«Νοσεί» το Παιδιατρικό!

01/07/2012 - 05:56
Τα περιστατικά ιώσεων τις τελευταίες ημέρες αύξησαν την «κίνηση» στους θαλάμους του Παιδιατρικού Τμήματος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης. Αυξήθηκαν όμως και τα παράπονα για μεγάλες ελλείψεις.
Τα περιστατικά ιώσεων του πεπτικού και του ανώτερου αναπνευστικού τις τελευταίες ημέρες αύξησαν την «κίνηση» στους θαλάμους του Παιδιατρικού Τμήματος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, ιδιαίτερα το περασμένο Σαββατοκύριακο. Αυξήθηκαν όμως και τα παράπονα για μεγάλες ελλείψεις στο Τμήμα, κυρίως όσον αφορά σε θέματα υποδομής, καθαριότητας, ποιότητας φαγητού. Οι ελλείψεις σε θέματα υποδομών στο Παιδιατρικό Τμήμα του Νοσοκομείου είναι δεδομένες, καθώς στην παλιά πτέρυγα όπου στεγάζεται δεν υπάρχει περιθώριο να γίνουν οποιεσδήποτε βελτιώσεις ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες.

«Είχα το παιδί μου που είναι τριών ετών στο Νοσοκομείο. Το Σάββατο το πρωί κάναμε εισαγωγή. Έβαλα υπογραφή για να το πάρω την Κυριακή το απόγευμα, γιατί απ’ αυτά που είδα είπα πως είναι καλύτερα να το πάρω σπίτι παρά να μείνει στο Νοσοκομείο και να βγει χειρότερο. Σκέφτομαι τώρα, αλίμονο να μη μας τύχει κάτι και χρειαστεί να πάμε ξανά εκεί», δήλωσε στο «Ε» ένας πατέρας, ο κ. Αργύρης Δουβαλέτας.
Ο ίδιος καταγγέλλει την κατάσταση που διαπίστωσε στους χώρους του Παιδιατρικού και το επίπεδο των υπηρεσιών για τα μικρά παιδιά. «Η κατάσταση είναι τραγική, θυμίζει μεσαίωνα. Η βρομιά στις τουαλέτες των ενηλίκων είναι το κάτι άλλο. Ακόμη και στους τοίχους υπήρχαν ακαθαρσίες. Για να πάμε εκεί, κρατούσαμε τη μύτη μας. Τα καζανάκια δε λειτουργούσαν, ενώ δεν υπήρχε σαπούνι για να πλύνεις τα χέρια σου. Στις παιδικές τουαλέτες η εικόνα ήταν μέτρια, όχι όμως καλή. Υπάρχει ένας παιδότοπος όπου παίζουν παιδιά μεταξύ τους, που μπορεί να έχουν διάφορες ιώσεις και έρχονται σε επαφή με κίνδυνο βέβαια να κολλήσουν. Το φαγητό είναι απαράδεκτο, το παιδί δεν έφαγε καθόλου από αυτό, ενώ και η συμπεριφορά του νοσηλευτικού προσωπικού δεν ήταν καλή, σε έκαναν να νιώθεις σα να είσαι παρείσακτος.»
Ο κ. Δουβαλέτας καταγγέλλει ότι το παιδί του εισήχθη στο Νοσοκομείο το πρωί του Σαββάτου και εξετάστηκε από γιατρούς πρώτη φορά στις 11 το βράδυ. «Επρόκειτο να πάνε οι γιατροί στις 7 το απόγευμα, όμως λόγω του ότι εκείνη την ώρα υπήρχαν πολλές νέες εισαγωγές, δεν πρόλαβαν νωρίτερα να εξετάσουν», λέει ο ίδιος.
Ανάλογα παράπονα είχαν και άλλοι δυο γονείς - που δεν ήθελαν να γνωστοποιήσουν τα ονόματά τους - ως προς την καθαριότητα, αλλά και τη λειτουργία των κλιματιστικών, αφού σε κάποιους θαλάμους, σε συνθήκες καύσωνα η κατάσταση ήταν αφόρητη. Όσον αφορά στο θέμα αυτό, το προσωπικό του Παιδιατρικού τονίζει ότι όταν υπάρχουν πολλά παιδιά με διαφορετικές παθήσεις μέσα σε ένα θάλαμο, είναι επόμενο άλλα να ενοχλούνται από τη ζέστη και άλλα να μην ανέχονται το κλιματιστικό.

Αγώνας δρόμου από τους γιατρούς

Οι γιατροί, πάντως, της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου είναι δεδομένο ότι καθημερινά δίνουν αγώνα δρόμου, προκειμένου να παρέχουν τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες, μέσα σε ένα τμήμα που έχει όλες αυτές ελλείψεις. «Ξενυχτάμε πάνω από τα παιδιά, προσπαθούμε για το καλύτερο. Την ημέρα που λένε οι γονείς ότι οι γιατροί πέρασαν στις 11 το βράδυ, είχαμε ένα έκτακτο περιστατικό με ένα παιδί με εγκεφαλίτιδα. Έπρεπε να είμαστε όλοι εκεί μέχρι να φύγει το παιδί για το Νοσοκομείο “Αγλαΐα Κυριακού”. Αυτό το παιδί εκείνη την ώρα βρισκόταν σε κρίσιμη κατάσταση, δεν μπορούσαμε να το αφήσουμε για τις προγραμματισμένες επισκέψεις. Δε νομίζω να συμβαίνει σε άλλο τμήμα να περνάει ο γιατρός 11 με 12:30 μετά τα μεσάνυχτα. Το κάναμε όμως για να μην αφήσουμε ακάλυπτα τα παιδιά, έστω και σε προχωρημένη ώρα», λέει η αναπληρώτρια διευθύντρια του Τμήματος, κ. Μαρία Αγγελή.

Θάλαμοι χωρίς τουαλέτες
Οι γιατροί υπογραμμίζουν ότι πράγματι οι ελλείψεις είναι πολύ μεγάλες και τις επισημαίνουν και οι ίδιοι. «Θα έπρεπε να είχαμε μικρούς μονόκλινους ή δίκλινους θαλάμους με τουαλέτες. Αυτήν τη στιγμή έχουμε δυο θαλάμους απομόνωσης για νεογνά ή για βαριά περιστατικά και δεν έχουν τουαλέτα. Όταν υπάρχουν σε ένα θάλαμο πέντε και έξι παιδιά είναι αναμενόμενο να υπάρχουν και προβλήματα. Υπάρχουν επίσης ελλείψεις κάθε τόσο σε διάφορα υλικά. Ενημερώνουμε με αναφορές μας τις αρμόδιες υπηρεσίες του Νοσοκομείου. Υπάρχει υλικό για το οποίο έχουμε κάνει και τρεις αναφορές μέχρι να το πάρουμε. Δεν είναι στο χέρι μας αυτό», λέει η κ. Ντανιέλα Κλέπερ, αναπληρώτρια διευθύντρια και εκείνη στο Παιδιατρικό.

Δυο διευθύντριες… εν αναμονή
Μετά τη συνταξιοδότηση της πρώην διευθύντριας, κ. Μαρίας Λόζου, δεν έχουν γίνει ακόμη κρίσεις για τη νέα διευθύντρια και τόσο η κ. Μαρία Αγγελή όσο και η κ. Ντανιέλα Κλέπερ διεκδικούν τη θέση.
Οι γιατροί αναλαμβάνουν συχνά να κάνουν υποδείξεις στο ιδιωτικό προσωπικό καθαριότητας, όμως και αυτό δεν είναι δική τους αρμοδιότητα. Όσο για τον παιδότοπο, φτιάχτηκε πριν μερικά χρόνια με στόχο να προσφέρει ένα χώρο ψυχαγωγίας για τα παιδιά που νοσηλεύονται, όμως και αυτό έχει γίνει αντικείμενο αρνητικών σχολίων επειδή θεωρείται πηγή μετάδοσης ασθενειών.
«Σε αυτό το κομμάτι, ευθύνη έχει και ο γονιός. Όταν βρίσκεται δίπλα στο παιδί του και βλέπει ότι πλησιάζει ένα άλλο παιδί με άλλη ίωση, θα πρέπει να κρατήσει το παιδί του μακριά. Δεν μπορεί το προσωπικό της Κλινικής να παίξει το ρόλο αυτό», λέει η κ. Κλέπερ. Οι γιατροί προβληματίζονται ακόμη και για το ενδεχόμενο ν’ απομακρύνουν τον παιδότοπο, για να μπει ένα τέλος στ’ αρνητικά σχόλια, παρά το γεγονός ότι από την άλλη μεριά θα στερήσουν ένα χώρο που δίνει χαρά στα παιδιά που νοσηλεύονται.

Παράπονα για την κουζίνα
Για την κουζίνα και την ποιότητα του φαγητού δεν είναι η πρώτη φορά που ακούγονται παράπονα. Ο προϊστάμενος του Παιδιατρικού Τμήματος, κ. Κώστας Κουτσοβίλης, συμφωνεί ότι το φαγητό είναι απαράδεκτο. «Ναι, υπάρχουν μέρες που σερβίρουν τα ίδια και τα ίδια φαγητά, που μπορεί να μην είναι και καλά ποιοτικά. Έχουν ακουστεί κάποιες φορές και άδικα παράπονα, για παράδειγμα σχολίασαν γονείς αρνητικά ότι προσφέρθηκε παστίτσιο σε παιδί μερικών μηνών, τη στιγμή που το φαγητό προοριζόταν για το γονιό και όχι για το παιδί. Είμαστε από τα λίγα νοσοκομεία που προσφέρουμε φαγητό και στους γονείς, σε άλλα νοσοκομεία αυτό δε γίνεται», λέει ο ίδιος.
Πάντως οι γιατροί διαπιστώνουν ότι γενικά οι γονείς τελευταία πηγαίνουν πολύ πιο εύκολα το παιδί τους στο Νοσοκομείο, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Το 2008 είχαν γίνει συνολικά 1.600 εισαγωγές παιδιών, ενώ το 2009 μέχρι τα μέσα Ιουλίου έχουν γίνει 1.100 εισαγωγές. Μέχρι το τέλος του χρόνου ο τελικός αριθμός αναμένεται να ξεπεράσει κατά πολύ τα περσινά δεδομένα. Αυτό το αποδίδουν σε μεγάλο βαθμό στην επιρροή της τηλεόρασης που τους φοβίζει και δεν αναλαμβάνουν ν’ αντιμετωπίσουν ακόμη και μια απλή ίωση στο σπίτι. Από την άλλη μεριά, δείχνουν να μην έχουν εμπιστοσύνη στους γιατρούς. «Πρέπει να συνεργάζονται οι γονείς με τους γιατρούς, να ακολουθούν τις συμβουλές τους και να τους εμπιστεύονται», λέει η κ. Αγγελή.
Και συμπληρώνει σε άλλο σημείο: «Μας νοιάζει πάρα πολύ να μην πάθει κάτι ένα παιδί που έρχεται στα χέρια μας. Κάνουμε τα πάντα για να μη χάσουμε παιδί. Αυτή είναι η προτεραιότητά μας. Για όλες τις άλλες ελλείψεις, δυστυχώς, πέρα από το ότι τις επισημαίνουμε, εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο.»
Σε σχέση πάντως με την εικόνα του Παιδιατρικού Τμήματος πριν 10 χρόνια, τονίζουν ότι έχουν υπάρξει βελτιώσεις που όμως σήμερα φαντάζουν «σταγόνα στον ωκεανό». Έχουμε κάνει ένα βήμα μπροστά σε σχέση με αυτό που ήταν το Παιδιατρικό πριν 10 χρόνια, είμαστε όμως 1.000 χρόνια πίσω από την εποχή μας», λέει χαρακτηριστικά η κ. Κλέπερ.
Τα προβλήματα υποδομών στο Παιδιατρικό αναμένεται να λύσει το μεγάλο έργο της Γ΄ Πτέρυγας. Ο διοικητής του Νοσοκομείου, Άρης Χατζηκομνηνός, λέει: «Έχουμε να κάνουμε σήμερα με υποδομές σε ένα κτήριο του ‘35. Υπάρχουν ελλείψεις και φυσικά οι χώροι αυτοί δεν μπορούν να καλύψουν τις σημερινές ανάγκες. Εν αναμονή όμως του έργου της Γ΄ Πτέρυγας δεν μπορούμε να κάνουμε μεγάλες παρεμβάσεις στο χώρο. Αυτήν τη στιγμή αλλάζουμε τα κουφώματα στα παράθυρα. Πιστεύω ότι το μεγάλο έργο θα καλύψει και με το παραπάνω τις ανάγκες που υπάρχουν.»
 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey