροφορίες, ο συγγραφέας αναλύει όλα ία σημαντικά γεγονότα αυτής της γοητευτικής περιόδου, η οποία καθόρισε αυτό που γνωρίζουμε ως δυτικό πολιτισμό. Μέσα σ’ αυτό το πολύ έξυπνο και ουσιαστικό ιστορικό χρονολόγιο περικλείεται ένας ολόκληρος λαμπρός κόσμος, σε όλο του το μεγαλείο!
Γράφει ο συγγραφέας: «Το βιβλίο αυτό το έψαχνα χρόνια, σα βοήθημα για τις ταινίες και τα διάφορα γραφτά μου, και δεν το ‘βρισκα πουθενά. Να έχω, σε έναν ελαφρύ εύχρηστο τόμο, όλα όσα μου χρειάζονταν ή μου έλειπαν για τη δουλειά μου. Τα ζητούμενα για μένα ήταν δύο. Πρώτον, ένα βιβλίο στο οποίο να χωράει μια ολόκληρη βιβλιοθήκη ή μια ολόκληρη εγκυκλοπαίδεια. Δεύτερον (αυτό που δε μας μαθαίνουν ποτέ), μια ιστορία χρονολογική, έτσι που να έχουμε μια εικόνα της και συνολική και εξηγήσιμη. Γιατί συχνότατα το ένα γεγονός είναι καθοριστικό του επόμενου.»