Aρνητικό οιωνό για ένα «θερμό» καλοκαίρι αποτελεί η πρώτη δασική φωτιά φέτος, που ξέσπασε πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, στην περιοχή της Αγιάσου. Η φωτιά εκδηλώθηκε σε δύσβατο σημείο και το έργο της κατάσβεσης ήταν αρκετά δύσκολο.
Aρνητικό οιωνό για ένα «θερμό» καλοκαίρι αποτελεί η πρώτη δασική φωτιά φέτος, που ξέσπασε πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, στην περιοχή της Αγιάσου. Η φωτιά εκδηλώθηκε σε δύσβατο σημείο και το έργο της κατάσβεσης ήταν αρκετά δύσκολο γι’ αυτό και επιστρατεύθηκαν και δυο αεροσκάφη από τη Θεσσαλονίκη. Την ενίσχυση των εναέριων μέσων δασοπυρόσβεσης ζήτησε με επιστολή του προς τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, Αθανάσιο Κοντοκώστα, ο νομάρχης Παύλος Βογιατζής.
Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε την Παρασκευή στις 12:30 το μεσημέρι, σε δασική έκταση, στην περιοχή «Ρέμα Στρογγυλού» στην Αγιάσο. Επρόκειτο για μια έρπουσα πυρκαγιά που έκαψε συνολικά 25 στρέμματα περίπου, με θάμνους και πευκοβελόνες, χωρίς να κάψει ευτυχώς δέντρα. Στην αντιμετώπιση του συμβάντος πήρε μέρος μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής, δέκα οχήματα με 60 περίπου πυροσβέστες σε πεζοπόρα τμήματα, καθώς λόγω του δύσβατου της περιοχής ήταν πολύ δύσκολη η προσέγγιση στο σημείο της φωτιάς. Στο έργο της κατάσβεσης συνέβαλαν και εποχικοί υπάλληλοι των πυροσβεστικών κλιμακίων Καλλονής και Αγιάσου, ενώ ζητήθηκε η συνδρομή δυο αεροσκαφών CL-415 από τη Θεσσαλονίκη.
Επικίνδυνο… καλοκαίρι
Το θέμα του συντονισμού και της συνεργασίας όλων των αρμόδιων υπηρεσιών για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών εν όψει της έναρξης της νέας αντιπυρικής περιόδου από την 1η Μαΐου, απασχόλησε συνεδρίαση του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου τη Δευτέρα το πρωί. Κοινή διαπίστωση όλων ήταν ότι φέτος ο κίνδυνος πυρκαγιάς γίνεται ακόμη μεγαλύτερος λόγω της πυκνής βλάστησης που έχει δημιουργηθεί από τις έντονες βροχοπτώσεις.
Ο νομάρχης Παύλος Βογιατζής, στην εισήγησή του, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι η φετινή αντιπυρική περίοδος θα είναι υψηλού κινδύνου και ζήτησε την όσο το δυνατόν καλύτερη εφαρμογή των μέτρων, που η κάθε υπηρεσία και φορέας είναι αρμόδια να υλοποιήσει.
Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε, μετά και τις εισηγήσεις των υπηρεσιακών παραγόντων, αποφασίστηκαν τα παρακάτω μέτρα:
Καθαρισμός, συντήρηση οδικού δικτύου εθνικού, επαρχιακού, δημοτικού, αγροτικού και κυρίως δασικού.
Καθαρισμός-συντήρηση των υδατοδεξαμενών.
Ακίνδυνη λειτουργία των χωματερών.
Κλάδεμα των δένδρων που έρχονται σε επαφή με τα ηλεκτροφόρα καλώδια.
Ενημέρωση-απαγόρευση αγροτικών και γεωργικών εργασιών που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά.
Οπτικός έλεγχος της νήσου Λέσβου από τα πυροφυλάκια, καθώς και από τα περίπολα τα οποία θα είναι επίγεια και εναέρια.
Ευαισθητοποίηση και συμμετοχή των πολιτών στη δασοπροστασία.
Ο νομάρχης επεσήμανε πως καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, και ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες, πρέπει να υπάρξει αυξημένη και συνεχής ετοιμότητα, κυρίως όταν οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την εκδήλωση και επέκταση πυρκαγιάς και ότι με την καλή συνεργασία και τις φιλότιμες και συντονισμένες προσπάθειες όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων, θα είναι εφικτή η αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και η μείωση των καταστροφών που προκαλούν.
Προετοιμάζονται και στη Λήμνο
Στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επαρχιακού Συμβουλίου οι φορείς της Λήμνου που συμμετέχουν στην εφαρμογή του σχεδίου «Ξενοκράτης», συνεδρίασαν υπό την προεδρία του έπαρχου Λήμνου, με τη συμμετοχή των δημάρχων του νησιού, του στρατιωτικού διοικητή και των άλλων εκπροσώπων των εμπλεκόμενων φορέων. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο έπαρχος Λήμνου, Δημήτρης Σάραγκας, αναφέρθηκε «στη μεγάλη σημασία αυτής της σύσκεψης, γιατί η ενημέρωση, η σωστή οργάνωση, η πληροφόρηση και η ετοιμότητα, είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών».
Εναέρια ενίσχυση… ζήτησε ο νομάρχης
Την ενίσχυση των εναέριων μέσων δασοπυρόσβεσης, πέρα των δυο PZL που εδρεύουν εδώ και χρόνια στη Μυτιλήνη, με ένα ακόμη αεροσκάφος τύπου PZL και με ένα ελικόπτερο, καθώς και την ενίσχυση των πυροσβεστικών οχημάτων, ζήτησε με επιστολή του στον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, Αθανάσιο Κοντοκώστα, ο νομάρχης Παύλος Βογιατζής. Στην επιστολή του ο νομάρχης επισημαίνει ιδιαίτερα τη διαπίστωση που έγινε στην πρόσφατη συνεδρίαση του ΣΝΟ για την ανάγκη ενίσχυσης των μέτρων δασοπροστασίας λόγω του υψηλού κινδύνου που δημιουργεί η πυκνή βλάστηση. Πέραν αυτού, σημειώνει ότι η Λέσβος είναι νησί που καλύπτεται από μεγάλες εκτάσεις δάσους τραχείας πεύκης και ελαιόδενδρα που αποτελούν την κύρια οικονομική πηγή του τόπου μας.
Και συνεχίζει: «Επιπλέον, η μεγάλη απόσταση του νησιού μας από την υπόλοιπη Ελλάδα καθιστά επιτακτική την ανάγκη της παρουσίας μέσων που θα μπορούν να αντιμετωπίσουν άμεσα μια πυρκαγιά, ώστε και να μην εξαπλωθεί αλλά και να σβηστεί έγκαιρα.»
Καταλήγοντας, ο κ. Βογιατζής ζητά για όλους τους παραπάνω λόγους, «την ενίσχυση των πυροσβεστικών υπηρεσιών της Λέσβου με πυροσβεστικά οχήματα, ενώ κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο να σταθμεύουν στο νησί μας τρία αεροσκάφη τύπου PZL αντί για δύο όπως κάθε χρόνο και ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο, το οποίο θα εξυπηρετήσει και ανάγκες στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου».