Πολιτικό Τραβέρσο στην Ύστερη Μεταπολίτευση

01/07/2012 - 05:56
Στο παρόν βιβλίο ο Πέτρος Παπασαραντόπουλος συγκέντρωσε μια σειρά κειμένων του που έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες και περιοδικά, έχουν παρουσιασθεί σε εκδηλώσεις, έχουν εκφωνηθεί στο ραδιόφωνο. Επίσης περιλαμβάνονται και μερικά αδημοσίευτα.
Πέτρος Παπασαραντόπουλος
Πρόλογος: Γιάννης Βούλγαρης
Εκδόσεις Επίκεντρο
Αθήνα 2010, σελ. 288


Ο Πέτρος Παπασαραντόπουλος γεννήθηκε το 1955 στην Καλαμάτα. Σπούδασε χημικός μηχανικός. Υπήρξε μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου του «Ρήγα Φεραίου». Εργάστηκε ως δημοσιογράφος στις εφημερίδες «Αυγή», «Εγνατία», «Θεσσαλονίκη» και στο περιοδικό «Αντί». Ιδρυτής του εκδοτικού οίκου «Παρατηρητής», διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού της Θεσσαλονίκης «Ράδιο Παρατηρητής» και του λογοτεχνικού περιοδικού «Παρατηρητής» και υπεύθυνος εκδόσεων στον εκδοτικό οίκο «Επίκεντρο».
Στο παρόν βιβλίο συγκέντρωσε μια σειρά κειμένων του που έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες και περιοδικά, έχουν παρουσιασθεί σε εκδηλώσεις, έχουν εκφωνηθεί στο ραδιόφωνο. Επίσης περιλαμβάνονται και μερικά αδημοσίευτα. Καλύπτουν μια περίοδο 20 περίπου χρόνων, 1989 - 2010, και έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό τους ότι βρίσκονται στον αντίποδα των ιδεών και των απόψεων που κυριάρχησαν στην ελληνική κοινωνία κατά την περίοδο της Ύστερης Μεταπολίτευσης. Πρόκειται για πολιτικά δοκίμια, στα οποία με αφορμή γεγονότα ή καταστάσεις της επικαιρότητας διατυπώνονται ευρύτερες σκέψεις, διαπιστώσεις και προτάσεις.

«... η πολιτική παράδοση στην οποία εντάσσεται ο συγγραφέας συνιστούσε μια διαφορετική εκδοχή της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, εν πολλοίς μια χαμένη δυνατότητα ως προς το παρελθόν, αλλά μια ελπίδα για το μέλλον, για να βγει η πατρίδα μας από το σημερινό αδιέξοδο. Στην παρούσα λοιπόν συγκυρία, το πολιτικό τραβέρσο δεν αρμενίζει μόνο κόντρα στην “ύστερη μεταπολίτευση”, αλλά κόντρα στην Ελλάδα της χρεωκοπίας.
Ο Πέτρος Παπασαραντόπουλος εικονογραφεί τη διττή προοπτική της χώρας καταφεύγοντας στον Ιανό. Η Ελλάδα σαν άλλος Ιανός έχει δύο πρόσωπα “του συντηρητισμού και του αναχρονισμού” από τη μία, της δημοκρατικής, ορθολογικής και εξωστρεφούς κουλτούρας από την άλλη. Από την αντιπαράθεση των δύο εξαρτάται η εθνική προοπτική. Ο συγγραφέας, όμως, αυξάνει στο μέγιστο την ένταση: σε περιόδους όξυνσης τα δύο πρόσωπα, οι δύο Ελλάδες, συγκρούονται με όρους “πολιτισμικού πολέμου” (cultural war) και όχι απλής ιδεολογικοπολιτικής αντιπαράθεσης...», γράφει ο Γιάννης Βούλγαρης, καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στην εισαγωγή του.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey