Με στόχο την ενίσχυση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων

01/07/2012 - 05:56
Η δημιουργία δικτύου προστασίας για όλες τις ομάδες του πληθυσμού που πλήττονται από την κρίση, καθώς και ένα πλαίσιο άσκησης της κοινωνικής πολιτικής, είναι οι βασικοί άξονες του προγράμματος της κίνησης πολιτών «Αλλαγή Πορείας».
Η άμεση δημιουργία δικτύου προστασίας για όλες τις ομάδες του πληθυσμού που πλήττονται περισσότερο από την κρίση, καθώς και ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο άσκησης της κοινωνικής πολιτικής με τη δημιουργία σχετικών δομών είναι οι βασικοί άξονες του προγράμματος κοινωνικής πολιτικής και πρόνοιας της κίνησης πολιτών «Αλλαγή Πορείας». Το τελευταίο παρουσιάστηκε σε κοινή συνέντευξη Τύπου, που έδωσαν χθες το μεσημέρι ο επικεφαλής της κίνησης, υποψήφιος δήμαρχος Λέσβου Γιώργος Πάλλης, ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Μιχάλης Ψημίτης και η νηπιαγωγός, φοιτήτρια στο ίδιο Τμήμα, Ανθή Καραγκελή.

Σύμφωνα με τον υποψήφιο δήμαρχο Γιώργο Πάλλη ανάμεσα στο ευρύ πρόγραμμα δράσεων που η κίνηση πολιτών «Αλλαγή Πορείας» προτίθεται να εφαρμόσει από 1ης Ιανουαρίου, περιλαμβάνονται ενέργειες όπως: η αξιολόγηση και τεκμηρίωση των κοινωνικών υπηρεσιών, η καλύτερη διαχείριση των εργαζομένων του νέου δήμου, η κινητοποίηση ομάδων πολιτών για τη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, τη φροντίδα των ηλικιωμένων, τη μέριμνα για τα σχολικά κτήρια, αλλά και προτάσεις για την ενίσχυση της οικονομίας με την ανάπτυξη του εσωτερικού εμπορίου, παρεμβάσεις στα θέματα των νέων και τις προοπτικές για την απασχόλησή τους, μεγαλύτερη κοινωνική ένταξη των μεταναστών κ.ά..

Αναδιανομή εισοδημάτων
«Ζητάμε από τους δημότες να ψηφίσουν τους υποψήφιους του συνδυασμού για να μπορεί να εφαρμοστεί για πρώτη φορά ένα αριστερό ριζοσπαστικό πρόγραμμα, με κοινωνικό περιεχόμενο», είπε κατά την εισαγωγή του στο πρόγραμμα ο κ. Ψημίτης.
Όπως ανέφερε, στόχος του προγράμματος είναι ένα ελάχιστο εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα, όχι απαραίτητα οικονομικό, αλλά ακόμη και υπηρεσίες, κοινωνική μέριμνα κ.ά., χωρίς ωστόσο να χαρακτηρίζεται πλέον από τις μέχρι τώρα «πελατειακές εξαρτήσεις», όπως είπε χαρακτηριστικά, αλλά με την έννοια του κοινωνικού δικαιώματος.
Ο ίδιος εξήγησε ότι αυτό θα επιτευχθεί αφενός μέσω εσωτερικών διεργασιών στον ίδιο το δήμο και αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών του, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στα σημερινά δεδομένα (περιορισμός δαπανών, αξιοποίηση των εργαζομένων, παύση των εξωτερικών εργολαβιών κ.ά.), αφετέρου μέσω μεταβιβαστικών πληρωμών, που θα προέλθουν από αναδιανομή των εισοδημάτων, με σκοπό την άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και τη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Συγκεκριμένα, το τελευταίο προβλέπει ένα σύστημα δημοτικών τελών που θα αποσπά πόρους από όσους έχουν υψηλά εισοδήματα ή εκμεταλλεύονται τους δημόσιους χώρους και θα τους αναδιανέμει σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη.

Ίδρυση Δημοτικού Οργανισμού Κοινωνικής Παρέμβασης
«Μιλάμε για μια εξοικονόμηση πόρων και για ανταποδοτικούς πόρους, που θα πάνε στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και στις δομές που έχουν άμεσα ανάγκη», εξήγησε ο Γιώργος Πάλλης, ασκώντας παράλληλα κριτική στη μέχρι τώρα κοινωνική πολιτική των δήμων. «Προχωράμε άμεσα σε μια διαφορετική πολιτική, ώστε να εξασφαλίσουμε την καλύτερη κοινωνική χρηματοδότηση των υπηρεσιών του δήμου.»
Σε αυτό το πλαίσιο, προβλέπεται, σύμφωνα με τον ίδιο, η δημιουργία ενός Δημοτικού Οργανισμού Κοινωνικής Παρέμβασης, που, πέρα από την ενσωμάτωση ευάλωτων ομάδων, θα έχει ως αποστολή και στόχους το σχεδιασμό και την άσκηση προληπτικής κοινωνικής πολιτικής και πολιτικών για την αγωγή και την προαγωγή της υγείας, αλλά και την κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας. Ο ίδιος φορέας θα παρουσιάζει κάθε χρόνο ετήσια έκθεση της κοινωνικής κατάστασης και της «υγείας» του δήμου, θα ελέγχει τις υπηρεσίες και θα κάνει προτάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ θα είναι στελεχωμένος με μόνιμο προσωπικό, με πυρήνα τους σημερινούς εργαζόμενους στα διάφορα προγράμματα που ήδη υλοποιούν οι δήμοι - όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι» - και θα υποστηρίζεται από ένα δίκτυο εθελοντών.
Προβλέπονται, επιπλέον, η αξιοποίηση των ανεκμετάλλευτων κτηρίων και ιδρυμάτων του δήμου, η οικονομική ενίσχυση του εγχειρήματος μέσω της εκμίσθωσης δημοτικών κτηρίων σε ιδιώτες κ.ά..

Επιπλέον κοινωνικές υπηρεσίες
Μέσα στις άμεσες κοινωνικές υπηρεσίες για όσους έχουν ανάγκη, είναι και η εύρυθμη λειτουργία των παιδικών σταθμών και το «πάγωμα» αυξήσεων στα τροφεία, ενώ στις υπηρεσίες υγείας θα συγκροτηθούν σε κάθε πρώην καποδιστριακό δήμο «κοινωνικά πολυϊατρεία» για όλους ανεξαιρέτως τους κατοίκους, τα οποία θα υποστηρίζονται από δίκτυο εθελοντών και θα συμπληρώνονται από μια «παρακαταθήκη» φαρμάκων άμεσης ανάγκης.
Τέλος, η κίνηση προτίθεται να οργανώσει και μια σειρά από άλλες καινοτόμες πρωτοβουλίες αλληλεγγύης, όπως: ομάδες δίκαιου εμπορίου και δίκτυα μη εμπορευματικής ανταλλαγής προϊόντων και υπηρεσιών, συλλογικές κουζίνες και δράσεις συνεύρεσης των πολιτών και δωρεάν πρόσβαση των νέων, των ανέργων, των συνταξιούχων και των χαμηλόμισθων στις δημοτικές υποδομές υγείας, άθλησης και πολιτισμού και στις δημοτικές μεταφορικές υποδομές.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey