Το παρόν βιβλίο του Στρατή Πανάγου, ευσύνοπτο, περιεκτικό, καλαίσθητο, μυρίζει ούζο και θάλασσα, καλούς μεζέδες και ντόπια προϊόντα και προσκαλεί τους αναγνώστες να τα γευτούν με καλή παρέα και καλή διάθεση.
Στρατής Πανάγος
Θαλασσινά & ψάρια
Εκδόσεις Αιολίδα
Αθήνα 2011, σελ. 51
Ο Στρατής Πανάγος (Μυτιλήνη, 1955) εδώ και αρκετά χρόνια ασχολείται συστηματικά με τις τοπικές κουζίνες, ιδιαίτερα δε με αυτές της Λέσβου και της Λήμνου, καταγράφοντας τη γαστρονομική παράδοση του τόπου. Καρπός αυτής της ερευνητικής δουλειάς είναι αρκετά βιβλία μαγειρικής και γευσιγνωσίας, ιδιαιτέρως επιτυχημένα, που μεταφράστηκαν σε πολλές ξένες γλώσσες.
Το παρόν βιβλίο, ευσύνοπτο, περιεκτικό, καλαίσθητο, μυρίζει ούζο και θάλασσα, καλούς μεζέδες και ντόπια προϊόντα και προσκαλεί τους αναγνώστες να τα γευτούν με καλή παρέα και καλή διάθεση. Οι 20 συνταγές που προτείνονται, είναι καλογραμμένες, χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις και περίπλοκες διαδικασίες. Σε μια σελίδα δίνονται τα υλικά και η εκτέλεση.
Οι συνταγές που περιέχονται είναι: Το πιάτο του ψαρά, Μυδοκεφτέδες, Γαβροκεφτέδες, Γλώσσες (ψάρια), Ρολό Νάπης, Σουπιά κρασάτη, Λυκουρίνος γεμιστός (καλαμάρι μικρασιάτικο), Χταπόδι κατσαρόλας, Ξιφίας με τέσσερα πιπέρια (κρασάτος), Σουτζουκάκια τόνου, Χταπόδι με άγρια σπαράγγια, Αϊιβαλιώτικο μυδοπίλαφο, Χιώνες με λαχανικά στη λαδόκολλα, Θαλασσινά στην κατσαρόλα με πένες και ούζο, Φιλέτα πεσκανδρίτσας πάνω σε σάλτσα πράσου, Μπακαλιάρος με ρεβύθια γιαχνί, Γιουβέτσι με θαλασσινά, Γαρίδες μεθυσμένες, Τσιπούρα στο φούρνο με φρέσκια ντομάτα και πιπεριές Φλωρίνης, «Δέκα» με τόνο, Πουράκια με χαλβά.