Επώδυνη και απάνθρωπη η ταλαιπωρία που υφίστανται εδώ και πέντε μήνες μια 83χρονη τετραπληγική κάτοικος της Καλλονής και η οικογένειά της.
Χωρίς εξωιδρυματικό επίδομα, εδώ και πέντε μήνες, 83χρονη τετραπληγική ηλικιωμένη στην Καλλονή
Επώδυνη και απάνθρωπη η ταλαιπωρία που υφίστανται εδώ και πέντε μήνες μια 83χρονη τετραπληγική κάτοικος της Καλλονής και η οικογένειά της. Παρά την κακή κατάσταση της υγείας της, για την οποία τής καταβάλλεται τα τελευταία 10 χρόνια εξωιδρυματικό επίδομα, η ηλικιωμένη ασθενής δεν έχει εξεταστεί από την αρμόδια επιτροπή του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) από το περασμένο φθινόπωρο, με αποτέλεσμα τα έξοδα νοσηλείας της να βαραίνουν εξ ολοκλήρου την οικογένειά της.
Η τετραπληγική γηραιά κάτοικος της Καλλονής δεν μπορεί να μετακινηθεί καθόλου από το σπίτι της, εδώ και μια δεκαετία. Ως ασφαλισμένη στο ΤΕΒΕ, λάμβανε τόσα χρόνια το εξωιδρυματικό επίδομα, απαραίτητο στην ίδια και την οικογένειά της για την κάλυψη των αναγκών περίθαλψής της. Από τον περασμένο Οκτώβριο, ωστόσο, με τη δημιουργία τού ΚΕΠΑ, η συνεχής αυτή ροή διακόπηκε.
Ο λόγος, σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσαν στο «Ε» μέλη της οικογένειάς της (που επιθυμούν να διατηρηθεί η ανωνυμία τόσο των ίδιων, όσο και της ασθενούς), το ότι τους τελευταίους πέντε μήνες δεν έχει λειτουργήσει ακόμη σχετική επιτροπή ελέγχου, με νευρολόγο που θα εξετάσει την 83χρονη κατ’ οίκον.
«Το κράτος να μας προστατέψει»
«Κάναμε την τελευταία εξέταση το 2009 και ήταν να εξεταστεί και πάλι το 2011, ωστόσο αυτό δεν πρόλαβε να γίνει από το ΤΕΒΕ», αναφέρει στενό συγγενικό της πρόσωπο. «Το επίδομα έχει να της δοθεί από το Νοέμβριο, παρ’ όλο που θα έπρεπε να της καταβάλλεται κάθε μήνα. Μας λένε πως θα πρέπει να συμπληρωθεί ένας αριθμός ασθενών στο νησί προκειμένου να συσταθεί η Επιτροπή. Αν δηλαδή μέχρι τότε κάτι συμβεί σε έναν από αυτούς, ποιος θα αναλάβει την ευθύνη;»
Μη έχοντας τη στήριξη του κράτους, η οικογένεια αναγκάζεται να καλύπτει μόνη της εξ ολοκλήρου τα έξοδα που απαιτεί η νοσηλεία της ηλικιωμένης γυναίκας. «Αν δεν είχαμε την οικονομική δυνατότητα, η γυναίκα αυτή τώρα δε θα ζούσε», αναφέρουν χαρακτηριστικά μέλη της οικογένειας. «Αυτό που ζητάμε είναι από το νόμο να μας προστατεύσει, όπως κι εμείς υπήρξαμε νομοταγείς πολίτες όλα αυτά τα χρόνια της ζωής μας.»
Να σημειωθεί πως το θέμα ανέδειξε με ερώτησή του προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γεώργιο Κουτρουμάνη, ο βουλευτής Λέσβου Σπύρος Γαληνός, που ζητά να μάθει το τι προτίθεται να πράξει το Υπουργείο, τόσο για την άμεση συγκρότηση επιτροπής για την εξέταση των αιτήσεων για κατ’ οίκον εξέταση της ασθενούς, όσο και για τις περιπτώσεις ασθενών που η κατάσταση της υγείας τους δεν επιδέχεται βελτίωσης, προκειμένου το εξωιδρυματικό επίδομα να τους χορηγείται εφ’ όρου ζωής.
ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ και για μια κωφάλαλη στη Μυτιλήνη
Και μια δεύτερη περίπτωση, αυτή μιας κωφάλαλης ασθενούς από τη Μυτιλήνη, που επίσης δεν έχει εξεταστεί από το ΚΕΠΑ εδώ και πολλούς μήνες, αναφέρει σε ξεχωριστή ερώτησή του προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ο βουλευτής Λέσβου Σπύρος Γαληνός.
Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, η σύνταξη του ΟΓΑ που έπαιρνε η κωφάλαλη ασθενής (κάτοικος Μυτιλήνης σύμφωνα με πληροφορίες), έληγε το Μάρτιο του 2011. Η ίδια φρόντισε και εξετάστηκε το Δεκέμβριο του 2010 από Υγειονομική Επιτροπή, προκειμένου να παραταθεί η σύνταξή της. Έξι μήνες μετά, ωστόσο, κλήθηκε σε επανεξέταση από Δευτεροβάθμια Επιτροπή και στη συνέχεια ενημερώθηκε πως θα πρέπει να εξεταστεί και από το ΚΕΠΑ, στο οποίο και κατέθεσε αίτηση τον περασμένο Δεκέμβριο, χωρίς όμως να έχει περάσει ακόμη από επιτροπή.
Ο κ. Γαληνός ζητά να μάθει σε ποιες ενέργειες θα προβεί ο υπουργός ώστε οι νησιώτες κάτοικοι του Νομού Λέσβου να εξετάζονται από το οικείο ΚΕΠΑ μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα από την υποβολή της αίτησης και όχι να παραπέμπονται στις «καλένδες», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.
|