Ο ναός της Παναγιάς στα Αλάτσατα, λαμπερός ξανά όπως πριν 90 χρόνια, δέχθηκε μέσα στα ντουβάρια του την πραγματοποίηση ενός θαύματος. Αυτού της Συνύπαρξης των λαών. Κι ήταν εκεί το περασμένο Σάββατο παρόντες σε αυτό το θαύμα πολλοί. Παρών κι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.(Υπάρχει σχετικό Video)
Κι αν ο αγαπημένος μαθητής του Χριστού, ο Ιωάννης ο Θεολόγος, χάρηκε το Σάββατο το πρωί που είδε πολλούς Ρωμιούς να προσεύχονται στην αρχαία ερειπωμένη εκκλησιά του στην Έφεσο, χαρές να δείτε η Παναγιά που το απόγευμα της ίδιας μέρας είδε στην εκκλησιά της στα Αλάτσατα να προσεύχονται μουσουλμάνοι κι ύστερα χριστιανοί ειρηνικά. Στο δικό της το ναό, που λαμπερός ξανά όπως πριν 90 χρόνια δέχθηκε μέσα στα ντουβάρια του την πραγματοποίηση ενός θαύματος. Αυτού της Συνύπαρξης των λαών. Κι ήταν εκεί το περασμένο Σάββατο παρόντες σε αυτό το θαύμα πολλοί. Παρών κι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Ο Πατριάρχης της Ειρήνης, που ξαναχτυπά τις καμπάνες και ξανανοίγει τις πόρτες στις ρημαγμένες εκκλησιές της Μικρασίας…
Στα μικρασιατικά παράλια, λοιπόν, από την περασμένη Παρασκευή το βράδυ, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Έσπευσαν να τον υποδεχτούν στη Σμύρνη οι λιγοστοί χριστιανοί κάτοικοι της τουρκικής μεγαλούπολης, αλλά κι ο Έλληνας πρέσβης στην Άκυρα, Φωτής Ξύδας, με τα μέλη της διπλωματικής αποστολής της Ελλάδας στη Σμύρνη, κι ο Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου π. Κύριλλος Συκής, με Μυτιληνιούς προσκυνητές, προσκυνητές από την υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά και αντιπροσωπεία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με επικεφαλής τον περιφερειάρχη, Νάσο Γιακαλή. Μαζί του, οι αντιπεριφερειάρχες Λέσβου Ηρακλής Βερβέρης, Χίου Κώστας Γανιάρης, Σάμου Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους, Τουρισμού και Παιδείας Αποστολία Λύκου και ο εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας Παναγιώτης Καπάρας.
Το Σάββατο το πρωί ο Πατριάρχης χοροστάτησε στη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στα ερείπια της βασιλικής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, στον αρχαιολογικό χώρο της Εφέσου, ιερουργούντων του Αρχιμανδρίτη Κύριλλου Συκή και του δευτερεύοντος διακόνου Ανδρέα. Να σημειωθεί εδώ πως στο κεντρικό κλίτος της περίφημης αυτής βασιλικής, μπροστά από το ιερό βήμα σώζονται θραύσματα του μαρμάρινου άμβωνα, όπως και του κιβωρίου. Σε αυτήν τη θέση ανασκαφτήκαν τρεις τάφοι, από τους οποίους ο ένας θεωρείται ότι είναι ο τάφος του Αποστόλου και Ευαγγελιστή της αγάπης Ιωάννη. Οι κίονες και ο γλυπτός διάκοσμος του ιερού βήματος ανήκουν σε ανακατασκευή που έγινε κατά τη μεσοβυζαντινή περίοδο (10ος - 12ος αιώνας).
Στην Αγία Φωτεινή (αριστερά). Στην αρχαία βασιλική του Αγίου Ιωάννη στην Έφεσο (δεξιά)
Στα Αλάτσατα
Ο χότζας το Σάββατο το απόγευμα κάλεσε τους πιστούς μουσουλμάνους της πόλης να προσέλθουν στο τζαμί τους για την καθιερωμένη απογευματινή προσευχή. Κι ήχησε καθόλου διχαστική η μουσουλμανική ιαχή «ένας είναι ο θεός». Ένας είναι… Για ετούτο και μόλις τέλειωσε το ναμάζι των Τούρκων, «φως ιλαρό» έλαμψε κι ο Οικουμενικός Πατριάρχης χοροστάτησε στον Εσπερινό στο ναό της Παναγίας της Αλατσατιανής, 88 χρόνια και επτά μήνες μετά την τελευταία λειτουργία εκείνον τον άγριο Σεπτέμβρη της φυλής, το 1922.
Και μίλησε ο Πατριάρχης στους απογόνους των Αλατσατιανών που είχαν μαζευτεί στην ονομαστή τους εκκλησιά απ’ όλα τα άκρη της Ελλάδας. Και τους είπε για τις χαρές της Ειρήνης, τα όσα μπορεί να κατορθωθούν στις μέρες της ειρήνης. Αλλά και για όσους ειρηνοποιούς μπόρεσαν σε δύσκολες ώρες να δουλέψουν ώστε να γίνει κατορθωτό το «θαύμα» της λειτουργίας στην εκκλησιά. Αλλά και η ανακαίνιση της εκκλησιάς αυτής, που σε λίγο καιρό και μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ανακαίνισης του μικρού τζαμιού του Χατζή Μεμίς Αγά του 18ου αιώνα, στις νότιες ακρινές συνοικίες των Αλατσάτων, θα λειτουργεί αποκλειστικά ως ιστορικό μνημείο ενώ θα παραχωρείται όποτε ζητηθεί για λατρευτική χριστιανική χρήση.
Και στην Παναγιά την Αλατσατιανή
Στη Σμύρνη
Τόσο στην Έφεσο όσο και στα Αλάτσατα, ο Πατριάρχης δέχθηκε τις επισκέψεις των δημάρχων των αντίστοιχων δήμων, οι οποίοι και του έκαναν γνωστό πως είναι στη διάθεσή του οι θρησκευτικοί χώροι των περιοχών τους, ώστε οποτεδήποτε θελήσει, να λειτουργήσει. Ο Πατριάρχης τούς ευχαρίστησε για τα ευγενικά τους λόγια, ενώ μίλησε και σε αυτούς για τα καλά της συνύπαρξης των γειτονικών λαών της Ελλάδας και της Τουρκίας.
Την Κυριακή το πρωί ο Οικουμενικός Πατριάρχης προέστη στη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στο ναό της Αγίας Φωτεινής στη Σμύρνη. Τη Θεία Λειτουργία παρακολούθησαν οι ορθόδοξοι χριστιανοί της πόλης, μέλη διπλωματικών αποστολών και Έλληνες που υπηρετούν στη στρατιωτική αποστολή τού ΝΑΤΟ.
Ο Πατριάρχης αναχώρησε από τη Σμύρνη για την Κωνσταντινούπολη το απομεσήμερο της Κυριακής.
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου πάει Σμύρνη
Η αντιπροσωπεία του Βορείου Αιγαίου, την Κυριακή το πρωί, στον αύλειο χώρο της Αγίας Φωτεινής στη Σμύρνη
Στη περιοχή της Σμύρνης, συνοδεύοντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη όπως γράψαμε παραπάνω, βρέθηκε και αντιπροσωπεία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Κατά την παρουσία της, η αντιπροσωπεία των νησιών συναντήθηκε και με οικονομικούς και κοινωνικούς φορείς της Σμύρνης. Για τις συναντήσεις αυτές θα έχουμε αναλυτικό ρεπορτάζ στο αυριανό φύλλο τού «Ε».