Ένα αφιέρωμα στη μνήμη του δασκάλου Μίλτου και του γιατρού Ιωάννη Κουντουρά διοργάνωσαν από κοινού προχθές Τετάρτη, στο γενέθλιο τόπο των δύο ανδρών, το Σκόπελο Γέρας, ο Φιλοτεχνικός Όμιλος Μυτιλήνης «Ο Θεόφιλος», ο Φιλοτεχνικός Όμιλος Χίου και ο δήμος Γέρας.
Ένα αφιέρωμα στη μνήμη του δασκάλου Μίλτου και του γιατρού Ιωάννη Κουντουρά διοργάνωσαν από κοινού προχθές Τετάρτη, στο γενέθλιο τόπο των δύο ανδρών, το Σκόπελο Γέρας, ο Φιλοτεχνικός Όμιλος Μυτιλήνης «Ο Θεόφιλος», ο Φιλοτεχνικός Όμιλος Χίου και ο δήμος Γέρας.
Στο πλαίσιο του αφιερώματος, ο Ραφαήλ Παπαδέλλης, κάνοντας μια ιστορική αναδρομή στην παιδαγωγική θεωρία πριν και μετά το 1821, μίλησε για τη ριζοσπαστικότητα του έργου του Μίλτου Κουντουρά, που χαρακτήριζε το σχολείο της ομάδας, τις συναντήσεις εκτός σχολικών ωρών και τις εξωσχολικές δραστηριότητες, αφού ο ίδιος ασφυκτιούσε από το πρόγραμμα μαθημάτων. Ο κ. Παπαδέλλης αναφέρθηκε στα πρωτοποριακά στοιχεία που εισήγαγε ο Μίλτος Κουντουράς στην εκπαιδευτική διαδικασία και είχαν ως σκοπό τη δόμηση ολοκληρωμένων ατόμων, ανάμεσα σε αυτά οι καλλιτεχνικές δραστηριότητες, καθώς και στη συμβολή του στο Διδασκαλείο Θηλέων Θεσσαλονίκης, με τον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης, τον εξοπλισμό του ιδρύματος με γραμμόφωνο που έπαιζε κλασσική μουσική. Καινοτομίες για τις οποίες κατηγορήθηκε ως «ανήθικος» και «άθεος» και απομακρύνθηκε από το Διδασκαλείο.
Από το προχθεσινό αφιέρωμα στο Μίλτο και Ιωάννη Κουντουρά
Με αναγνώσεις γραμμάτων
Μιλώντας για τον ίδιο, ο Αλφόνσος Δελής τον χαρακτήρισε ως «μαχητικό οραματιστή» και «άρχοντα των αισθημάτων», ενώ διάβασε αποσπάσματα γραμμάτων που ο Μίλτος Κουντουράς έστελνε στο μαθητή Αριστείδη Δελή, πατέρα του ιδίου, από τη Γερμανία και τη Χίο.
Ο Αριστείδης Καλάργαλης διάβασε επίσης δύο άγνωστα γραπτά του Μίλτου Κουντουρά, ένα πικραμένο γράμμα στο Στρατή Μυριβήλη μετά την απολογητική του έκθεση στο Διδασκαλείο Θηλέων, το οποίο ο δεύτερος δημοσίευσε με σχόλιά του, καθώς και μια συνέντευξή του μετά την επιστροφή του στη Μυτιλήνη, όπου κάνει κριτική για τα κτήρια των σχολείων.
Για το γιατρό Ιωάννη Κουντουρά μίλησε ο Ανδρέας Μιχαηλίδης, χαρακτηρίζοντάς τον «πρότυπο» για τους γιατρούς και κάνοντας αναφορά στη ζωή και το έργο του, καθώς και στη συνεισφορά του στους Βαλκανικούς Πολέμους στη Θεσσαλονίκη. Όπως ανέφερε, μάλιστα, τόσο ο Μίλτος όσο και ο Ιωάννης Κουντουράς ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του ΦΟ Χίου.
Τέλος, ο Μάκης Αξιώτης έκανε αναδρομή στην ιστορία του Σκοπέλου κατά τα χρόνια των δύο ανδρών, εστιάζοντας αρκετά στο θέμα της παιδείας σε σχέση με το «σήμερα».
Την εκδήλωση έκλεισε ο γιος του Μίλτου Κουντουρά, Λίνος, που διάβασε γράμματα του πατέρα του από τη Γερμανία προς τον παππού του, στα οποία έφερνε σε αντιπαράθεση την εξαθλίωση της χώρας όπου βρισκόταν με την ομορφιά της ζωής των απλών χωρικών της Λέσβου.