Το νερό δεν είναι ανεξάντλητο. Μην το σπαταλάτε ασκόπως. Κάποιοι συνάνθρωποί μας το στερούνται.
Το νερό δεν είναι ανεξάντλητο. Μην το σπαταλάτε ασκόπως. Κάποιοι συνάνθρωποί μας το στερούνται.
Μισθοί στην Ελλάδα
Σε προηγούμενα σχόλια σάς έδωσα μια κάποια γεύση για τους μισθούς των δημόσιων και ιδιωτικών υπαλλήλων στη Γερμανία. Επέλεξα τη Γερμανία γιατί είναι το μεγαλύτερο, σε πληθυσμό, κράτος της Ευρώπης και το πλέον ισχυρό οικονομικά. Από σήμερα θα αρχίσω να παρουσιάζω τους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων στην Ελλάδα. Τα στοιχεία που θα παραθέσω, τα πήρα από επίσημες πληγές.
Μηχανοδηγός του ΟΣΕ με 30 χρόνια υπηρεσίας έχει βασικό μισθό 976 ευρώ. Με τα επιδόματα και τις πολλές υπερωρίες, μπορεί να φτάσει τις 5.000 ευρώ μηνιαίως μικτά.
Εφοριακός με πανεπιστημιακή εκπαίδευση λαμβάνει 2.075 ευρώ όταν πρωτοδιορίζεται. Μετά 33 χρόνια, ο μισθός του γίνεται 3.466 ευρώ. Εργάζεται 37,5 ώρες εβδομαδιαίως. Οι αποδοχές είναι μικτές και συμπεριλαμβάνονται τα πάσης φύσεως επιδόματα.
(Στοιχεία: Γενικό Λογιστήριο Κράτους)
Αστυνομία ώρα μηδέν
Απευθύνομαι για τελευταία φορά στην Περιφερειακή και Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου. Την άλλη φορά θα απευθυνθώ στον εισαγγελέα πρωτοδικών Μυτιλήνης. Και ό,τι ήθελε, προκύψει. Τα στοιχεία που θα παραθέσω πιο κάτω, προέρχονται από προσωπικά βιώματα, από πληροφορίες πάσης φύσεως και απ’ ό,τι διαβάζω στον Τύπο, τοπικό και αθηναϊκό.
Αστυνομία ώρα μηδέν (2)
Στατιστικά στοιχεία: Έχουμε τους περισσότερους αστυνομικούς από όλες τις χώρες της Ευρώπης ανάλογα με τον πληθυσμό μας. Οι δικαιολογίες που ακούγονται από τους επικεφαλής των αστυνομικών τμημάτων για έλλειψη προσωπικού δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Γύρω στα 3.500 άτομα της Αστυνομίας έχουν διατεθεί να φυλάνε πολιτικούς, μεγαλοδημοσιογράφους, καλλιτέχνες, επιχειρηματίες. Βάζουν μέσον για να πάνε σ’ αυτές τις θέσεις. Μερικοί με πλάγια μέσα αποσπώνται σε θέσεις που οι αποδοχές τους αυξάνουν (Βουλή, ΜΑΤ κ.λπ.). Αυτά για σήμερα.
Προς Δ.Κ.
Ώστε λοιπόν, αγαπητέ Δ.Κ., ο σκοπός αγιάζει τα μέσα; Όχι, δε θα ήθελα ο γιος μου να γίνει ολυμπιονίκης λαμβάνοντας αναβολικά. Αν το έκανε, δε θα τον συγχωρούσα. Δε σκέπτονται όλοι οι άνθρωποι με τον ίδιο τρόπο. Σ’ αδίκησε, Δ.Κ. η «σημείωση του συντάκτη». Τι την ήθελες;
Βοτανολογία - Ρόδι
Εδώ και 5.000 χρόνια ήταν γνωστές στους Πέρσες, στους Ινδούς και στους Κινέζους οι θεραπευτικές ιδιότητες του ροδιού για τις καρδιακές παθήσεις. Η πλούσια σύνθεση του χυμού του ροδιού σε αντιοξειδωτικά στοιχεία, που αποδεδειγμένα παρουσιάζουν καρδιοπροστατευτική δράση, πρέπει να χρησιμοποιούνται σε μόνιμη βάση. Εκτός από το φρούτο ρόδι, υπάρχουν και σκευάσματα με χυμό ροδιού. Στο Κιλκίς, αλλά και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, ακόμα και στο νησί μας, άρχισε η συστηματική καλλιέργεια της ροδιάς.
Λογαριασμοί νερού
Αφορμή γι’ αυτό το σχόλιο μού έδωσε ένα περιστατικό που δημόσια ανέφερε ο δήμαρχος Λέσβου στο Πολύκεντρο Παπάδου. Υπάρχουν και εδώ στη Γέρα καταναλωτές νερού που αρνούνται συστηματικά να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, γιατί κανένας δεν τους πίεσε. Είναι οι λεγόμενοι έξυπνοι! Άλλοι σπάζουν τους υδρομετρητές αφού καταναλώσουν μεγάλες ποσότητες νερού στους μπαχτσέδες τους και ζητούν από το Δήμο να βάλει άλλον! Πληρώνοντας το ελάχιστο. Μερικοί πληρώνουν μόνο το πάγιο! Δήμαρχε Λέσβου, θα διαφωνήσω μαζί σου. Έπρεπε πρώτα να συμμαζέψεις αυτό το μπάχαλο με τους υδρομετρητές, να καταγράψεις από την αρχή το εμβαδόν των οικιών και καταστημάτων και μετά να αυξήσεις τα τέλη ύδρευσης. Δημήτρη, ρώτησαν κάποτε τον Κωνσταντίνο Κανάρη αν φοβήθηκε όταν πήγε να κάψει την τουρκική ναυαρχίδα μέσα στο λιμάνι της Χίου. «Έκανα το σταυρό μου στον Άι-Νικόλα και ζήτησα τη βοήθειά του. Ύστερα είπα στον εαυτό μου, “Κωνσταντή, θα πεθάνεις”. Έκτοτε κανένα φόβο δε λογάριασα.» Όταν και συ πεις «δε με νοιάζει εάν δεν επανεκλεγώ», τότε θα δημιουργήσεις έργο που θα το σημειώσει η Ιστορία.
Βιβλία για διάβασμα
1. «Ο φύλακας στη σίκαλη» του Τζερόμ Ντέιβιντ Σάλιντζερ. Μεταφράστηκε στα ελληνικά το 1977 από την Τζένη Μαστοράκη. Η ίδια σήμερα επιχειρεί μια δεύτερη μετάφραση. Γράφτηκε το 1951.
2. «Αθηνά. Ευτυχώς που δεν γεννήθηκα όμορφη…» του Κώστα Καρακάση, εκδόσεις «Ψυχογιός». Διαβάζεται ευχάριστα.
3. «Ο γυρισμός» της Victoria Hislop, εκδόσεις «Διόπτρα». Η ίδια συγγραφέας έγραψε και το γνωστό «Νησί».
Για προχωρημένους αναγνώστες και τα τρία.
Παπάδος 24-5-2001