Χωρίς προηγούμενο η κοινωνική προσφορά του Αγιοπαρασκευώτη Εμμανουήλ Ζάχαρη και της συζύγου του. Του ανθρώπου που όλοι εξεπλάγησαν ευχάριστα όταν πριν χρόνια οικοδόμησε στον τόπο καταγωγής του το γνωστό υπερσύγχρονο Οίκο Ευγηρίας.
Χωρίς προηγούμενο η κοινωνική προσφορά του Αγιοπαρασκευώτη Εμμανουήλ Ζάχαρη και της συζύγου του. Του ανθρώπου που όλοι εξεπλάγησαν ευχάριστα όταν πριν χρόνια οικοδόμησε στον τόπο καταγωγής του το γνωστό υπερσύγχρονο Οίκο Ευγηρίας, στη μνήμη του πατέρα του, που συγκαταλεγόταν ανάμεσα στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες. Του άγνωστου εκείνου Ρωμιού από την Αγία Παρασκευή, που αρχικά εγκαταστάθηκε στο προάστιο Μέντφορντ της Βοστόνης, εργαζόμενος τότε ως λούστρος, ενώ αργότερα μετακόμισε στο Σικάγο όπου άνοιξε δικό του εστιατόριο.
Αυτήν τη φορά, τα ομογενειακά μέσα ενημέρωσης και διά αυτών το επίσημο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων πλημύρισαν από την είδηση μιας ακόμα δωρεάς. Αυτήν ύψους δέκα εκατομμυρίων δολλαρίων στο Ινστιτούτο Τέχνης του Σικάγου (The Art Institute of Chicago) που έκανε το ζεύγος Εμμανουήλ και Μαίρης Ζάχαρη (ή «Τζαχάρη» όπως τον αναφέρουν). Σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ της ομογενειακής εφημερίδας της Νέας Υόρκης «Εθνικός Κήρυξ», πρόκειται για τη μεγαλύτερη δωρεά που έχει γίνει στη μέχρι τώρα ιστορία του Ινστιτούτου Τέχνης του Σικάγου, στο Σχολείο του οποίου η σύζυγος του μεγάλου δωρητή, Μαίρη Ζάχαρη, έχει σπουδάσει Καλές Τέχνες, ενώ είναι και μέλος της Εφορείας του Ινστιτούτου.
Για τους ελληνικούς θησαυρούς
Με τη δωρεά αυτή των επιφανών ομογενών θα αναπαλαιωθούν και επεκταθούν οι γκαλερί του Ινστιτούτου, που είναι αφιερωμένες στην Ελληνική, Ρωμαϊκή και Βυζαντινή Τέχνη, ενώ, όπως έγραψαν οι «New York Times», το Σαββατοκύριακο θα καταστεί δυνατή και η απόκτηση και έκθεση έργων βυζαντινής τέχνης.
Ας σημειωθεί ότι η οικογένεια Ζάχαρη διακρίνεται για τις μεγάλες δωρεές της, που πάντα έχουν ως στόχο την προαγωγή του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας. Πριν από τρία χρόνια, το 2007, έκανε άλλη μια μεγάλη δωρεά, ύψους 60 εκατ. δολλαρίων, στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, όπου δημιουργήθηκαν οι γκαλερί Ελληνικής και Ρωμαϊκής Τέχνης, οι οποίες μάλιστα πήραν και τα ονόματά τους. Μάλιστα, η κ. Ζάχαρη είναι επίτιμο μέλος της Εφορείας του Μητροπολιτικού Μουσείου.
Τον περασμένο Οκτώβριο έγιναν και τα εγκαίνια του νέου Κέντρου Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού, που είναι αφιερωμένο στο όνομα της Μαίρης Ζάχαρη, στο Ελληνικό Κολλέγιο και τη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού της Βοστόνης. Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Εθνικός Κήρυξ», είχε προηγηθεί δωρεά ύψους πέντε εκατομμυρίων δολλαρίων στη Θεολογική Σχολή, εκ των οποίων τα τρία εκατομμύρια θα διατίθεντο για την ίδρυση Κέντρου Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού και τα υπόλοιπα δύο για την ίδρυση Έδρας Καινής Διαθήκης, επ’ ονόματι του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου. Άλλη μια Ακαδημαϊκή Έδρα, στο όνομα του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου, ιδρύθηκε στο Πανεπιστήμιο Φόρνταμ της Νέας Υόρκης, με δωρεά το 2009 του ζεύγους Ζάχαρη ύψους δύο εκατομμυρίων δολλαρίων.
Ποιος είναι
Ο Εμμανουήλ Ζάχαρης, επιχειρηματίας σήμερα στο χώρο του φαρμάκου, είναι αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και ο ιδρυτής του Ταμείου «Πίστη: Για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό».
Η σύζυγός του, Μαίρη, γεννήθηκε στο Ουισκόνσιν των ΗΠΑ, όμως το μεγαλύτερο μέρος των παιδικών της χρόνων έζησε στην Αθήνα και αργότερα επέστρεψε στο Σικάγο. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Νόρθγουέστερν, ενώ αποφοίτησε και από το Ινστιτούτο Τέχνης του Σικάγου με δίπλωμα στις Καλές Τέχνες. Αργότερα, όταν μετακόμισαν οικογενειακώς στη Νέα Υόρκη, σπούδασε στη Σχολή Εσωτερικής Διακόσμησης.
Το ζεύγος Ζάχαρη έχει δύο παιδιά, το Στίβεν και την Κάθριν, και πέντε εγγόνια.
Αλλά και…
Το Ινστιτούτο Τέχνης του Σικάγου, με έτος ίδρυσης το 1879, συλλέγει, συντηρεί και προβάλλει έργα τέχνης υψηλής ποιότητας, τα οποία αντιπροσωπεύουν διαφορετικές παραδόσεις τέχνης από όλο τον κόσμο. Η συλλογή του σήμερα περιλαμβάνει έργα τέχνης τα οποία αντιπροσωπεύουν ανθρώπινη εμπειρία 5.000 ετών, από διαφόρους πολιτισμούς ανά τον κόσμο. Ταυτόχρονα, το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Σχολείου εξακολουθεί να είναι ένα από τα καλύτερα της χώρας.