Έντονο άρωμα Λέσβου έχουν οι φετινές πρωτιές της Λήμνου, αφού και οι τρεις άριστοι του νησιού έχουν ρίζες απ’ τον ένα γονιό τους και στη Λέσβο. Ένα ακόμη κοινό χαρακτηριστικό τους είναι πως στην οικογένεια υπάρχει ένας ή δύο εκπαιδευτικοί, ενώ ομοίως και οι τρεις ήταν συμμαθητές στο Γενικό Λύκειο της Μύρινας.
Τόσο το Λύκειο της Μύρινας, όσο και του Μούδρου, φέτος τα πήγαν πολύ καλύτερα από τις προηγούμενες χρονιές κι όπως επεσήμανε ο προϊστάμενος του Γραφείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Μανώλης Ρόκος, το 2009 θα είναι για τη Λήμνο χρονιά επιτυχιών στις Πανελλαδικές.
Σύμφωνα με τις βαθμολογίες των 120 υποψηφίων που διαγωνίστηκαν φέτος και από τις τρεις Κατευθύνσεις σε Λήμνο και Άι-Στράτη, οι μισοί και πλέον υποψήφιοι της Θεωρητικής Κατεύθυνσης έγραψαν καλά έως πολύ καλά, απ’ την Τεχνολογική Κατεύθυνση πολύ καλά έγραψε το ένα τρίτο των υποψηφίων, ενώ εξίσου πολύ καλά πήγαν και οι οκτώ υποψήφιοι της Θετικής Κατεύθυνσης. Αν δεν ανέβουν δε πολύ οι βάσεις, δεν είναι απίθανο να υπάρχει φέτος εισακτέος απ’ τη Λήμνο - μετά από πάρα πολλά χρόνια - σε Ιατρική Σχολή.
Σημειωτέον ότι απ’ το γραφείο της Λήμνου δε στάθηκε δυνατόν, λόγω της μορφής που είχαν ηλεκτρονικά τα αποτελέσματα των βαθμολογιών, να έχουμε και να δημοσιεύσουμε ανάλογα με τη Λέσβο τους πρώτους από κάθε Κατεύθυνση, βάσει του μέσου όρου των γραπτών τους.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ
Βαγιός Παναγιώτης 19,16
«Με πάθος για τα αεροπλάνα…»
Στη Θεσσαλονίκη, όπου θα συμμετάσχει στις εξετάσεις των αθλημάτων για τις στρατιωτικές σχολές, βρήκαμε τον Παναγιώτη Βαγιό, που με μέσο όρο γραπτών στις πανελλαδικές 19,16 συγκέντρωσε το μεγαλύτερο βαθμό της Λήμνου απ’ την Τεχνολογική Κατεύθυνση.
«Αν τα καταφέρω και με τις υπόλοιπες εξετάσεις, ανοίγει ο δρόμος να κάνω πραγματικότητα το μεγάλο μου όνειρο, που είναι να περάσω στη Σχολή Ικάρων, όχι ιπτάμενος αλλά μηχανικός αεροσκαφών», είπε ο Παναγιώτης, που προσέθεσε ότι από πολύ μικρός, ακούγοντας συγγενείς του που είχαν ανάλογη εμπειρία, «κόλλησε» με το συγκεκριμένο επάγγελμα.
«Σε περίπτωση - συνέχισε - που παρά τον αριθμό των μορίων δεν καταφέρω να περάσω στην πρώτη μου επιλογή, θα πάω για δάσκαλος, όπως ο πατέρας μου.» Ο οποίος, σημειώνουμε, ότι κατάγεται από τη Θερμή της Λέσβου και βοήθησε το γιο του στα μαθήματα μέχρι και τις πρώτες τάξεις του γυμνασίου.
«Είχα βρει το ρυθμό μου στο διάβασμα - είπε ο Παναγιώτης Βαγιός - και με τη βοήθεια του φροντιστηρίου, θεωρώ ότι δε δυσκολεύτηκα ιδιαίτερα να γράψω τόσο καλά στις Πανελλαδικές.»
ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ
Τριανταφύλλου Έλενα 19,16
«Οπωσδήποτε Νομική»
Με πατέρα δάσκαλο, που κατάγεται απ’ την Πελόπη του δήμου Μανταμάδου, και μητέρα νηπιαγωγό, η Έλενα Τριανταφύλλου θα ήταν το πλέον επόμενο να επιλέξει τα Παιδαγωγικά. «Και το σκεφτόμουν πολύ σοβαρά στην αρχή να πάω κι εγώ για δασκάλα. Τώρα όμως έχω ξεκαθαρίσει πως δε θα ακολουθήσω αυτόν το δρόμο, αλλά θα πάω στη Νομική και μάλιστα ως πρώτη επιλογή θα βάλω στο μηχανογραφικό μου τη Νομική Θεσσαλονίκης, την πόλη που σπούδασε κι η μητέρα μου. Θεωρώ πως η πόλη αυτή είναι για τους φοιτητές πιο “μαζεμένη”, σε αντίθεση με το χάος της Αθήνας», μας είπε η Έλενα, που χθες βρισκόταν στην Αθήνα όπου και θα συμμετάσχει στις εξετάσεις των Αγγλικών.
«Είχα - συνέχισε - δηλώσει να δώσω Αγγλικά και παρά την υψηλή βαθμολογία που συγκέντρωσα, θα συμμετάσχω εν τέλει στις εξετάσεις, αν και δεν ενδιαφέρομαι για την Αγγλική Φιλολογία.»
Η Έλενα, που θεωρεί πως η χρονιά που πέρασε ήταν μεν δύσκολη αλλά αντιμετωπίσιμη, τονίζει πως «αν έχεις σύστημα στο διάβασμα, μπορείς όλα να τα καταφέρεις. Προσωπικά πήγα και πενθήμερη εκδρομή φέτος στην Κρήτη, όπου πέρασα θαυμάσια, αλλά κι έβγαινα μια φορά τη βδομάδα με τους φίλους μου».
ΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ
Τατουδάκης Παναγιώτης 18,77
Ελπίζει Ιατρική
Μερικές δεκάδες μόρια περισσότερα απ’ την περσινή βάση της Ιατρικής Σχολής συγκεντρώνει ο Παναγιώτης Τατουδάκης, που με 18,77 μέσο όρο έχει το μεγαλύτερο βαθμό σε επίπεδο Λήμνου απ’ τη Θετική Κατεύθυνση.
Πριν δυο χρόνια, απ’ την ίδια οικογένεια, η Λήμνος είχε γνωρίσει ακόμη έναν αριστούχο, το μεγαλύτερο αδελφό του Παναγιώτη που τώρα σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Ξάνθης.
«Αν δεν καταφέρω - μας είπε ο Παναγιώτης - να περάσω στην Ιατρική που είναι και η μεγάλη μου αδυναμία, θα επιλέξω ανάμεσα στη Φαρμακευτική ή σε κάποια σχολή του Πολυτεχνείου.
Ο Παναγιώτης, που έκανε και ιδιαίτερα, πιστεύει ότι η φετινή Γ΄ τάξη του Λυκείου του είχε πολύ καλούς μαθητές, ενώ ο ίδιος θεωρεί ότι διάβαζε μεν πολύ, αλλά σε λογικά πλαίσια. Το αγαπημένο του μάθημα ήταν η Χημεία, αλλά και τα Μαθηματικά, ενώ εκτός απ’ τα ιδιαίτερα, είχε και τη βοήθεια της μητέρας του Βασιλικής Τζαννή, που είναι καθηγήτρια και κατάγεται απ’ το Πλωμάρι. «Άλλωστε, και εγώ - μας είπε ο Παναγιώτης, που μας επεσήμανε την καταγωγή απ’ τη Λέσβο και των δύο άλλων αριστούχων - αισθάνομαι και ως Μυτιληνιός, αφού έχω γεννηθεί στη Λέσβο.»