Το Απολιθωμένο Δάσος και η Λέσβος, πρότυπα για την ανάπτυξη αειφόρου τουρισμού

01/07/2012 - 05:56
Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 3ου Διεθνούς Σεμιναρίου Γεωπάρκων, με αντικείμενο: Σχέδια Διαχείρισης Γεωπάρκων και Προγράμματα Δράσης Αειφόρου Τουρισμού.
Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες, του 3ου Διεθνούς Σεμιναρίου Γεωπάρκων, με αντικείμενο «Διατήρηση της Φύσης - Γεωλογικά Μνημεία: Σχέδια Διαχείρισης Γεωπάρκων και Προγράμματα Δράσης Αειφόρου Τουρισμού», που πραγματοποιήθηκε στη Λέσβο.

Επρόκειτο για ένα σεμινάριο που διοργάνωσε το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων. Το σεμινάριο τελούσε υπό την αιγίδα της UNESCO και διοργανώθηκε με τη συμπαράσταση της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Λέσβου, της γενικής γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και του δήμου Ερεσού - Αντίσσης.
Στο πλαίσιο του σεμιναρίου - υπεύθυνος του οποίου ήταν ο διευθυντής του Μουσείου, αναπληρωτής καθηγητής κ. Νικόλαος Ζούρος - δίδαξαν διακεκριμένοι καθηγητές πανεπιστημίων, καθώς και ερευνητές, διευθυντές γεωπάρκων και μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς, ενώ συμμετείχαν 30 στελέχη γεωπάρκων από 16 χώρες, ανάμεσα στις οποίες η Βραζιλία, η Κίνα, το Ιράν, η Αυστραλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Τουρκία κ.ά..

Για τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά…

Οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν διαλέξεις σε θέματα διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών-γεωπάρκων, ανάπτυξης δραστηριοτήτων και προγραμμάτων αειφόρου τουρισμού, επιστημονικών δράσεων για την προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς για τη διαμόρφωση ελκυστικού τουριστικού προορισμού.
Εξάλλου, σύμφωνα με την UNESCO, η προστασία και η ανάδειξη της γεωλογικής και οικολογικής αξίας των περιοχών, καθώς και η ανάδειξη της τοπικής ταυτότητας και των τοπικών προϊόντων μιας περιοχής, με απαραίτητη τη συνεργασία και τη συμμετοχή ενεργά και των τοπικών φορέων, αποτελούν βασικά στοιχεία για όλα τα παραπάνω.

Και επιπλέον δράσεις και επισκέψεις
Εκτός από τις διαλέξεις, οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο είχαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε εργαστήρια, ασκήσεις πεδίου και θεματικές επισκέψεις, αλλά και να παρουσιάσουν τις εργασίες τους.
Μέσα από ξεναγήσεις τους στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και τα υπαίθρια Πάρκα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και τους ηφαιστειακούς γεωτόπους της Λέσβου - όπως το ηφαίστειο του Λεπετύμνου, το ηφαίστειο Βατούσας και τα ηφαιστειακά κέντρα Ορδύμνου, Ερεσού και Μεσοτόπου - οι συμμετέχοντες γνώρισαν από κοντά τον τρόπο λειτουργίας και τις δραστηριότητες που αναπτύσσονται στην έρευνα και τη συντήρηση των απολιθωμάτων, τα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και τον τομέα προβολής των μνημείων της φύσης, ενώ διαπίστωσαν τη συμβολή του γεωτουρισμού στην ανάπτυξη της περιοχής. Στην Ερεσό, μάλιστα, τους έγινε υποδοχή από το δήμαρχο Ερεσού - Αντίσσης, κ. Σωτήρη Καρδαρά.
Οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν, επιπλέον, πλήθος περιοχών πάνω στο νησί, ανάμεσα στις οποίες το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας της Αγίας Παρασκευής, το Κάστρο και ο παραδοσιακός οικισμός του Μολύβου, το Κάστρο Μυτιλήνης, η Πέτρα, αλλά και ο αρχαιολογικός χώρος της Θερμής, όπου ενημερώθηκαν σχετικά και ξεναγήθηκαν από την έφορο κ. Όλγα Φιλανιώτου, σε μια από τις πρώτες πόλεις στον κόσμο της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού (3.000 π.Χ.).
Επισκέφθηκαν, τέλος, το παραδοσιακό εργαστήριο κεραμικής του Δημήτριου Κουβδή, στον Άγιο Στέφανο, όπου τους υποδέχθηκε και τους προσέφερε δώρα ο δήμαρχος Μανταμάδου, κ. Στέφανος Αποστόλου.



Βασικά συμπεράσματα του σεμιναρίου

Στα κύρια συμπεράσματα που προέκυψαν από το συνέδριο περιλαμβάνονται η διαπίστωση της ανάγκης που υπάρχει για ολοκληρωμένα σχέδια διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών-γεωπάρκων, με στόχο την αειφόρο τουριστική τους ανάπτυξη. Διαπιστώθηκε, επίσης, η ανάγκη παρακολούθησης και αξιολόγησης των δράσεων για την ανάδειξη και ενημέρωση των επισκεπτών σχετικά με την αξία των φυσικών μνημείων και της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, με στόχο τη συνεχή βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχονται. Εξάλλου, η ανάδειξη των γεωλογικών μνημείων μπορεί να βοηθήσει πολύ στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, μέσω της προώθησης δράσεων οικοτουρισμού και των παραδοσιακών προϊόντων.
Διερευνήθηκαν, τέλος, τρόποι συμμετοχής των πολιτών, ενώ συζητήθηκαν μέθοδοι εκλαΐκευσης και ερμηνείας των φυσικών μνημείων, τοπίων και διεργασιών της γεώσφαιρας, που συνέβαλαν στη δημιουργία τους.

Έμειναν ενθουσιασμένοι
Ενθουσιασμένοι από τη συμμετοχή τους και γοητευμένοι από το φυσικό και πολιτιστικό πλούτο της Λέσβου δήλωσαν οι συμμετέχοντες μετά το πέρας των εργασιών του σεμιναρίου.
Επιπλέον, τους συμμετέχοντες εντυπωσίασε η ανάπτυξη των Γυναικείων Αγροτουριστικών Συνεταιρισμών, καθώς είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τους Αγροτουριστικούς Συνεταιρισμούς Γυναικών Μεσοτόπου και Πέτρας, όπου ενημερώθηκαν για τις δράσεις τους και γεύτηκαν τα λεσβιακά εδέσματα που είχαν ετοιμάσει οι γυναίκες των Συνεταιρισμών, αποκλειστικά με ποιοτικά τοπικά προϊόντα.
Σημαντικό είναι ότι οι σύνεδροι διαπίστωσαν το ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο των υποδομών που έχουν δημιουργηθεί, καθώς και τον υποδειγματικό τρόπο ανάδειξης του Απολιθωμένου Δάσους και ανάπτυξης του αειφόρου τουρισμού στην περιοχή. Έδωσαν, επίσης, θερμά συγχαρητήρια στους υπευθύνους, για την άψογη διοργάνωση του Διεθνούς Σεμιναρίου από το Μουσείο και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ενώ ζήτησαν και την καθιέρωση του Διεθνούς Σχολείου σε ετήσια βάση στη Λέσβο.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey