«Aristotle’s lagoon»

01/07/2012 - 05:56
Την περασμένη Κυριακή το βράδυ προβλήθηκε από το BBC4 το ωριαίο ντοκυμαντέρ για τον Αριστοτέλη «Aristotle’s lagoon», που γυρίστηκε στον κόλπο της Καλλονής και στο απολιθωμένο δάσος Λέσβου.
Ένας ύμνος στη φύση της Λέσβου από το ΒΒC!

Την περασμένη Κυριακή το βράδυ προβλήθηκε από το BBC4 το ωριαίο ντοκυμαντέρ για τον Αριστοτέλη «Aristotle’s lagoon», που γυρίστηκε στον κόλπο της Καλλονής και στο απολιθωμένο δάσος Λέσβου. Μια μεγάλη παραγωγή του ΒΒC αφιερωμένη στον Αριστοτέλη και στο ταξίδι του στη Λέσβο.

Το ντοκυμαντέρ που οι κυριακάτικοι «Times» το πρότειναν στους αναγνώστες τους ως τηλεοπτικό πρόγραμμα για το βράδυ της Κυριακής, ήταν ένας ύμνος στη λεσβιακή φύση, το τοπίο και τη βιοποικιλότητα. Προπάντων, όμως, ήταν ίσως το καλύτερο δώρο για τη Λέσβο εν όψει της νέας δύσκολης τουριστικής περιόδου, ιδιαίτερα γιατί προβλήθηκε σε ώρα μεγάλης ακροαματικότητας και συγκέντρωσε το ενδιαφέρον εκατομμυρίων τηλεθεατών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Υπόθεση
Όπως σημειώνει το BBC «τον 4ο αιώνα π.Χ. ο Αριστοτέλης ταξίδεψε στη Λέσβο, ένα νησί του Αιγαίου στο οποίο τότε όπως και τώρα υπάρχει αφθονία άγριας ζωής. Ο ενθουσιασμός του για όσα ανακάλυψε και η επιμελής μελέτη τους οδήγησε στη γέννηση μιας νέας επιστήμης, της Βιολογίας. Ο καθηγητής Αρμάντ Ληρόι ακολουθεί τα βήματα του Αριστοτέλη στη Λέσβο για να ανακαλύψει τα είδη, τα τοπία και τις ιδέες που ενέπνευσαν το μεγάλο φιλόσοφο στην πρωτοποριακή του εργασία.».
Τα γυρίσματα που παρουσιάστηκαν σε αποκλειστικό ρεπορτάζ του «Ε», πραγματοποιήθηκαν τον Ιούνιο του 2009 στην περιοχή του κόλπου της Καλλονής και στο απολιθωμένο δάσος, όπου μπροστά στους απολιθωμένους κορμούς που δεσπόζουν στο ανέγγιχτο από το χρόνο ηφαιστειογενές τοπίο της δυτικής Λέσβου συζητήθηκε η σχέση του Αριστοτέλη με το Θεόφραστο τον Ερέσιο, κορυφαίο μαθητή και συνεχιστή του στο Λύκειο, και τη μελέτη του τελευταίου «Περί των λιθουμένων» που αναφέρεται στις διαδικασίες της απολίθωσης!
Για την παραγωγή του ντοκυμαντέρ, ο καθηγητής Αρμάντ Ληρόι συνομίλησε με δύο επιστήμονες του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το Γιώργο Κόκορη, επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Επιστήμης της Θάλασσας, και το Νίκο Ζούρο, αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Γεωγραφίας και διευθυντή του Μουσείου του Απολιθωμένου Δάσους.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey