Προβολή σε χιλιάδες εκπροσώπους κρατών

01/07/2012 - 05:56
Στην 36η γενική συνέλευση της UNESCO και στην παράλληλη μεγάλη έκθεση «Open UNESCO», που πραγματοποιείται τις μέρες αυτές στο Παρίσι, παρουσιάστηκε το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου.
Παρουσίαση του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στην 26η γενική συνέλευση της UNSECO

Στην 36η γενική συνέλευση της UNESCO και στην παράλληλη μεγάλη έκθεση «Open UNESCO», που πραγματοποιείται τις μέρες αυτές στο Παρίσι, παρουσιάστηκε το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου. Η προβολή του γεωλογικού μνημείου του νησιού στη συγκεκριμένη διοργάνωση από τον αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου Νίκου Ζούρου έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς συμμετέχουν σ’ αυτήν πολλές χιλιάδες αντιπροσώπων από 193 συνολικά κράτη-μέλη, διεθνείς οργανισμούς και κυβερνητικές οργανώσεις, που από κοινού εξέδωσαν την περασμένη Πέμπτη ομόφωνο ψήφισμα για τα γεωπάρκα. Εξ ίσου σημαντική είναι και η συζήτηση που είχε ο κ. Ζούρος με μέλη της αντιπροσωπείας της Κίνας ως προς τη δυνατότητα συνεργασίας σε επίπεδο χωρών.

Οι εργασίες της 36ης γενικής συνέλευσης της UNESCO ξεκίνησαν στις 25 Οκτωβρίου και πρόκειται να διαρκέσουν μέχρι και την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου. Στόχος της συνέλευσης είναι να αποφασιστούν οι στρατηγικές και το πρόγραμμα δράσης στους τομείς της εκπαίδευσης, των επιστημών, του πολιτισμού και της επικοινωνίας, που αποτελούν τους τέσσερις κύριους τομείς δράσης του διεθνούς οργανισμού, αλλά και οι μεγάλες πρωτοβουλίες που πρόκειται να αναληφθούν από την UNESCO μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
Η συζήτηση του προγράμματος δράσης στον τομέα των επιστημών ολοκληρώθηκε την προηγούμενη Πέμπτη. Την ίδια ημέρα, μετά από έντονες διαπραγματεύσεις και ανταλλαγή απόψεων, εγκρίθηκε ομόφωνα το ψήφισμα για τα γεωπάρκα, που είχε εισηγηθεί η Εκτελεστική Επιτροπή. Η Ελλάδα ήταν ανάμεσα στις χώρες που υποστήριξαν θερμά το σχέδιο απόφασης, που ζητά από την UNESCO την ενίσχυση της υποστήριξης του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων και την αναβάθμιση της λειτουργίας και της ανάπτυξης αυτών, μαζί με χώρες όπως η Ιρλανδία, η Χιλή, η Πολωνία, οι ΗΠΑ, η Ιταλία, η Κένυα, η Ουρουγουάη, το Βιετνάμ, η Αργεντινή, η Μαλαισία, η Κίνα κ.ά..

Η ομιλία του κ. Ζούρου
Στην ελληνική αντιπροσωπεία συμμετείχε και ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου Νίκος Ζούρος. Στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης, ο ίδιος παρουσίασε τις δράσεις του τομέα των επιστημών, ενώ ήταν ένας από τους κύριους ομιλητές στην ειδική συνεδρία για τον καθορισμό της πολιτικής του διεθνούς οργανισμού στον τομέα των γεωπάρκων, με την ιδιότητα του συντονιστή του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων.
Στο πλαίσιο των τριών συνολικά εισηγήσεών του, ο κ. Ζούρος επεσήμανε τη συνεχή υποστήριξη της UNESCO τα τελευταία 10 χρόνια για την ίδρυση και λειτουργία γεωπάρκων, που είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία του Παγκόσμιου Δικτύου, το οποίο περιλαμβάνει 87 γεωπάρκα, από 72 χώρες όλου του κόσμου. Το Απολιθωμένο Δάσος είναι, άλλωστε, ένα από τέσσερα γεωπάρκα που έχουν αναγνωριστεί στον ελλαδικό χώρο.
Όπως τόνισε ο ίδιος, μέσα από τη δημιουργία και λειτουργία των γεωπάρκων ενθαρρύνονται οι τοπικές αρχές και φορείς από όλο τον κόσμο να διατηρήσουν την ποικιλομορφία του βιοτικού και αβιοτικού περιβάλλοντος, εξασφαλίζοντας τη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων και την οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, μέσω της αξιοποίησης της μοναδικής τους κληρονομιάς και ταυτότητας.
Ο κ. Ζούρος αναφέρθηκε επίσης στους τομείς όπου δίνει έμφαση το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων, αλλά και στις κύριες προτεραιότητες δράσης τής UNESCO που υπηρετούνται από τα γεωπάρκα, μεταξύ των οποίων η περιβαλλοντική εκπαίδευση, η βιώσιμη τοπική ανάπτυξη και η απασχόληση και κατάρτιση νέων, αλλά και στην έμφαση που δίνεται στην ποιότητα των υποδομών και των παρεχόμενων υπηρεσιών. Εξέφρασε, τέλος, τις ελπίδες για περαιτέρω πρόοδο στο ρόλο τής UNESCO σχετικά με τα γεωπάρκα, καθώς και για την ενίσχυση της υπάρχουσας συνεργασίας μεταξύ τής UNESCO και του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων.


Ο Νίκος Ζούρος  (πάνω) παρουσίασε το Απολιθωμένο Δάσος στη γενική συνέλευση της UNESCO

Και συζητήσεις με την Κίνα…
«Είναι πολύ σημαντικό το ότι για πρώτη φορά υπήρξε σε αυτό το επίπεδο συζήτηση από την UNESCO για τα γεωπάρκα», είπε μιλώντας στο «Ε» ο κ. Ζούρος. «Την πρόταση υποστήριξαν ακόμη και χώρες που δεν έχουν γεωπάρκα, όπως οι ΗΠΑ, ενώ χώρες της Αφρικής έκριναν την πρόταση ως λύση για πολλά προβλήματα, καθώς είναι μία από τις λίγες πρωτοβουλίες τής UNESCO που ξεκινάει από τα κάτω προς τα πάνω, και για το λόγο αυτό αναμένεται να έχει θετικά τελικά αποτελέσματα. Όσον αφορά στο Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου, θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά παραδείγματα, σε παγκόσμιο επίπεδο, όπου η ανάδειξη φυσικών μνημείων έχει βοηθήσει στην ανάδειξη μιας ολόκληρης περιοχής, αφού συνδυάζει το γεωλογικό με το φυσικό και πολιτισμικό ενδιαφέρον και δίνει στον επισκέπτη μια συνολική εμπειρία από την περιοχή.»
Δεν είναι τυχαίο, ίσως, το ότι μέσω συζήτησης που είχε ο τελευταίος με την κινεζική αντιπροσωπεία, εξετάστηκε η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συνεργασία των δύο μερών στον τομέα της εκπαίδευσης.
«Ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για το συγκεκριμένο τομέα, τους ενδιαφέρει συγκεκριμένα η εκπαίδευση του προσωπικού, που είναι κάτι στο οποίο εμείς έχουμε ιδιαίτερη εμπειρία.»

… και στην έκθεση «Open UNESCO»
Παράλληλα με τις εργασίες της Γενικής Διάσκεψης, εγκαινιάστηκε, από τη γενική διευθύντρια της UNESCO, I. Bokova, και η μεγάλη έκθεση «Open UNESCO», στην οποία παρουσιάζεται ένα ευρύ φάσμα των προγραμμάτων και δραστηριοτήτων του οργανισμού. Το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου ήταν ανάμεσα στα Γεωπάρκα που παρουσιάστηκαν, μαζί με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς και τα Αποθέματα της Βιόσφαιρας.
Η παρουσίαση των τελευταίων γίνεται μέσα από κατασκευές, ντοκυμαντέρ, φωτογραφίες, δημοσιεύσεις, διαδραστικές εφαρμογές και κοινωνικά δίκτυα. Με τη χρήση ειδικών μεγάλων οθονών αφής, προβάλλονται διαδραστικοί παγκόσμιοι χάρτες με τις θέσεις των μνημείων και των γεωπάρκων, για κάθε μία από τις οποίες υπάρχει ενημερωτική πινακίδα με την ταυτότητα του μνημείου και τις γεωγραφικές συντεταγμένες του, καθώς και φωτογραφικό και πληροφοριακό υλικό. Τέλος, διατίθενται ενημερωτικά φυλλάδια για τα γεωπάρκα, χάρτες, καθώς και η τρίγλωσση έντυπη έκδοση «Γεωπάρκο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου».
Σύμφωνα με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, οι επισκέπτες της έκθεσης χρησιμοποιούσαν με ευκολία τους αναβαθμισμένους διαδραστικούς παγκόσμιους χάρτες με τις θέσεις των μνημείων και αναζητούσαν πληροφορίες για το Απολιθωμένο Δάσος και τα υπόλοιπα γεωπάρκα τής UNESCO, ενώ τα σχετικά φυλλάδια έγιναν ανάρπαστα.
Η έκθεση είναι ανοιχτή για τους επισήμους, τα μέλη των αντιπροσωπειών της γενικής συνέλευσης και τα στελέχη τής UNESCO, ενώ η λειτουργία της θα παρατεθεί και μετά το τέλος της Γενικής Διάσκεψης. Έτσι, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους θα προβάλλονται το Απολιθωμένο Δάσος και η Λέσβος σε όλους τους επισκέπτες του κτηρίου τής UNESCO.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey