Η χθεσινή παρουσία του βουλευτή Πάνου Καμμένου στη Μυτιλήνη, η σύσκεψη στο Υπουργείο Ανάπτυξης και οι βολές κατά της Περιφέρειας Β. Αιγαίου δημιουργούν ένα νέο σκηνικό στην υπόθεση της κατάργησης της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτική Πολιτικής.
Η χθεσινή παρουσία του βουλευτή Πάνου Καμμένου στη Μυτιλήνη, η σύσκεψη στο Υπουργείο Ανάπτυξης υπό την προεδρία του υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για το σχέδιο νόμου και οι βολές κατά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου δημιουργούν ένα νέο σκηνικό στην υπόθεση της κατάργησης της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτική Πολιτικής. Το θέμα πλέον έχει πάρει πανελλαδικές διαστάσεις. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι την περασμένη Πέμπτη ο εκπρόσωπος τύπου τής Ν.Δ., Γιάννης Μιχελάκης, έκανε μια εξαιρετικά καυστική δήλωση κατά του κ. Χρυσοχοΐδη.
Σε τοπικό επίπεδο, μεγάλες πιέσεις δέχεται η πολιτική ηγεσία της Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Τόσο ο Σύλλογος Εργαζομένων, όσο και ο κ. Καμμένος, καλούν την Περιφέρεια να πάρει θέση στο θέμα. Από την πλευρά της, η περιφερειακή αρχή δε θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο επί του θέματος.
Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος κινείται ο Δήμος Λέσβου. Πέρα από τη δήλωση που έκανε ο Δημήτρης Βουνάτσος την προηγούμενη Παρασκευή, χθες το απόγευμα επρόκειτο να ζητήσει την έκδοση ψηφίσματος από το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου.
Η περιφερειακή παράταξη «Αγώνας για τα νησιά μας», με ανακοίνωσή της, τονίζει: «Η ενίσχυση του ρόλου της Γενικής Γραμματείας με ουσιαστικές αρμοδιότητες και καθοριστικό ρόλο σε θέματα νησιωτικής πολιτικής είναι το ζητούμενο και αυτό θα πρέπει να διεκδικήσουμε.» Η παράταξη προτείνει να συγκληθεί άμεσα το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου και να συζητήσει τόσο το συγκεκριμένο θέμα, όσο και άλλα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τα νησιά μας, όπως είναι η επικείμενη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών τού Φ.Π.Α.. «Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα πρέπει να τεθεί ως επικεφαλής της προσπάθειας αυτής και σε συνεργασία με την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση και όλους τους τοπικούς φορείς να υπάρξει άμεση αντίδραση στα θέματα αυτά», υπογραμμίζει η παράταξη.
Και σύσκεψη
Χθες στις 2:30 μετά το μεσημέρι ξεκίνησε η σύσκεψη στο Υπουργείο Ανάπτυξης, στην Αθήνα, για το επίμαχο νομοσχέδιο που καταργεί τις Γενικές Γραμματείες Αιγαίου και Μακεδονίας - Θράκης. Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Δημήτρης Χαλκιώτης. Έως την ώρα που έκλεισε η ύλη της εφημερίδας μας, η σύσκεψη ήταν σε εξέλιξη.
Με καταγγελίες εναντίον όσων «έχουν βάλει στο μάτι το Αιγαίο», ο πρώην υφυπουργός ζήτησε να πάρει θέση η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου Μπουρλότο… Καμμένου
Εθνικούς και πολιτικούς λόγους επικαλέστηκε ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρώην υφυπουργός Αιγαίου, Νησιωτικής Πολιτικής και Ναυτιλίας Πάνος Καμμένος για να τεκμηριώσει το ότι δεν πρέπει να καταργηθεί η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Επίσης ανέφερε ότι το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας είναι αντισυνταγματικό και αντίθετο με την κοινοτική νομοθεσία. Σαφείς ήταν οι αιχμές του κατά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
Κατά την άποψη του πρώην υφυπουργού, που επισκέφθηκε χθες τη Μυτιλήνη, η κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου γίνεται κατ’ επιταγή της τρόικας. Στόχος είναι να ανοίξει ο δρόμος για την ερημοποίηση των νησιών του Αιγαίου και η παράδοση του φυσικού αερίου και του πετρελαίου που υπάρχει στο υπέδαφος του Αιγαίου, σε διεθνείς εταιρείες που εμπλέκονται σε τέτοιες δραστηριότητες. Αλλά και η ανάπτυξη νησιών-αυτόνομων τουριστικών περιοχών, δηλαδή περιοχών στις οποίες θα αναπτύσσεται ο τουρισμός με το σύστημα all-inclusive.
Ο Παν. Καμμένος, χθες, στη Μυτιλήνη
Έκκληση
Η εγκατάλειψη των νησιών του Αιγαίου θα έχει και τεράστιες πολιτικές επιπτώσεις στα εθνικά θέματα, υποστήριξε ο κ. Καμμένος, διότι νησί που δεν κατοικείται και δεν έχει οικονομική ζωή, δε δικαιούται να έχει και υφαλοκρηπίδα. Μια εξέλιξη που βολεύει την Τουρκία, η οποία επιδιώκει τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου.
Ο κ. Καμμένος από τη Μυτιλήνη, έδρα της καταργούμενης Γενικής Γραμματείας, κάλεσε όλους όσοι έχουν διατελέσει υπουργοί, υφυπουργοί και γενικοί γραμματείς να στηρίξουν την αυτονομία και τη συνέχιση της λειτουργίας της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου, καθώς γνωρίζουν την ιδιαίτερη εθνική σημασία που έχει αυτή. Κάλεσε, δε, την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο και τις τοπικές κοινωνίες των νησιών να ενεργοποιηθούν μέσω των τοπικών κοινωνικών στελεχών.
Θύμισε ακόμη ότι εθνικοί λόγοι ήταν αυτοί που οδήγησαν τον Ανδρέα Παπανδρέου να προχωρήσει στη σύσταση του Υπουργείου Αιγαίου, καταγγέλλοντας στη συνέχεια πως η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας και Παλλαϊκής Άμυνας της Γενικής Γραμματείας τον περασμένο Αύγουστο υποβιβάστηκε σε τμήμα, για να οδηγηθεί τώρα σε πλήρη κατάργηση.
Αναφερόμενος στη δράση της Γενικής Γραμματείας και του προσωπικού της, ο κ. Καμμένος σημείωσε ότι πρόκειται για μια πιστοποιημένη υπηρεσία, η οποία είναι ανάμεσα στις τρεις πρώτες υπηρεσίες της κυβέρνησης σε όλες τις αξιολογήσεις που έγιναν μέσα στο 2011. Η αποτελεσματικότητά της αποδείχθηκε το 2009 κατά τη σχεδίαση του ακτοπλοϊκού χάρτη του Αιγαίου, ένα σύστημα που λειτουργεί ακόμη και σήμερα, παρά τα προβλήματα που υπάρχουν.
Συμπλήρωσε, επιπλέον, πως δεν υφίσταται θέμα μείωσης του κόστους λειτουργίας του Δημοσίου από τη στιγμή που υπάλληλοι της υπηρεσίας θα μεταφερθούν σε άλλη.
Πυρά κατά της Περιφέρειας
Στην αρχική του τοποθέτηση, ο κ. Καμμένος είπε ότι η κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου σχετίζεται με το πέρασμα της ακτοπλοΐας ως αρμοδιότητας στις περιφέρειες. Συσχέτισε δε το θέμα αυτό με την πρόταση για δημιουργία επιδοτούμενης ακτοπλοϊκής γραμμής που θα ξεκινάει από τη Θεσσαλονίκη, θα περνάει από τη Λήμνο και τη Λέσβο και θα καταλήγει στη Σμύρνη.
Ειδικότερα για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου είπε: «Με την ανάληψη της ευθύνης της ακτοπλοΐας ιδίως από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, χωρίς να εισέρχεται καθόλου το Νότιο Αιγαίο στο θέμα, θα δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα. Κυρίως με τη σύνδεση των μικρών νησιών με τα μεγαλύτερα νησιά και τα κεντρικά λιμάνια της χώρας. Γεγονός που εξυπηρετεί εκείνους που θέλουν τα μικρά νησιά να λειτουργούν ως περιφερειακά νησιά των μεγάλων.
Στο ερώτημα γιατί πιστεύει ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έχει εμπλοκή στην υπόθεση, ως απάντηση έδωσε το ότι όλες οι υπηρεσίες έτσι περνούν στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και κάλεσε τους περιφερειάρχες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, Νάσο Γιακαλή και Γιάννη Μαχαιρίδη αντίστοιχα, να πάρουν θέση στο θέμα. Θεωρεί δε ότι είναι επαρκείς οι αρμοδιότητες που έχουν οι Περιφέρειες στα θέματα τις ακτοπλοΐας, καθώς συμμετέχουν στο Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών με ψήφο.
Χθες το μεσημέρι, ο κ. Καμμένος συναντήθηκε με το δήμαρχο Λέσβου, Δημήτρη Βουνάτσο, ενώ επρόκειτο να παραστεί στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου.
Εργαζόμενοι Γενικής Γραμματείας: «Πισωγύρισμα η κατάργηση»
Στις 7 το βράδυ της Παρασκευής, το Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων και η επιτροπή αγώνα, σε συνέντευξη Τύπου ανακοίνωσαν ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούν την κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, υπογραμμίζοντας τους εθνικούς και πολιτικούς λόγους για τους οποίους δε θα πρέπει να καταργηθεί η υπηρεσία. Απέφυγαν, όμως, να ανακοινώσουν ποιες μορφές θα πάρει ο αγώνας τους, μια και περιμένουν ορισμένες εξελίξεις γύρω από αυτό το θέμα.
Μια από αυτές τις μορφές είναι να ζητηθεί η η στήριξη των πολιτικών που πέρασαν ως υπουργοί, υφυπουργοί και γενικοί γραμματείς από την υπηρεσία. Χθες Δευτέρα, στα γραφεία της Γενικής Γραμματείας στη Μυτιλήνη ο Σύλλογος Εργαζομένων είχε συνάντηση με τον πρώην υφυπουργό Πάνο Καμμένο, τον οποίο ενημέρωσαν για τις θέσεις τους.
Οι Εργαζόμενοι θεωρούν ότι ο γενικός γραμματέας, Δημήτρης Χαλκιώτης, δεν είχε καμμία εμπλοκή στο σχεδιασμό για κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου. Αντιθέτως, πιστεύουν ότι είναι από τους πολιτικούς που στηρίζουν τη συνέχιση της λειτουργίας της.
Ας σημειωθεί ότι τουλάχιστον τρεις φορές ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου, Ηρακλής Κουντουρέλλης, κάλεσε τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Νάσο Γιακαλή, να πάρει θέση επί του θέματος.
Ακόμη, οι Εργαζόμενοι θεωρούν ότι η κατάργηση της Γενικής Γραμματείας είναι η αρχή για τη συσσώρευση νέων δεινών για τους νησιώτες του Αιγαίου, διότι σηματοδοτεί την παραίτηση του κράτους από την υποχρέωσή του να χαράσσει πολιτική για τα νησιά. Επίσης, θεωρούν ότι οι δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, εντάσσονται στο πλαίσιο της εσωκομματικής διαμάχης τού ΠΑΣΟΚ για την ηγεσία του κόμματος.
Οι Εργαζόμενοι, θέλοντας να δείξουν το ρόλο που επιτελεί η υπηρεσία τους, ανέφεραν ότι πριν τη συγκρότηση του Υπουργείου, η σύνδεση του Άι-Στράτη με τη Λήμνο γινόταν μια φορά στις δύο εβδομάδες. Τώρα πραγματοποιείται έξι φορές την εβδομάδα, ενώ παράλληλα υπάρχει σύνδεση του νησιού και με το Λαύριο. Θεωρούν πως τέτοιες πολιτικές θα πάψουν να υλοποιούνται από τη στιγμή που η αρμοδιότητα της ακτοπλοΐας θα περάσει στην Περιφέρεια.
ΣΥΡΙΖΑ: «Κυβερνητική απόφαση η κατάργηση»
Κυβερνητική επιλογή θεωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι η κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και τονίζει πως «όσα κροκοδείλια δάκρυα και να χύσουν, όσες φωνές και να υψώσουν, οι κ.κ. Σηφουνάκης και Γαληνός αλλά και οι τοπικοί εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, της Ν.Δ. και του ΛΑΟΣ, δεν μπορούν να κρύψουν την πραγματικότητα:
Η κυβέρνηση των τραπεζιτών, που αυτοί και τα κόμματά τους στηρίζουν, με την αποχώρησή της από τη Λέσβο, αφήνει τους “νησιώτες στη μοίρα τους”.
Με την πράξη τους αυτή, παραδέχονται την ανικανότητά τους να υπερασπιστούν το συμφέρον των νησιών μας», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου.
«Από τη στιγμή που η κυβέρνηση αποχωρεί από τα νησιά, μένει στους κατοίκους του να τα υπερασπιστούν», σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.